Un nou episod de poluare severă în București. Depășiri de 800% ale poluanților

de
Teodora Iacob
7
November
,
2020

Un nou episod de poluare apare în București. Stațiile independente de monitorizare a calității aerului au semnalat valori extrem de mari ale poluanților, în principal în sudul și nord-vestul Capitalei. În zona Berceni, de exemplu, valorile pentru PM 2.5 sunt cu 785% mai mari față de limitele maxime admise.

Care sunt cele mai afectate zone din cauza poluării aerului

Harta Airly arată că sunt mai multe zone din București unde valorile poluării sunt extrem de mari. Cea mai gravă situație este în sud-estul orașului, în zona Berceni, atât în cartier, cât și în localitatea de la periferia orașului.

Particulele PM 2.5 înregistrează cu 804% mai mari față de limita admisă, iar cele PM 10 au depășit valorile cu 574%.

Valori ridicate se înregistrează și în comuna Sintești.

Poluare și în nord-vest

Valori ridicate ale noxelor au fost înregistrate de senzorii Airly și în nord-vestul Capitalei. Cele mai afectate zone sunt: Mogoșoaia, Străulești și Chitila.

De exemplu, în zona Străulești, valorile de PM 2.5 sunt depășite cu peste 450%, iar cele de PM 10 de peste 300%.

Sursa foto: airly.eu

Poluarea aerului în sud-estul Bucureștiului este roșu

Senzorii au depistat valori mari de poluare și în sudul și sud-vestul Capitalei.

Sunt pe roșu în acest moment. De exemplu, pe strada Ortacului din zona Bragadiru-Prelungirea Ghencea, sunt depășiri între 300-400%.

Sursa foto: airly.eu

Ce spune Garda de Mediu

Episodul de poluare din București a ajuns în atenția comisarilor Gărzii Naționale de Mediu din nou prin intermediul rețelelor independente de monitorizare a calității aerului. În această seară, pe fondul unei inversiuni termice şi a unui calm atmosferic, senzorii de măsurare a calităţii aerului din reţelele alternative au sesizat în Bucureşti şi împrejurimi depăşiri ale valorilor acceptate. În aceste condiţii, comisarii echipelor de permanentă ale Gărzii Naţionale de Mediu sunt pe teren şi monitorizează situatia. Imediat ce unul din aceşti senzori capăta culoare roşie, aceştia se deplasează la faţa locului pentru verificări. De asemenea Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului este prezentă în teren cu autolaboratorul din dotare pentru măsurători suplimentare şi compararea datelor cu cele înregistrate de senzorii reţelelor paralele. Pe măsură ce echipele noastre obţin date din teren, vă vom ţine la curent. Comisarii s-au deplasat în comuna Berceni, pe strada Tuberozelor și în împrejurimi, pe strada Nicolae Labiș și nu s-au identificat surse de poluare, ușor miros de la groapa de gunoi. Niciun foc. Deplasarea s-a făcut pe străzile dintre cei doi senzori, senzori ce nu au putut fi identificati pe strada. Probabil sunt în curțile oamenilor.
Pana in acest moment au mai inregistrat depasiri ai parametriilor calitatii aerului, senzori amplasati pe soseaua Giurgiului, soseaua Chitiliei, strada Recrutului si strada Fabulei(ambele din sectorul 5) In toate aceste locuri echipele de comisari GNM s-au deplasat pentru verificari.In niciunul din aceste situatii depasirile inregistrate de senzori nu s-au confirmat. — Garda Națională de Mediu

Despre problema poluării din București, echipa Nature Talks a vorbit cu noul ministru al Mediului, Mircea Fechet. Acesta ne-a spus că echipa de permanență a Gărzii de Mediu București este formată din 2 persoane, dar că a cerut spijin de la alte forțe de ordine din cadrul MAI. Mai multe detalii găsiți AICI.


Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

ANALIZĂ NATURE TALKS. Cât costă transportul public în București VS alte orașe din Europa
Transport

ANALIZĂ NATURE TALKS. Cât costă transportul public în București VS alte orașe din Europa

Nature Talks a analizat tarifele și tipurile de tichete din mai multe orașe europene și a făcut comparații

Citește articolul
Transportul în comun din București se scumpește de la 1 august. Vor apărea bilete comune pentru metrou, autobuz și tramvai, valabile 90 de minute.
Transport

Transportul în comun din București se scumpește de la 1 august. Vor apărea bilete comune pentru metrou, autobuz și tramvai, valabile 90 de minute.

O călătorie cu metroul sau transportul în comun terestru va costa 3 lei, iar un bilet comun STB / Metrorex va fi 5 lei. Pentru suma de 5 lei, un călător va beneficia de o călătorie cu metroul și 90 de minute în transportul în comun terestru.

Citește articolul
Regiunea Bruxelles interzice mașinile diesel începând cu 2030 și cele pe benzină, din 2035
Mobilitate urbana

Regiunea Bruxelles interzice mașinile diesel începând cu 2030 și cele pe benzină, din 2035

Decizie radicală luată astăzi de autoritățile din capitala Belgiei în vederea atingerii obiectivului de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon în 2050

Citește articolul
Nature Talks, partenerul programului City Air, prima platformă națională de monitorizare a poluării din școli
Calitatea aerului

Nature Talks, partenerul programului City Air, prima platformă națională de monitorizare a poluării din școli

Proiectul-pilot a demarat în Capitală pe 8 iunie, când au fost instalate stații de monitorizare a calității aerului în 30 de școli din București. Stațiile măsoară calitatea aerului din interior și din exterior.

Citește articolul

Fii la curent cu toate informațiile despre mediul înconjurător.

Abonează-te la newsletter-ul Nature Talks.
Promitem să-ți trimitem doar articole și informații relevante despre poluarea mediului înconjurător, pe care le vei găsi interesante și utile.