Inamicii de pe jos sunt ambalajele și obiectele pe care unii oameni le aruncă la întâmplare: pe trotuar, pe spațiul verde sau chiar pe plajă. Alături de Harta Reciclării, un program al asociației ViitorPlus, vă spunem cum pot fi colectate separat mai multe tipuri de ambalaje și ce beneficii aduce acest gest mediului înconjurător.
Odată ce plasticul intră în procesul de reciclare apar fulgii PET, granulele PET, bandaPET, fibre de poliester. Din acestea se pot face mai apoi covoare, tapițerii, jucării, noi ambalaje PET, material de umplutură pentru jucăriile de pluș.
Vezi care sunt punctele de colectare cele mai apropiate de casa ta!
Sticlele sunt spălate, sortate după culoare, sparte, măcinate, apoi se elimină impuritățile. Măcinătura este topită și transformată în granule.
Vezi care sunt punctele de colectare cele mai apropiate de casa ta!
Cartonul este mărunțit și topit într-un amestec de apă și substanțe chimice, pentru a separa fibrele de celuloză. Amestecul este curățat de diferite resturi cum sunt, de exemplu, capsele metalice. Mixtura de pulpă rezultată, formată din 1% fibră și 99% apă este apoi întinsă pentru a forma o peliculă. După ce este presată, urmează să fie rulată în suluri și transportată la producătorii de ambalaje.
Vezi care sunt punctele de colectare cele mai apropiate de casa ta!
Odată ce ajung la centrele de reciclare, deșeurile din metal sunt sortate, spălate, topite, turnate în role, folie, lingou sau sul, apoi transformate în noi obiecte.
Se estimează că în doar 6 săptămâni, o doză de aluminiu pe care o duci acum la reciclat va trece prin tot procesul de reciclare și se va reîntoarce pe raftul magazinului.
Vezi care sunt punctele de colectare cele mai apropiate de casa ta!
Reciclarea presupune mărunțirea hârtiei și topirea într-un amestec de apă și diverse substanțe chimice, pentru a separa fibrele de celuloză. Mixtura de pulpă rezultată, formată din 1% fibră și 99% apă, este apoi întinsă pentru a forma o peliculă și este presată pentru a îndepărta mare parte din apă. Pelicula de hârtie trece prin role de uscare și de subțiere până se ajunge la consistența dorită. Aceasta este apoi rulată în suluri și transportată la tipografii, producători de ambalaje.
Vezi care sunt punctele de colectare cele mai apropiate de casa ta!
Medicamentele expirate sau neconforme standardelor se incinerează de firmele specializate printr-o incinerare ecologică la temperaturi de peste 850°C. Aceste incineratoare dispun de sisteme de filtrare și monitorizare a gazelor eliminate, pentru a proteja mediul.
Vezi care sunt punctele de colectare cele mai apropiate de casa ta!
Colectarea deșeurilor din construcții și demolări se face în containere mari (care au minim 3m³) sau direct de către camioane basculante. Persoanele care realizează lucrări sunt nevoite să solicite serviciile unor firme speciale de salubritate, care să ridice deșeurile.
Vezi care sunt punctele de colectare cele mai apropiate de casa ta!
Îmbrăcămintea și alte produse textile trebuie colectate separat de alte deșeuri reciclabile, puse în saci curați și spălate înainte. Dacă acestea sunt în condiție bună, vor putea fi donate unor organizații caritabile sau vândute ca produse second-hand; dacă sunt considerate refolosibile, se pot folosi sub formă de lavete de curățenie.
Materialele vor fi transformate în fibre textile și folosite la fabricarea materialelor termoizolante sau a umpluturii pentru scaune și banchete. În procesul de reciclare se extrage poliesterul și celuloza și se scapă de vopsea. Materia primă obținută se transformă la final în noi fire textile.
Vezi care sunt punctele de colectare cele mai apropiate de casa ta!
Masca de protecție a ajuns în topul celor mai întâlnite deșeuri aruncate pe jos. O găsim pe iarbă, lângă mașină, agățată în copaci sau culmea culmilor, aruncată lângă coșurile de gunoi. Poate unii se gândesc că masca este un deșeu biodegradabil. Ei bine… nu! O mască rezistă sute de ani și pe deasupra, poluează, pentru că are în componența ei mai multe tipuri de plastic. Este periculoasă și pentru că păstrează pe suprafața ei bacterii. Data viitoare când aruncați masca pe jos, gândiți-vă că faceți rău atât persoanelor din jur, dar și naturii.
Din păcate nu există în acest moment un progam național de colectare și eliminare a măștilor. Dacă vrem să o aruncăm atunci când ne aflăm pe stradă, trebuie să găsim un coș de gunoi acoperit. Dacă totuși coșul nu este acoperit, este bine să punem masca într-o pungă sigilată și apoi să o aruncăm, ca să protejăm în acest fel operatorii de salubritate. Dacă o aruncăm acasă, trebuie să folosim pubela pentru gunoiul menajer. Nu uitați, orice variantă ați alege, nu atingeți suprafața măștii!
Se reciclează părțile componente care pot fi reciclate: metal, mecanisme electrice, plastic, lemn sau baterii. O altă metodă este reciclarea manuală/creativă, în cadrul unor ateliere organizate cu copii și/sau părinți dornici să experimenteze activități recreative noi.
Vezi care sunt punctele de colectare cele mai apropiate de casa ta!
Deșeurile de ambalaje TP sunt înmuiate în apă, în primă fază, urmând ca fibra de carton să fie extrasă și separată de celelalte componente.
Polietilena și aluminiul sunt transformate în granule, care apoi se reintroduc în circuitul economic ca materii prime secundare, în vederea fabricării de noi produse din materialele respective.
Vezi care sunt punctele de colectare cele mai apropiate de casa ta!
The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.
Bold text
A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!
Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.
Test hyperlink textrow
BOLD TEXT
Șoferii din România pot alege din aplicație ruta care îi duce la destinație cu cel mai mic consum de carburant. Traseul prietenos cu mediul este marcat cu o frunză verde.
Citește articolulProiectul se desfășoară, pentru început, în 12 școli din București și va ajunge la 1.500 de elevi din clasele a II-a, a III-a, a IV-a și a V-a
Citește articolulPoți face alegeri eco-friendly chiar și de Ziua Îndrăgostiților. Nature Talks îți vine în ajutor cu 3 idei
Citește articolulÎți propunem ca în acest an să te gândești și la mediu de sărbători și ți-am pregătit o listă de sfaturi ”verzi” și utile!
Citește articolul