3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

de
Emilia Frunzaru
17
April
,
2024

În ultimii ani, conceptul de zero waste (fără risipă) a devenit tot mai popular în rândul celor preocupați de mediu și sustenabilitate. Un aspect important al acestui stil de viață este reducerea cantității de deșeuri generate prin alegerea produselor la vrac.

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Descoperă 3 categorii de produse pe care le poți cumpăra astfel încât să reduci risipa!

Produse alimentare

Una dintre cele mai populare categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac o reprezintă produsele alimentare. De la fructe și legume proaspete până la cereale, leguminoase, nuci și semințe, multe magazine oferă posibilitatea de a achiziționa la vrac astfel de alimente. 

Exemplu: Alege să cumperi portocale folosind un săculeț reutilizabil mai degrabă decât un sac din plastic cu portocale pre-ambalate. 

O gamă largă de produse alimentare este disponibilă în vrac, inclusiv orez, paste, făină, zahăr, mirodenii și condimente. Magazinul de produse vrac îți permite să alegi cantitatea dorită a fiecărui produs, ceea ce înseamnă că reduci risipa alimentară.

Iată aici o listă cu magazine zerowaste de unde poți cumpăra alimente la vrac: 

  1. AER
  2. Doboz
  3. Ecoptimist
  4. E-natura 
  5. Esen9
  6. Ești verde
  7. Gaia Zero Waste Shop
  8. Magazin Zero Waste București
  9. NakedShop.ro
  10. Orghanic

Produse de igienă și cosmetică

O altă categorie de produse pe care le poți cumpăra vrac pentru a reduce risipa este reprezentată de produsele de igienă și cosmetică. 

În loc să cumperi produse ambalate individual, cum ar fi șampoane, balsamuri și săpunuri, poți opta pentru variantele vrac disponibile în unele magazine specializate.

Spre exemplu, folosind o sticlă pe care o ai deja acasă, poți merge la un magazin zero-waste și să o umpli de la dozatoarele cu șampon sau balsam. 

La consumarea produsului, revino la magazin și reumple-o. 

Avantajul acestor produse este faptul că ingredientele sunt mereu naturale și știi că pe lângă faptul că nu produci risipă, folosești și produse curate, non-toxice pentru pielea ta. 

Produse de curățenie și uz casnic

În plus față de alimente și produse de îngrijire personală, există și o varietate de produse de curățenie și uz casnic pe care le poți cumpăra la vrac pentru a reduce risipa. De la detergentul pentru rufe și detergentul de vase, până la săpunul de curățenie și produsele eco de spălare, multe magazine oferă opțiuni de cumpărare în vrac pentru aceste articole de uz casnic.

Achiziționarea produselor de curățenie și casnice la vrac nu numai că ajută la reducerea cantității de ambalaje din plastic și carton, dar poate fi și o modalitate eficientă de a economisi bani. 

Sau, dacă îți dorești să eviți drumurile prin oraș, aruncă un ochi aspra acestui articol, unde îți oferim rețete #eco de soluții de curățenie, folosind ingrediente pe care le ai deja acasă. 

Alege produse care pot fi cumpărate la vrac și vei reuși atât să faci economii pe termen lung, cât și să reduci la minimum cantitatea de deșeuri pe care o generezi. Reprezintă o opțiune practică și eficientă – nu doar pentru tine, cât și pentru mediul înconjurător!

Subiect principal:
Sustenabilitate

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul
Ce facem cu brazii după sărbători
Sustenabilitate

Ce facem cu brazii după sărbători

Descoperă în acest articol de ce este bine să amplasezi corect brazii pentru a fi ridicați de către autorități și totodată, ce se întâmplă cu pomii după ce sunt preluați de echipele de salubritate.

Citește articolul