5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

de
Emilia Frunzaru
18
February
,
2024

Cu siguranță îți dorești să reduci cât mai mult factura la energie electrică, nu-i așa? Ei bine, nu trebuie să investești prea mult efort în această direcție fiindcă, de fapt, este chiar destul de ușor să faci acest lucru. 

Eficiența energetică în propria gospodărie, de altfel, nu numai că te ajută să faci economii când vine vorba de factură, dar are și impact pozitiv asupra mediului înconjurător – ceea ce, în cele din urmă, ar putea conta mult mai mult, pe termen lung.

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Descoperă 5 sfaturi practice prin care poți foarte ușor să obții o casă mult mai eficientă din punct de vedere energetic!

Nu uita: electrocasnicele consumă chiar și în stand by

Multe electrocasnice moderne, în special cele cu display, consumă energie electrică chiar și atunci când sunt în modul stand by. 

Mulți îl numesc „consum fantomă”, pentru că, de fapt, chiar asta este – energie consumată fără a avea o finalitate practică. Pentru a reduce acest consum, scoate ștecherele electrocasnicelor din priză atunci când nu sunt folosite, cum ar fi atunci când nu ești acasă pentru o perioadă lungă de timp. Astfel, vei opri complet fluxul de energie risipită și, implicit, vei reduce costul facturii

Înlocuiește becurile clasice cu cele LED

Becurile LED sunt mult mai eficiente decât alternativele clasice. Ele consumă mult mai puțină energie pentru a produce aceeași cantitate de lumină și, de asemenea, au o durată mai lungă de viață. 

Este o investiție inițială mai mare, însă pe termen lung, vei amortiza semnificativ costurile și investiția se va resimți chiar și în factura la electricitate. În aceeași măsură, LED-urile sunt disponibile într-o varietate de nuanțe și culori, astfel încât poți alege variantele potrivite pentru decorul casei tale!

Stinge lumina în camerele în care nu stai

O practică destul de obișnuită este aceea de a aprinde lumina în fiecare cameră în care intrăm. Ulterior, uităm să o mai stingem, mai ales pe timp de seară. Însumate, aceste cheltuieli de energie nu doar că pot ajunge la valori relativ mari, dar sunt absolut inutile. 

Stinge lumina când ieși din camerăl și obișnuiește-te să faci asta de fiecare dată.

Alege întrerupătoare adecvate fiecărui tip de spațiu

Instalarea unor întrerupătoare adecvate pentru fiecare tip de spațiu, poate contribui, de asemenea, la eficiența energetică a locuinței tale. De exemplu, în holuri și zone de tranzit, folosirea întrerupătoarelor cu senzor de mișcare te poate asigura că lumina este aprinsă doar atunci când este necesar, economisind astfel energie. 

Pentru camerele în care petreci mai mult timp și unde ai nevoie de control mai precis al iluminării, întrerupătoarele clasice sau reglabile sunt o opțiune mai potrivită.

Limitează cât mai mult consumul de apă

În aceeași măsură, și consumul de apă contribuie semnificativ la cheltuielile energetice. Poți chiar foarte ușor să reduci acest consum prin mai multe modalități: oprește apa atunci când te periezi pe dinți, când faci duș și te săpunești, clătește și spală, pe rând, fiecare vas, și așa mai departe. 

Limitând consumul de apă, nu doar că vei reuși să reduci semnificativ cheltuielile aferente întreținerii, dar protejezi și mediul înconjurător. 

Adoptând aceste cinci sfaturi simple, dar practice, poți transforma casa ta într-un mediu mai eficient energetic, economisind și contribuind la protejarea planetei. 

Subiect principal:
Eficienta energetica

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul
Ce facem cu brazii după sărbători
Sustenabilitate

Ce facem cu brazii după sărbători

Descoperă în acest articol de ce este bine să amplasezi corect brazii pentru a fi ridicați de către autorități și totodată, ce se întâmplă cu pomii după ce sunt preluați de echipele de salubritate.

Citește articolul