Hotărârea de Guvern privind sistemul garanție-returanre a fost lansat în dezbatere publică. Programul prevede ca atunci când cumpărăm o sticlă, un PET sau o doză să plătim o garanție de 50 de bani, sumă pe care o vom recupera când returnăm ambalajul. Programul funcționează deja în alte 10 state europene, iar autoritățile de la noi cred că în al treilea an de implementare, vom ajunge la o rată de reciclare de 90 la sută.
Ambalajele vândute de la startul programului vor avea pe ele un logo distinctiv
Toate ambalajele care intră în sistemul garanție-returnare vor avea elemente de identificare diferite de ambalajele deja existente. Va exista un logo, a explicat ministrul Mediului, Mircea Fechet. Așa că dacă cineva va strânge de exemplu de la o groapă de gunoi ilegală PET-uri ca să le ducă și să primească bani pentru ele, acest lucru nu va fi posibil. Codurile de bare ale acelor ambalaje nu vor putea fi scanate în vederea decontării garanției. Ambalajele pot fi duse la magazine totuși, dar cei care fac asta trebuie să se mulțumească doar cu faptul că au făcut un gest frumos pentru natură.
Odată aduse la magazin, ele vor fi preluate și trimise spre reciclare, bineînțeles câtă vreme cel care le aduce este de acord să le predea magazinului și să scape de ele. — Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor și Românilor
6 milioane de tone deșeuri sunt irosite anual în România
România stă prost la capitolul reciclare, nu mai este o surpriză pentru nimeni. Multe dintre ambalajele pe care le folosim zilnic pot fi revalorificate și reintroduse în lanțul de consum, prin reciclare. Anual, 6 milioane de tone deșeuri ajung la groapa de gunoi, în loc să ajungă în industrie, a mai completat Mircea Fechet, ministrul Mediului. Autoritățile sunt optimiste și spun că în 3 ani după ce sistemul va fi implementat, România va valorifica 90% dintre deșeurile reciclabile.