July 12, 2021

1.100 de elevi de clasele a II-a și a III-a din București au participat la ”Școala mobilă de mediu”

1.100 de elevi de clasele a II-a și a III-a din București au participat la ”Școala mobilă de mediu”

Școala mobilă de mediu a ajuns la 1.100 de elevi din București în lunile mai și iunie! Am vizitat în total 5 sectoare, 19 clase de a II-a și 21 de clase de a III-a din școlile: Școala Gimnaziala Ferdinand I, Liceul Teoretic Ștefan Odobleja, Școala Gimnazială nr.55, Școala Gimnazială Regina Maria, Școala Gimnazială 190.

Programul s-a derulat în perioada 11 mai  - 11 iunie 2021 și s-a desfășurat astfel: în fiecare săptămână, Nature Talks a ținut ore de mediu în câte o școală din Sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6 din București, la toate clasele de a II-a și a III-a, pe rând.

Ora de mediu a fost una interactivă, pentru care am construit machete speciale, care arată cum funcționează mediul înconjurător, care este impactul acțiunilor noastre.

Principalele teme prezentate copiilor au fost:

  • ce este mediul înconjurător
  • ce înseamnă poluarea atmosferică, cauze – efecte, dar și soluții pentru reducerea ei
  • ce înseamnă reciclarea și cum colectăm selectiv corect
  • ce înseamnă schimbările climatice

Orele de mediu au fost ținute de Teodora Iacob, jurnalist, activist de mediu și fondatorul Asociației Nature Talks.

Educația de mediu ar trebui să devină o prioritate în România. Ca să înțelegem de ce este important să avem grijă de natură, trebuie să avem informațiile necesare. Când vorbim despre schimbarea unei societăți, ne gândim prima dată la copii, ei trebuie să știe de mici că au puterea să lase o amprentă verde asupra mediului și că îi pot convinge și pe alții să facă la fel. Cei mici au fost foarte receptivi și au înțeles cât de mult contează gesturile lor. — Teodora Iacob, președinte Nature Talks

De ce este necesar un astfel de proiect? Fenomenele legate de mediu: poluarea atmosferică, schimbările climatice, îi afectează și pe cei mici. Ultimele date ale Organizației Mondiale a Sănătății arată că într-un singur an, la nivel global, 600.000 de copii au murit din cauza afecțiunilor respiratorii cauzate atât de poluarea din interior cât și de cea din exterior. Un alt studiu realizat în 2020 de The Southern California Health a arătat efectele pe termen lung pe care le are poluarea asupra copiilor și adolescenților. 2.000 de copii au fost monitorizați pe o perioadă de 8 ani, iar cercetătorii au observat că cei care au crescut în zone mai poluate, se confruntau cu un risc ridicat de subdezvoltare a plămânilor.

Un alt studiu UNICEF din 2017 vorbește despre faptul că poluarea aerului afectează creierul copilului prin mai multe mecanisme. În primul rând, pulberile în suspensie (PM-uri) pot cauza inflamații, făcând rău astfel membranei care protejează creierul de substanțe toxice. Particulele de 2.5 microni sau chiar mai mici pătrund cu ușurință în organism și ajung astfel la creier.

În acest moment, nu există un program național de educație de mediu, sunt anumite opționale pe această temă, dar nu există o centralizare care să ne arate în câte școli din România sunt prezentate noțiuni legate de mediu.

Proiectul „Școala mobilă de mediu" a fost finanțat prin programul StartONG, un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow.
Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/de inițiativă.

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Bold text

Static and dynamic content editing

This is an H3

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Test hyperlink textrow

BOLD TEXT

Caption/ credits

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării