Soluții #eco pentru curățenia din casă

de
Teodora Iacob
25
October
,
2023

Curățenia de toamnă poate fi o adevărată provocare pentru mulți dintre noi, fiindcă implică organizare, muncă fizică, dar și expunerea la soluții de curățenie toxice. Din cauza chimicalelor din care sunt produse, aceste soluții nu doar că ne afectează pe moment starea de bine - ne dau amețeli sau dificultăți în a respira, dar reprezintă și una dintre cauzele poluării din interior.

Prin înlocuirea acestor soluții de curățat - toxice și nesănătoase, putem diminua în mod real gradul de poluare din gospodăriile noastre și, totodată, economisim bani. Ți-am pregătit mai jos o listă de idei eco-friendly pentru produse și soluții care să te ajute la curățenia de toamnă. 

1.Produse eco și biodegradabile 

Înlocuiește bureții de vase de unică folosință cu bureți din materiale reciclabile sau bureți din plante. Buretele de lufa este una din cele mai poluare variante înlocuitoare ale bureților de plastic pentru vase. Fiindcă provin dintr-o plantă, după câteva săptămâni de utilizare, ei încep să se descompună și totodată sunt la fel de eficienți precum un burete obișnuit. 

Pentru curățarea vaselor, o altă variantă ar fi peria cu mâner din bambus și perii din coajă de nucă de cocos. Practic, un produs natural care își face treaba excelent când vine vorba de spălarea vaselor și suprafețelor casnice. 

2.Soluție de curățenie pentru mobilă

Ingrediente: 

  • 120 ml oțet alb
  • 60 ml ulei de măsline
  • 20 picături de ulei esențial de lavandă/ lămâie (pentru parfum plăcut) 

Toate aceste ingrediente naturale se pun într-un recipient cu pulverizator și se agită bine pentru omogenizare. Recomandarea noastră este să testezi soluția pe o suprafață de mobilă mică și ferită, încât să te asiguri că este potrivită pentru lemnul mobilei tale. 

3. Soluție naturală de curățenie pentru geamuri 

Ingrediente: 

  • 60 ml oțet alb sau oțet de mere
  • 60 ml spirt
  • câteva picături de săpun lichid 

Toate aceste ingrediente naturale se pun într-un recipient cu pulverizator și se agită bine pentru omogenizare. Dacă îți dorești să obții un miros plăcut după ce ai spălat geamurile, poți opta și pentru câteva picături de ulei esențial, puse în recipientul cu pulverizator. 

Sfat: Cu această soluție poți curăța chiar și oglinzile.

Înlocuiește săpunul lichid cu cel solid - pentru un proces de reciclare mai facil. Săpunul solid are o amprentă ecologică mai mică decât săpunul lichid care necesită sticle și pompe de plastic sau alte materiale. În plus, sunt mulți producători hand-made care creează astfel de produse naturale, ce sunt chiar și mai ieftine.

Pentru explicații complete de realizare ale soluțiilor de curățenie, poți urmări materialul video de mai jos, realizat în cadrul emisiunii Neatza cu Răzvan și Dani, alături de echipa veselă și Teodora Iacob - președinte Nature Talks și fondator Școala de Mediu.

Așadar, curățenia de toamnă #eco chiar este posibilă! 

Nu ai nevoie de multe ingrediente, iar costul lor este cu mult mai mic decât orice soluție din comerț, care vine mereu într-un pulverizator din plastic. 

Însă nu doar aspectul banilor este important, ci și schimbarea pe care o aduci pentru casa și sănătatea ta! Dacă alegi soluții naturale de curățenie, vei fi mai puțin expus la substanțe toxice, iar poluarea din casa ta va scădea semnificativ!

Subiect principal:
Poluarea din interior

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul