ANALIZĂ Nature Talks. Cum ar putea fi implementat sistemul ”Plătești cât arunci” în România

de
Teodora Iacob
15
February
,
2021

De curând, primarul Capitalei, Nicușor Dan a anunțat alături de ministrul Mediului, Tánczos Barna, că în viitor problema gunoaielor din București va fi gestionată pe principiul ”Plătești cât arunci”. Nu s-a explicat în niciun fel cum funcționează sistemul, ce ar înseamna implementarea lui, care sunt posibilele variante și care sunt provocările unei astfel de inițiative. Nature Talks a analizat problema și vine cu o serie de explicații și posibile variante ale acestui sistem.

Ce înseamnă ”plătești cât arunci”?

Așa cum plătim facturi diferențiat la gaz, lumină, întreținere, în funcție de consumul pe care îl realizăm, la fel se poate întâmpla și cu gunoiul pe care îl producem. În teorie, dacă sistemul garanție-depozit ar fi funcțional în România în următorii ani și am duce înapoi la magazin ambalajele de sticlă, plastic și aluminiu, putem vorbim despre o taxă pe gunoi doar pentru deșeurile nereciclabile, amestecate: resturi de mâncate, servetele folosite, ambalaje foarte murdare, scutece.

Cum ar putea fi implementat sistemul în România

Sistemul Pay as you throw (PAYT) este deja folosit în mai multe țări din Europa: Italia, Germania, UK. Nu există o formulă unitară, fiecare stat poate să aleagă varianta pe care o consideră utilă. Un lucru e sigur: sistemul presupune o componentă digitală foarte bine pusă la punct, astfel încât cantitatea de deșeuri aruncată de o anumită persoană să poată fi măsurată și stocată în timp real.

Varianta 1

Varianta 2

Varianta 3

Varianta 4

Care sunt provocările?

  • Cei care nu sunt interesați să recicleze și nu vor dori să reducă din cantitatea de deșeuri pe care o produc și nici nu vor vrea să plătească o taxă pe măsură, vor fi tentați să abandoneze deșeurile ilegal, pe câmpuri, în râuri, în păduri.
  • Polițiștii locali trebuie să formeze echipe de control, astfel încât să evite situațiile de acest fel și să le prevină.
  • Statele care au implementat acest sistem spun că a fost nevoie de o amplă campanie de informare, astfel încât oamenii să înțeleagă de ce plătesc diferit taxa de gunoi și de ce este important să schimbe ceva.
  • Sistemul digital care să stocheze în timp real cantitățile aruncate de cetățeni trebuie să fie foarte bine pus la punct.

Subiect principal:
Poluarea mediului

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

Ce este ruta ecologică din Google Maps și cum funcționează
Mobilitate urbana

Ce este ruta ecologică din Google Maps și cum funcționează

Șoferii din România pot alege din aplicație ruta care îi duce la destinație cu cel mai mic consum de carburant. Traseul prietenos cu mediul este marcat cu o frunză verde.

Citește articolul
Olympus România și Nature Talks lansează proiectul de educație de mediu ”Meserii de viitor - natura caută al tău ajutor”
Educatie de mediu

Olympus România și Nature Talks lansează proiectul de educație de mediu ”Meserii de viitor - natura caută al tău ajutor”

Proiectul se desfășoară, pentru început, în 12 școli din București și va ajunge la 1.500 de elevi din clasele a II-a, a III-a, a IV-a și a V-a

Citește articolul
3 idei de cadouri eco-friendly pentru Valentine's Day
Sustenabilitate

3 idei de cadouri eco-friendly pentru Valentine's Day

Poți face alegeri eco-friendly chiar și de Ziua Îndrăgostiților. Nature Talks îți vine în ajutor cu 3 idei

Citește articolul
5 pași pentru un Crăciun sustenabil
Sustenabilitate

5 pași pentru un Crăciun sustenabil

Îți propunem ca în acest an să te gândești și la mediu de sărbători și ți-am pregătit o listă de sfaturi ”verzi” și utile!

Citește articolul