Avertisment OMS: Poluarea, factorul ideal pentru răspândirea coronavirusului

de
Teodora Iacob
3
October
,
2020

Restricțiile impuse de pandemia de coronavirus au dus în mai toate orașele europene la o scădere semnificativă a poluării. Potrivit Agenției Europene de Mediu, cea mai vizibilă schimbare în bine este în cazul dioxidului de azot. Sunt însă și părți negative, care afectează mediul înconjurător. Cererea de produse din plastic (măști și mănuși în cazul spitalelor, tacâmuri de unică folosință în cazul restaurantelor) a crescut foarte mult.

Pandemia a scăzut emisiile de gaze cu efect de seră

Cererea de transport de călători a scăzut ca urmare a restricțiilor internaționale de călătorie și a reducerii deplasărilor, a turismului și a călătoriilor de afaceri. Uniunea Internațională a Transporturilor Rutiere se așteaptă la o scădere de 57% a cifrei de afaceri din activitatea de transport rutier de  călători în Europa pentru 2020, comparativ cu anul anterior, arată AEM.

În ceea ce privește transportul aerian, cifrele Asociației Internaționale a Transportului Aerian arată o scădere cu 65,2% a kiloemtrilor de pasageri în Europa pentru anul 2020.

În Europa, s-a respirat un aer mai curat

Unul dintre cele mai evidente efecte pe termen scurt ale restricțiilor impuse de Covid-19 este îmbunătățirea dramatică a calității aerului, în special în unele dintre cele mai poluate orașe din lume. Sistemul Agenției Europene de Mediu urmărește concetrațiile medii săptămânale și lunare de dioxid de azot și particule PM10 și PM 2,5. Datele arată cum concentrațiile de NO2, un poluant emis în principal de trasnportul rutier, au scăzut brusc în mai multe țări europene în care au fost implementate restricții în primăvara acestui an.

Și concentrațiile de PM10 au scăzut în Europa în această perioadă, dar scăderile au fost mai puțin pronunțate.

Restricțiile au redus și poluarea fonică

Pe timpul restricțiilor impuse de pandemie, orașele au fost mai liniștite, iar locuitorii s-au putut bucura de uni nivel mai scăzut al poluării fonice. Mai multe surse au arătat o scădere dramatică a vibrațiilor solului generate de activitatea umană, cum ar fi traficul rutier și activitățile industriale în întreaga Europă. Mai multe despre efectele poluării fonice asupra organismului puteți găsi AICI.

Pandemia a crescut producția și consumul produselor din plastic.

Pandemia a dus la o creștere bruscă a cererii globale de echipamente de protecție personală: măști, mănuși, halate, dezinfectant. Organizația Mondială a Sănătății a estimat că în fiecare lună, la începutul pandemiei,  necesarul de măști era de 89 de milioane de măști medicale la nivel global, 76 de milioane de mănuși și 1,6 milioane de seturi de ochelari.

Deoarece majoritatea restaurantelor din Europa au fost închise în interior, multe au apelat la serviciile de livrare la domiciliu, folosind recipiente de plastic și tacâmuri de unică folosință.


Subiect principal:
Poluarea mediului

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

O acțiune de tăiere ilegală din județul Hunedoara a fost descoperită cu ajutorul unui elicopter
Paduri

O acțiune de tăiere ilegală din județul Hunedoara a fost descoperită cu ajutorul unui elicopter

Efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Hunedoara au activități de patrulare aeriană pe raza județului, de la începutul lunii aprilile

Citește articolul
Modificări în Programul Rabla pentru Electrocasnice. Ce valoare vor avea de acum voucherele
Eficienta energetica

Modificări în Programul Rabla pentru Electrocasnice. Ce valoare vor avea de acum voucherele

Sistemul de vouchere acordate prin programul Rabla pentru electrocasnice va fi modificat și trebuie să fiți atenți la clasa energetică a produsului dorit pentru a beneficia de mai mulți bani

Citește articolul
Containere încărcate cu deșeuri, depistate în Portul Constanţa Sud Agigea
Deseuri

Containere încărcate cu deșeuri, depistate în Portul Constanţa Sud Agigea

În loc de materiale de plastic, în containere s-au găsit acumulatori, componente metalice și scule electrice

Citește articolul
Propuneri Greenpeace: gară nouă în București și 500 de km de piste de biciclete
Mobilitate urbana

Propuneri Greenpeace: gară nouă în București și 500 de km de piste de biciclete

Propunerile vin în contextul elaborării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR)

Citește articolul

Fii la curent cu toate informațiile despre mediul înconjurător.

Abonează-te la newsletter-ul Nature Talks.
Promitem să-ți trimitem doar articole și informații relevante despre poluarea mediului înconjurător, pe care le vei găsi interesante și utile.