Ca să nu ajungem în pom, să avem grijă de pădure. 25 martie, Ziua Națională a Pădurilor

de
Monica Ivan
25
March
,
2021

Codrul e frate cu românul, sau, cel puțin, a fost vreme de secole. De când, însă, în familie au intrat prin alianță și alte rude precum toporul, fierăstrăul sau drujba, relațiile între frați s-au răcit considerabil. Spre deosebire de temperatura medie anuală, aflată în continuă creștere, din cauza reducerii suprafețelor împădurite. Așa că e binevenită ziua de 25 martie, un fel de Valentine’s Day pentru pădurile românești. Prilej să le spunem cât de mult le iubim și să le putem tăia sau umple de gunoaie cu conștiința împăcată în celelalte 364 de zile.

Avem tendința de a considera că pădurile ne aparțin, că sunt inepuizabile și că putem face cam ce ne trece prin cap cu ele. E bine să știm că ele s-ar descurca foarte bine fără noi (chiar mai bine), în timp ce noi nu am putea trăi fără ele. Azi, de ziua lor, să le acordăm un moment de atenție și să încercăm să nu ne mai purtăm cu ele ca-n codru.

Ce fac pădurile pentru noi?

1. Ne ajută să respirăm

Pădurile sunt plămânii planetei, care îi mențin și pe ai noștri pe linia de plutire. Pompează oxigenul pe care îl inspirăm și absorb dioxidul de carbon pe care îl expirăm. Se estimează că un copac matur produce zilnic necesarul de oxigen pentru 2 până la 10 persoane. Doar planctonul din oceane e mai harnic în acest domeniu, furnizând jumătate din oxigenul planetei, dar pădurile rămân un factor cheie în asigurarea calității aerului.

2. Adăpostesc viața

Aproape jumătate din speciile cunoscute ale planetei trăiesc în păduri, care oferă casă și masă pentru 80% din biodiversitatea viețuitoarelor de pe uscat. Comunitățile intrasilvice funcționează admirabil, fără birocrație și campanii electorale, conducându-se doar după legile naturii. Insectele și viermii asigură integrarea substanțelor nutritive în sol, albinele și păsările sunt implicate intens în procesul de polenizare, prădătoarele mențin echilibrul, pentru a evita înmulțirea excesivă a ierbivorelor, există chiar și servicii de salubrizare furnizate de vulpi, vulturi sau lupi și lista poate continua. Așa că, fiecare își are rolul său bine stabilit, singurul factor perturbator fiind omul.

3. Ne oferă răcoare nouă și planetei

Copacii creează oaze de umbră esențiale pentru viață. Spațiile verzi din mediul urban scad temperatura clădirilor și a infrastructurii cu până 7 grade, făcând viața mai suportabilă și aerul mai respirabil în zonele sau în perioadele foarte calde. Copacii absorb dioxidul de carbon care conduce la încălzirea globală, preluând excesul generat de activitatea umană și folosesc cantitățile de CO2 în procesul de fotosinteză.

4. Asigură umiditatea necesară

Suprafețele mari împădurite pot influența vremea la nivel regional și creează microclimate proprii. Arborii păstrează apa în pământ și în trunchiurile lor, distribuind-o prin transpirație și prin rădăcini, contribuind la rezervele din pânza freatică și la recolte agricole abundente. Aerul dintr-o pădure e cu 30% mai umed decât cel dintr-o zonă fără vegetație.

5. Luptă împotriva inundațiilor

Rădăcinile arborilor sunt cele care ne oferă și nouă stabilitate, absorbind apa în exces în cazul ploilor torențiale sau al inundațiilor. Diminuează eroziunea solului, cresc productivitatea terenurilor agricole și creează un microclimat prielnic pentru oameni și animale.

6. Ne feresc de vânt

Puterea vântului poate fi extrem de distrugătoare, după cum am văzut și la noi, mai ales în ultimii ani, când au fost înregistrate furtuni tot mai puternice. Copacii constituie bariere vii, care pot proteja localități, locuințe sau terenuri agricole. Perdelele forestiere sunt o modalitate accesibilă și sustenabilă de protejare, care poate fi implementată la nivelul comunităților locale.

7. Fac curat

Pe lângă faptul că fixează solul, prevenind alunecările de terne, îl și curăță. Substanțele nocive care ajung în pădure, sunt preluate din sol și ”dezamorsate” în uzina verde din interiorul copacilor. La fel procedează și cu aerul. Pe lângă CO2, copacii absorb și alți poluanți ai aerului, precum monoxid de carbon, dioxid de sulf sau dixod de azot. Copacii salvează, probabil, sute de mii de vieți, economisind sume uriașe din bugetele de sănătate, fără a cere nimic în schimb.

8. Ne hrănesc și ne vindecă

Fructele de pădure, ciupercile, diversele plante medicinale, aerul curat, sentimentul de liniște și pace, relaxarea, toate ne sunt oferite de păduri cu o generozitate din care noi, oamenii, am avea multe de învățat. Sunt locurile în care putem redeveni noi înșine.

De ziua lor, pădurile nu ne cer prea mult. Să le respectăm, să nu ne aruncăm gunoaiele la umbra lor, să le păstrăm locuitorii și să le permitem să existe, pentru a ne face bine.

Subiect principal:
Paduri

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

Nature Talks a lansat ”Școala mobilă de mediu”, programul de educație de mediu care încape într-o valiză
Educatie de mediu

Nature Talks a lansat ”Școala mobilă de mediu”, programul de educație de mediu care încape într-o valiză

Proiectul-pilot va ajunge la peste 1.000 de elevi de clasele a II-a și a III-a din București

Citește articolul
Ministrul Mediului: Prințul austriac a ucis legal ursul. Nu era cel mai mare urs din România
Ursi

Ministrul Mediului: Prințul austriac a ucis legal ursul. Nu era cel mai mare urs din România

Tanczos Barna a anunțat astăzi că ursul ucis pe domeniul de la Ojdula era un animal periculos și a fost împușcat cu acte în regulă. Ministerul nu poate confirma că este ursul Arthur, dar spune că sunt exemplare și mai mari în România

Citește articolul
Controverse în jurul ursului brun ucis în Covasna. Activiștii de mediu spun că este vorba despre cel mai mare urs brun din țară, iar ministrul Mediului spune ca nu se poate pronunța
Ursi

Controverse în jurul ursului brun ucis în Covasna. Activiștii de mediu spun că este vorba despre cel mai mare urs brun din țară, iar ministrul Mediului spune ca nu se poate pronunța

Sunt 2 anchete în desfășurare după ce un urs brun ar fi fost împușcat de un prinț fără acordul autorităților

Citește articolul
România 2021: pepeni care cresc printre gunoaie
Deseuri

România 2021: pepeni care cresc printre gunoaie

Se întâmplă în județul Dolj, în zonele Bechet și Dăbuleni, unde comisarii Gărzii de Mediu au dat peste depozite ilegale de deșeuri

Citește articolul

Fii la curent cu toate informațiile despre mediul înconjurător.

Abonează-te la newsletter-ul Nature Talks.
Promitem să-ți trimitem doar articole și informații relevante despre poluarea mediului înconjurător, pe care le vei găsi interesante și utile.