9 lucruri pe care le puteți face ca să reduceți consumul de plastic

de
Elena Ivanov
27
March
,
2021

Plasticul a pus stăpânire pe planeta noastră fără ca noi să ne dăm seama. Tone de plastic ajung frecvent în oceane, acestea putând fi găsite chiar și în cele mai ascunse locuri de pe fundul apelor. Peste 1 kilogram de materiale din plastic plutesc pe un kilometru pătrat, arată studiile. La această cantitate se adaugă frânghiile și plasele de pescuit.

Din cauza poluării cu plastic, viețuitoarele marine ajung să înghită microplastice, pentru că le confundă cu bucățele mici de mâncare. Pentru un mediu mai curat, sunt anumite lucruri pe care le puteți face.

  1. Nu lăsați niciodată deșeuri pe stradă, în natură sau pe plajă

Aruncați-le într-un coș de gunoi, iar dacă nu puteți găsi unul păstrați deșeurile până la următorul coș. De asemenea, evitați să îndesați gunoiul într-un coș plin, resturile pot fi împrăștiate de vânt.

  1. Evitați alimentele ambalate în plastic

Alegeți pe cât se poate alimente proaspete, acestea fiind mult mai sănătoase decât cele conservate și au un grad de poluare scăzut. De asemenea, alegeți produsele la vrac.

  1. Nu lansați baloane în aer

Baloanele sunt făcute dintr-un material foarte periculos pentru pescăruși. Un animal din cinci care înghite un singur fragment din acest tip de plastic moare.

  1. Alegeți produse cosmetice și de igienă sustenabile

Există o mulțime de produse cu ambalaj 100% reciclat și ingrediente naturale; acestea pot avea atât prețuri modeste cât și mai ridicate, depinde de calitatea produsului în sine. De asemenea, renumitele bețișoare de urechi produse din plastic și vată sintetică pot fi înlocuite cu unele din lemn și bumbac. Au apărut o varietate de produse sustenabile ce le înlocuiesc pe cele poluante, de la dischete demachiante, pastă și periuțe de dinți, ață dentară, burete de baie până la hârtie igienică, produse de make-up, accesorii de păr și chiar absorbante.

  1. Nu ignorați deșeurile pe care le găsiți pe stradă, aruncați-le

Trebuie să fiți atenți însă la deșeurile care pot fi contaminate (măști sau mănuși de unică folosință de exemplu). Puteți oricând să participați la un eveniment de ecologizare din orașul vostru.

  1. Colectați separat plasticul

În cazul în care nu aveți coșuri de gunoi pentru colectarea selectivă la bloc, trebuie să știți că există tomberoane stradale destinate reciclării pentru mai multe materiale (plastic, metal, sticlă, carton).

  1. Folosiți pungi refolosibile

Înlocuiți pungile de la piață cu săculeți realizați din materiale textile pentru fructe și legume. De asemenea, pungile din plastic pentru transportul cumpărăturilor se pot înlocui cu genți din material textil; sunt mult mai rezistente și arată mai bine din punct de vedere estetic.

  1. Evitați utilizarea plasticului de unică folosință

Tacâmurile, farfuriile, paharele și paiele de unică folosință pot fi înlocuite cu succes de materiale mult mai prietenoase, precum lemnul, metalul, sticla sau chiar cartonul. Este eficient să înlocuim paiele din plastic cu unul din metal; un set de 4 paie metalice cu perie de curățare și husă de transport pot fi găsite cu ușurință la 25 lei, iar un set cu 20 de furculițe de unică folosință din lemn costă 7 lei. Diferența de preț dintre produsele din plastic și cele sustenabile nu este foarte mare, însă impactul asupra mediului este uriaș.

  1. Feriți-vă de hainele sintetice

Acestea conțin fibre mici din plastic care se pot rupe la spălare, de aceea se recomandă achiziționarea unui filtru pentru mașina de spălat rufe. Cu toate acestea, cu cât se dezvoltă mai mult industria textilă, cu atât se risipesc cât mai multe haine; în magazinele de articole vestimentare second hand  pot fi găsite foarte multe produse noi și în stare foarte bună. Refolosirea hainelor reprezintă încă un pas spre un mediu mai sănătos.

Subiect principal:
Poluarea mediului

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

Ce este ruta ecologică din Google Maps și cum funcționează
Mobilitate urbana

Ce este ruta ecologică din Google Maps și cum funcționează

Șoferii din România pot alege din aplicație ruta care îi duce la destinație cu cel mai mic consum de carburant. Traseul prietenos cu mediul este marcat cu o frunză verde.

Citește articolul
Olympus România și Nature Talks lansează proiectul de educație de mediu ”Meserii de viitor - natura caută al tău ajutor”
Educatie de mediu

Olympus România și Nature Talks lansează proiectul de educație de mediu ”Meserii de viitor - natura caută al tău ajutor”

Proiectul se desfășoară, pentru început, în 12 școli din București și va ajunge la 1.500 de elevi din clasele a II-a, a III-a, a IV-a și a V-a

Citește articolul
3 idei de cadouri eco-friendly pentru Valentine's Day
Sustenabilitate

3 idei de cadouri eco-friendly pentru Valentine's Day

Poți face alegeri eco-friendly chiar și de Ziua Îndrăgostiților. Nature Talks îți vine în ajutor cu 3 idei

Citește articolul
5 pași pentru un Crăciun sustenabil
Sustenabilitate

5 pași pentru un Crăciun sustenabil

Îți propunem ca în acest an să te gândești și la mediu de sărbători și ți-am pregătit o listă de sfaturi ”verzi” și utile!

Citește articolul