ANALIZĂ. Tren, avion, mașină, ambarcațiune - care e mai "verde"?

de
Adrian Cojocaru
24
March
,
2021

Trenul este mijlocul de transport în comun cel mai puțin poluant, comparativ cu mașina, avionul sau ambarcațiunile, arată două studii publicate astăzi de Agenția Europeană de Mediu. Transportul este responsabil de 25% din emisiile cu efect de seră din Uniunea Europeană.

Tren sau avion?

Studiile s-au concentrat în primul rând pe acest raport dintre deplasarea cu trenul și cea cu avionul, două dintre cele mai utilizate mijloace de deplasare din Uniunea Europeană. Specialiștii au ajuns la concluzia că transportul feroviar este cel mai puțin poluant cu mediu, independent de mersul pe jos sau cu bicicleta. Calculat ca emisii pe kilometru de deplasare, cele care provin de la avioane sunt cele mai numeroase, dar nu neapărat cele mai nocive. Circulația vehiculelor care utilizează benzină sau motorină provoacă maii mult rău decât utilizarea kerosenului.

Raportul notează totuși faptul că pe distanțe lungi raportul cost-beneficiu al transportului cu avionul este defavorabil mediului înconjurător. Momentul maxim în care emisiile ajung în atmosferă sunt în timpul decolării și aterizării. Specialiștii au analizat 20 de de rute aeriene care traversează Europa.

Mașinile pierd lupta cu trenul și barca

Un al doilea studiu arată că transportul cu trenul și cel maritim este cel mai puțin nociv din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon. Calculul a fost făcut în funcție de emisiile pe fiecare kilometru parcurs. La polul opus sunt avioanele și mașinile. Autorii raportului au mai constatat că în timp ce în ultimii 5 ani lucrurile s-au îmbunătățit în ceea ce privește efectul asupra mediului în cazul transportului feroviar și maritim, a apărut o înrăutățire în cazul mașinilor și avioanelor, care nu au reușit să reducă în mod semnificativ emisiile poluante.

Traficul auto, sursă majoră de poluare

Cifrele oficiale de la nivelul anului 2018 arată că 74% din gazele cu efect de seră din Europa provin de la transportul auto, 14% de la cel maritim și 13% de la aviație. În cazul transportului feroviar este vorba doar de 0,4%, iar aici vorbim de o poluare provenită de la locomotivele diesel. Dincolo de emisiile provenite din arderea combustibilului folosit, în atmosferă ajung și alte particule nocive cum ar fi cele generate de plăcuțele de frână, anvelope sau deteriorarea materialului rulant.

Subiect principal:
Transport

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

O acțiune de tăiere ilegală din județul Hunedoara a fost descoperită cu ajutorul unui elicopter
Paduri

O acțiune de tăiere ilegală din județul Hunedoara a fost descoperită cu ajutorul unui elicopter

Efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Hunedoara au activități de patrulare aeriană pe raza județului, de la începutul lunii aprilile

Citește articolul
Modificări în Programul Rabla pentru Electrocasnice. Ce valoare vor avea de acum voucherele
Eficienta energetica

Modificări în Programul Rabla pentru Electrocasnice. Ce valoare vor avea de acum voucherele

Sistemul de vouchere acordate prin programul Rabla pentru electrocasnice va fi modificat și trebuie să fiți atenți la clasa energetică a produsului dorit pentru a beneficia de mai mulți bani

Citește articolul
Containere încărcate cu deșeuri, depistate în Portul Constanţa Sud Agigea
Deseuri

Containere încărcate cu deșeuri, depistate în Portul Constanţa Sud Agigea

În loc de materiale de plastic, în containere s-au găsit acumulatori, componente metalice și scule electrice

Citește articolul
Propuneri Greenpeace: gară nouă în București și 500 de km de piste de biciclete
Mobilitate urbana

Propuneri Greenpeace: gară nouă în București și 500 de km de piste de biciclete

Propunerile vin în contextul elaborării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR)

Citește articolul

Fii la curent cu toate informațiile despre mediul înconjurător.

Abonează-te la newsletter-ul Nature Talks.
Promitem să-ți trimitem doar articole și informații relevante despre poluarea mediului înconjurător, pe care le vei găsi interesante și utile.