Cum să faci cumpărături într-un mod eco

de
Emilia Frunzaru
7
February
,
2024

Când vine vorba de adoptarea unui stil de viață cât mai sustenabil, va fi nevoie să fim atenți și la modul în care cumpărăm și gestionăm alimentele. Totul pornește de la decizia de a ne organiza mai bine - cu o listă de cumpărături, continuând cu alegerea unor alimente ambalate cât mai puțin, urmate de o gestionare sănătoasă a mâncării, pentru a nu fi aruncată la gunoi. 

Revenind la aspectul cumpărăturilor, el reprezintă momentul 0 în care putem controla câte deșeuri lăsăm în urma noastră de la o simplă sesiune de aprovizionare pentru săptămâna ce urmează.

În continuare, îți vom prezenta, pe scurt, cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului!

Lista de cumpărături

Un prim pas esențial în această direcție îl reprezintă lista de cumpărături. Făcându-ți lista înainte de a ajunge la supermarket, te asiguri că vei cumpăra doar cele necesare. 

Vei evita mult mai bine achizițiile nedorite, impulsive, știind exact ce anume îți este absolut necesar. Implicit, faci economii și vei reduce, în cele din urmă, excesul de ambalaje.

Pont: Evită să mergi la cumpărături pe stomacul gol, încât să nu cumperi pe fondul foamei pe care o simți în acel moment.

Alege sticle cu sigla SGR

Pe data de 30 noiembrie 2023, a intrat în vigoare programul național de recuperare și reciclare a ambalajelor PET de unică folosință, marcate cu sigla SGR (Sistemul Garanție Returnare). În acest context, alege întotdeauna sticle astfel marcate, pentru a te asigura că vei returna ambalajul folosit.

Acest simbol indică faptul că sticla poate fi reciclată.

Alimente la vrac versus alimente ambalate

Dacă există posibilitatea, optează pentru alimentele care sunt vândute la vrac. Această alegere nu doar că reduce cantitatea de ambalaje de unică folosință, ci te ajută și să gestionezi mult mai bine porțiile, evitând risipa alimentară. 

Spre exemplu, adaugă în coș mai degrabă roșii la vrac, în loc de cele care vin ambalate într-o caserolă de plastic. Sau, portocale la bucată, comparativ cu cele ambalate în săculeți de plastic. 

Vino cu pungi de acasă

Pune în rucsac sau în maşină o sacoşă, ca să nu cumperi de fiecare dată una nouă de la magazin. Vei reduce semnificativ cantitatea de plastic utilizată, iar plasticul este principalul inamic al mediului.

Folosește săculeții reutilizabili

Când cumperi fructe și legume, de multe ori va fi necesar să folosești pungi biodegradabile puse la dispoziție în magazine. Într-adevăr, spre deosebire de pungile clasice, acestea sunt mult mai prietenoase cu mediul, însă descompunerea lor depinde de mai mulți factori. 

Optează pentru săculeții din pânză, reutilizabili, pe care îi poți folosi ori de câte ori dorești. Și pungile biodegradabile percep taxă pentru utilizare, însă investiția în săculeții reutilizabili este unică, de lungă durată!

Este mult mai ușor să adopți un comportament alimentar eco-friendly, în acord cu nevoile mediului înconjurător. Cu pași mici, dar siguri, poți să îți reconsideri, încetul cu încetul, modul în care te aprovizionezi cu mâncare pentru întreaga gospodărie.  Fiecare mică schimbare are potențialul de a transforma mediul din jur într-unul mai verde!

Subiect principal:
Educatie de mediu

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Ce facem cu brazii după sărbători
Sustenabilitate

Ce facem cu brazii după sărbători

Descoperă în acest articol de ce este bine să amplasezi corect brazii pentru a fi ridicați de către autorități și totodată, ce se întâmplă cu pomii după ce sunt preluați de echipele de salubritate.

Citește articolul