June 24, 2021

Episodul 9 - Ce facem cu măștile și medicamentele

Episodul 9 - Ce facem cu măștile și medicamentele

Majoritatea măștilor sunt realizate din plastic și nu pot fi reciclate. Este foarte important deci să nu le aruncăm la întâmplare, pe jos, pentru că vor rămâne în natură zeci de ani. Nici aruncarea lor la coșurile stradale nu reprezintă o soluție, pentru că vor ajunge la gropile de gunoi.

Vă recomandăm să colectați separat măștile acasă, la fel ca orice alt deșeu, și periodic să le duceți în magazinele sau centrele care au pregătit tomberoane speciale pentru ele. Coșurile / cutiile respective au în ele un sac galben, cu simbolul radioactiv.

Cum se elimină măștile faciale?

Măștile se colectează în vederea eliminării din mediu și sunt incinerate, valorificate energetic pentru a produce energie, reducând astfel impactul asupra mediului. Se pot colecta spre reciclare măștile din plastic de unică folosință și măștile chirurgicale doar dacă nu provin dintr-un mediu medical. Nu se vor putea colecta măștile din material textil, cele confecționate acasă sau alte articole de protecție și deșeuri medicale.

Ce facem cu medicamentele?

Toate tipurile de medicamente sunt deșeuri periculoase, de aceea trebuie colectate separat și NU trebuie aruncate la gunoi, în toaletă sau în chiuvetă. Medicamentele pot fi predate gratuit la farmacii în vederea eliminării finale, prin incinerare.  Le mai puteți dona unor centre specializate, dacă sunt încă sigilate și nu au expirat.

Medicamentele expirate trebuie colectate pentru a nu contamina solul și pânza freatică, în primul rând, pentru că dăunează sănătății noastre și în al doilea rând, pentru că are efecte dăunătoare pentru plante și animale. Medicamentele pot provoca daune ecologice, deoarece sistemele de filtrare a apei nu sunt eficiente în eliminarea substanțelor nocive.

În România, deși nu există statistici oficiale pe tema asta, se estimează că aproximativ 1 500 tone de medicamente ajung necontrolat, anual, în sistemele de canalizare sau la groapa de gunoi. Acesta este o estimare a organizațiilor din industria farmaceutică.

Cum se reciclează medicamentele?

Medicamentele expirate sau neconforme standardelor se incinerează de firmele specializate printr-o incinerare ecologică la temperaturi de peste 850°C. Aceste incineratoare dispun de sisteme de filtrare și monitorizare a gazelor eliminate, pentru a proteja mediul.

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Bold text

Static and dynamic content editing

This is an H3

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Test hyperlink textrow

BOLD TEXT

Caption/ credits

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării