March 9, 2021

Episodul 5 | De ce e important să reciclăm

Episodul 5 | De ce e important să reciclăm

Știați că sticla este singurul material care se poate recicla la nesfârșit? Asta înseamnă că o sticlă poate fi mărunțită în bucăți mici și apoi din acele bucățele se poate face o sticlă nouă! Odată ce cunoaștem ”culorile reciclării”, colectarea selectivă devine foarte simplă!

Culorile reciclării: sticla trebuie aruncată la un tomberon de culoare verde, hârtia și cartonul trebuie să ajungă la culoarea albastră, plasticul și metalul la galben, iar deșeurile biodegradabile la culoarea maro. Probabil că și voi ați văzut pe stradă tomberoanele foarte mari, puteți să duceți acolo gunoiul colectat selectiv. Alături de noi astăzi este Ana-Maria Rusu, profesoară de Educație Muzicală. Ea ne va spune ce putem face cu materialele de care nu mai avem nevoie.

Ana Maria Rusu: Marea majoritate a obiectelor pe care le considerăm nefolositoare în casă, au fost incluse de mine alături de elevii mei în activități muzicale. Astfel, ne-am folosit des de hârtia de copt, o foaie de hârtie de copt foșnește foarte bine și ne putem acompania ritmic cu ea. Am tăiat cozile de la mătură și am obținut echivalentul românesc al instrumentelor de percuție claves.

Foarte mult folosim pixurile consumate, nu le aruncăm, ci ne acompaniem ritmic cu ele. Cel mai mare succes îl au aceste recipiente de jucării pline cu paste. Copiii le folosesc încă de la grădinițe.

Teodora Iacob: Cum ți-a venit ideea?

Ana Maria Rusu: Din nevoie, nu aveam multe instrumente în clasă și mi-am dorit să îi implic pe copiii și într-un alt tip de educație, instrumentală, nu doar vocală. Am pornit de la percuția corpului și apoi ne-am dat seama că putem aduce de acasă tot felul de obiecte, pe care să le folosim. Iată ce face un tăietor de brânză, aduce efectul muzicii latino americane. Să știi că cel mai apreciat instrument sunt lingurițele din inox sau plastic.

Teodora Iacob: O piesă întreagă poate fi acompaniată cu astfel de instrumente?

Ana Maria Rusu: Un concert întreg, bineînțeles. Copiii studiază și acasă și devin din ce în ce mai creativi și inventivi, vin cu tot felul de obiecte noi.

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Bold text

Static and dynamic content editing

This is an H3

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Test hyperlink textrow

BOLD TEXT

Caption/ credits

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Cele mai relevante date despre mediul înconjurător: