5 gesturi simple pe care le putem face de azi pentru mediu

de
Emilia Frunzaru
13
November
,
2023

Ne surprindem unii pe alții vorbind despre zăpezile de altădată, despre copilărie și fulgii care ne acopereau fața când veneam de la școală. Vorbim mereu cu regret pentru că nu mai avem parte de acest fenomen meteo care ne aduce o magie aparte. Dacă nu știai deja, încălzirea globală face ca iernile să fie diferite, efect ce se observă la nivel global.  Tot ceea ce facem zilnic influențează mediul și implicit anotimpurile, chiar dacă nu suntem 100% conștienți de acest fapt.

Ți-am pregătit câteva gesturi simple prin care poți proteja mediul. Ele pot fi puse în practică atât de copii, cât și de adulți.

1. Înlocuiește pungile din plastic sau amidon de porumb cu plasele din pânză!

Avem cu toții acea pungă cu pungi acasă, iar când plecăm la supermarket sau magazinul din colț, uităm să luăm una de acasă, așa că vom cumpăra una nouă. Fiecare decizie de acest gen mai mărește puțin grămada de pungi de acasă. 

Chiar dacă unele pungi de plastic sunt biodegradabile, ele trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a se descompune fără a dăuna mediului. Plasele din pânză sunt prietenoase și pot fi folosite timp îndelungat, mai ales dacă le speli regulat.

2. Fă-ți o listă de cumpărături!

Știm: acest gest pare plictisitor și la îndemână. Atât de la îndemână, încât ajungem să nu-l facem deloc. De fapt, este doar o metodă eficientă de organizare pentru a reduce risipa alimentară din viața ta. Cu ajutorul unei liste de cumpărături, vei ține evidența strictă a lucrurilor de care ai nevoie în gospodărie.

Acest obicei te va ajuta să reduci risipa de mâncare, contribuind astfel la protejarea mediului. Nu mai vorbim că vei economisi sume importante de bani pe care le poți redirecționa către activități mai plăcute, cum ar fi o pasiune sau un hobby.

3. Aruncă gunoiul la ghenă, NU pe jos!

Fie că e vorba de un muc de țigară, o coajă de fruct sau orice alt gunoi, asigură-te că îl arunci întotdeauna într-un coș de gunoi. Mai mult, folosește coșuri special amenajate pentru reciclare pentru ca astfel deșeul să ajungă la o fabrică, unde va fi transformat într-un produs nou.

Pentru explicații complete despre sfaturile prin care poți proteja natura, poți urmări materialul video de mai jos, realizat în cadrul emisiunii Neatza cu Răzvan și Dani, alături de echipa veselă și Teodora Iacob - președinte Nature Talks și fondator Școala de Mediu.

4. Colectează separat!

”Ce se întâmplă dacă în loc să le arunc la tomberoanele speciale, deșeurile ajung la groapa de gunoi sau pe jos?”

În cazul unei sticle de plastic, aceasta va dispărea în cel puțin 500 de ani de acum încolo! 

Dacă voi colecta separat, ambalajele care pot fi reciclate vor ajunge la o fabrică de reciclare și vor fi transformate în obiecte noi. Dacă arunc totul la grămadă, voi trimite deșeurile la groapa de gunoi, unde vor rămâne sute, mii de ani. Unele vor intra în procesul de descompunere, însă pentru că se combină mai multe tipuri de ambalaje, descompunerea lor va emite un gaz nociv pentru sănătate, numit gaz metan.

5. Stinge luminile din bloc!

Micile acțiuni aduc schimbări mari, pe termen lung. Chiar și un bec uitat aprins va crește factura de electricitate/utilități, lucru pe care nu ți-l dorești. 

Unele electrocasnice - precum televizorul, routerul de internet, cuptorul cu microunde, consumă energie chiar și atunci când sunt oprite, din cauza acelui mic bec roșu care rămâne aprins mereu.. Dacă le scoți din priză sau folosești becuri inteligente pe care le poți stinge cu ajutorul unei aplicații mobile, vei economisi energie și vei contribui la reducerea facturilor. Fii inteligent cu energia pe care o consumi! 

Toate aceste sfaturi sunt ușor de implementat, iar schimbările pe care le vor aduce vor fi vizibile în timp. Nu uita: puterea exemplului este imensă dacă este folosită în direcția potrivită! 

Subiect principal:
Educatie de mediu

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul