Analiză Nature Talks. Cum se învață despre mediu în școlile din România. Educația ecologică este la secțiunea ”OPȚIONAL”

de
Teodora Iacob
14
October
,
2020

Ne uităm cu admirație la state europene care își cresc copiii în spiritul protecției mediului, care au înțeles că educația se face încă de când copiii sunt mici și că școala are un cuvânt greu de spus în formarea caracterelor. Grija pentru natură, respectul pentru tot ce ne înconjoară, folosirea eficientă a resurselor de care dispunem, comportamentul responsabil față de natură… toate aceste noțiuni se învață tot în școală, la fel cum înveți să numeri sau să vorbești într-o limbă străină. Nature Talks a vrut să vadă câte dintre materiile care au legătură cu mediul sunt predate în școli cu titlu de ”Obligatoriu” și care sunt materiile trecute la ”Opțional”. Lista completă am primit-o de la Ministerul Educației.

Noțiunile despre deșeuri și poluare, trecute la ”Opțional”

Pentru elevii din ciclurile preșcolar, primar și gimnazial există materia Educație ecologică și de protecția a mediului.

CE SE ÎNVAȚĂ: Concret, cei care ar opta pentru un astfel de curs vor ști cum să descopere principalele componente ale mediului natural, să identifice surse de poluare și posibilități de eliminare a lor, să înțeleagă noțiunile de refolosire și reciclare învățând să economisească, să sorteze corect deșeurile, să valorifice deșeurile prin depunerea acestora la centrele de colectare.

Sunt noțiuni folositoare și probleme actuale cu care se confruntă România, în condițiile în care reciclăm cu mult sub limita impusă de normele europene și nu știm să ne refolosim resursele. Doar că, această materie este trecută la secțiunea ”Disciplină opțională inclusă în oferta națională CDS”. Potrivit Ministerului Educației, CDS înseamnă curriculum la decizia școlii, deci oferta propusă de fiecare unitate, în funcție de nevoile comunității locale. Paradoxal, instituția în care ar trebui să învățăm aceste noțiuni de bază, școala, este tot cea care decide dacă aceste noțiuni merită sau nu să facă parte din educația elevilor.

Cum a ajuns încălzirea globală la ”și altele”

Pentru elevii mai mari, din clasele IX-XII, apare o altă materie despre mediu, numită Educație pentru dezvoltare. Modulul are, conform programei, o secțiune cu numele Mediul înconjurător și dezvoltare durabilă.

CE SE ÎNVAȚĂ: impactul antropic asupra ecosistemelor: degradarea habitatelor, introducerea de specii noi, defrișare, deteriorarea mediului prin poluare, încălzire globală. Și această materie este OPȚIONALĂ.

Sursa: Programa școlară pentru disciplina opțională ”Educație pentru dezvoltare”

Ce materii legate de mediu sunt obligatorii

Datele transmise de Ministerul Educației către naturetalks.ro arată că următoarele discipline sunt obligatorii, deci fac parte din trunchiul comun:

  • Matematică și exploatarea mediului: materia se studiază din clasa pregătitoare până în clasa a II-a (fenomene ale naturii, alcătuirea Pământului, forme de relief, forme de energie, surse de energie
  • Științe ale naturii: materie studiată în clasele a III-a și a IV-a
  • Științele Pământului: materie studiată în clasele a III-a și a IV-a
  • Geografie : IV-XII
  • Biologie: V-XII

Mențiuni din partea Ministerului Educației

Oferta educațională propusă de școală se poate modifica de la an la an, în funcție de opțiunile elevilor și din acest motiv, nu deținem date referitoare la denumirea opționalelor studiate în școli și la numărul elevilor care le studiază.  Aceste informații se pot regăsi la nivelul inspectoratelor școlare.

Cu privire la data ultimei modificări a programelor școlare, vă informăm că aceasta este aceeași cu data publicării ordinului de ministru care aprobă programa/programele școlare.

Cum se învață despre mediu în alte țări

În Suedia, de exemplu, țara care a ajuns să recicleze 99% din cantitatea de deșeuri pe care o produce, elevii învață încă de la grădiniță cum să colecteze selectiv. Și nu rămân doar cu teoria, pun în practică zi de zi noțiunile pe care le studiază. Recent, Therese Hydén, ambasadorul Suediei la Bucureşti, a spus că cei mici au ajuns să fie mai responsabili decât părinții lor, când vine vorba de reciclare.

Mai multe detalii găsiți AICI.

Subiect principal:
Poluarea mediului

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

Nature Talks a lansat ”Școala mobilă de mediu”, programul de educație de mediu care încape într-o valiză
Educatie de mediu

Nature Talks a lansat ”Școala mobilă de mediu”, programul de educație de mediu care încape într-o valiză

Proiectul-pilot va ajunge la peste 1.000 de elevi de clasele a II-a și a III-a din București

Citește articolul
Ministrul Mediului: Prințul austriac a ucis legal ursul. Nu era cel mai mare urs din România
Ursi

Ministrul Mediului: Prințul austriac a ucis legal ursul. Nu era cel mai mare urs din România

Tanczos Barna a anunțat astăzi că ursul ucis pe domeniul de la Ojdula era un animal periculos și a fost împușcat cu acte în regulă. Ministerul nu poate confirma că este ursul Arthur, dar spune că sunt exemplare și mai mari în România

Citește articolul
Controverse în jurul ursului brun ucis în Covasna. Activiștii de mediu spun că este vorba despre cel mai mare urs brun din țară, iar ministrul Mediului spune ca nu se poate pronunța
Ursi

Controverse în jurul ursului brun ucis în Covasna. Activiștii de mediu spun că este vorba despre cel mai mare urs brun din țară, iar ministrul Mediului spune ca nu se poate pronunța

Sunt 2 anchete în desfășurare după ce un urs brun ar fi fost împușcat de un prinț fără acordul autorităților

Citește articolul
România 2021: pepeni care cresc printre gunoaie
Deseuri

România 2021: pepeni care cresc printre gunoaie

Se întâmplă în județul Dolj, în zonele Bechet și Dăbuleni, unde comisarii Gărzii de Mediu au dat peste depozite ilegale de deșeuri

Citește articolul

Fii la curent cu toate informațiile despre mediul înconjurător.

Abonează-te la newsletter-ul Nature Talks.
Promitem să-ți trimitem doar articole și informații relevante despre poluarea mediului înconjurător, pe care le vei găsi interesante și utile.