March 16, 2021

Episodul 6 | Impactul hainelor asupra mediului

Episodul 6 | Impactul hainelor asupra mediului

Cu toții ne bucurăm atunci când cumpărăm sau primim o haină nouă. De multe ori se întâmplă să purtăm haina respectivă o dată, de două ori, după care o aruncăm undeva prin dulap și uităm de ea. Când o regăsim, nu ne mai place sau nu ne mai vine. Mulți oameni aleg să arunce haina la gunoi, dar eu am alte sfaturi pentru voi!

Ultimele date arată că într-un singur an, s-au folosit 79 de miliarde de metri cubi de apă pentru industria textilă și cea de confecții. Pentru un singur tricou este nevoie de 2.700 de litri de apă,adică apa potabilă consumată de o personaă în 2 ani și jumătate.

În ultimii ani, volumul de haine cumpărate de o persoană din Uniunea Europeană a crescut foarte mult, pentru că și prețurile au scăzut. Europenii cumpără aproape 26 de kilograme de haine pe an și aruncă 11 kilograme. Mai grav este că ele ajung în depozitele de deșeuri. În fiecare secundă, un camion de haine este aruncat la gunoi. Nu doar că tot efortul pentru producerea lor a fost în zadar, dar unele tipuri de materiale lasă în urma lor microplastice, adică bucăți foarte mici de platisc, nocive pentru mediu. 

Ce putem face cu hainele pe care nu le mai folosim?

  • există celebrele târguri Yard sale, prin care fiecare scoate în grădină sau în alt loc amenajat special, lucrurile de care nu mai are nevoie, inclusiv haine. Puteți merge și voi cu hainele voastre, fie le vindeți, fie faceți schimb cu altcineva
  • sunt și tomberoanele stradale, special amenajate de primării sau centre, la care puteți merge cu hainele; ele ajung mai departe la oameni nevoiași
  • dacă haina are un mic defect sau trebuie modificată, puteți încerca să o duceți la croitor înainte să decideți că nu vă mai trebuie

Vă provoc să faceți acest exercițiu: să vă uitați în dulap și să vedeți cum stați cu hainele, pe care le puteți dona, pe care le puteți repara! Spor!

 

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Bold text

Static and dynamic content editing

This is an H3

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Test hyperlink textrow

BOLD TEXT

Caption/ credits

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării