July 1, 2021

Episodul 10 - Tipuri de plastic

Episodul 10 - Tipuri de plastic

Ambalajele din plastic sunt de mai multe tipuri, care sunt indicate de codurile de pe acestea. Codul de pe ambalaj, care este o cifră de în mijlocul simbolului circularității, ne poate spune dacă poate fi reciclat sau nu. Chiar dacă două obiecte sunt din același tip de plastic, având același cod, acest lucru nu înseamnă că ambele se reciclează. Astfel, rațiunile economice dictează dacă un obiect va ajunge la reciclare, la incinerare sau la depozitul de gunoi.

Cele 7 coduri pentru ambalajele din plastic

  • Cod 1

– tereftalat de polietilenă (PET)

Sticlele PET utilizate pentru diferite băuturi și nu numai se reciclează, inclusiv în România. Ele trebuie golite, curățate și turtite pentru a ocupa cât mai puțin spațiu în pubelă

  • Cod 2

–polietilenă de mare densitate (HDPE)

Un alt tip de ambalaj din plastic care se reciclează la scară largă, inclusiv în România. O mare parte dintre ambalajele șampoanelor detergenților lichizi de rufe și alte produse de îngrijire și întreținere a locuinței sunt fabricate din acest material. La fel și foliile și plicurile de plastic de la curieri, folia cu bule sau cea care acoperă baxurile de apă.

  • Cod 3

– policlorură de vinil (PVC)

Din acest material se fac: țevi, anumite recipiente pentru produse care nu sunt de uz uman. Este un material toxic, care NU poate fi reciclat împreună cu alte tipuri de plastic.

  • Cod 4

– polietilenă cu densitate mică (LDPE)

Din acest material se fac anumite ambalaje de tip pungă pentru alimente, în special pentru pâine, anumite recipiente de mâncare, o parte dintre obiectele de unică folosință, chiar și anumite flacoane. Se reciclează greu, fiind puțin probabil să se întâmple acest lucru în România.

  • Cod 5

– polipropilenă (PP)

Din acest material se fac majoritatea paharelor pentru iaurturi și brânzeturi, alte recipiente pentru mâncare sau medicamente, multe din obiectele de unică folosință, învelișurile plastice de la majoritatea electrocasnicelor, o parte din jucării. Majoritatea ambalajelor de acest tip nu se reciclează. Sunt și unele excepții. De exemplu, găletușele de iaurt din polipropilenă se reciclează în România.

  • Cod 6

–polistiren (PS)

Din acest material se fac o parte din caserole și pahare de unică folosință, protecțiile utilizate  la ambalarea produselor fragile. Nu se reciclează aproape nicăieri pentru că este un produs cu volum mare, dar densitate mică și este nevoie de un volum foarte mare pentru a obține suficient material reciclat, ceea ce face reciclarea nerentabilă. Încercați, pe cât posibil, să îl evitați.

  • Cod 7

– alte tipuri de plastic (altele)

În această categorie întră obiectele făcute din nailon, policarbonat, acril, precum și toate celelalte tipuri de mase plastice care nu au fost menționate până acum. Este cea mai nocivă formă de plastic și nu se reciclează nicăieri. Încercați să îl evitați pe cât posibil.

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Bold text

Static and dynamic content editing

This is an H3

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Test hyperlink textrow

BOLD TEXT

Caption/ credits

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării