Care sunt efectele schimbărilor climatice asupra sănătății

de
Mihaela Bălan
29
March
,
2021

Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari amenințări îndreptate asupra omenirii și întregii vieți pe Pământ. Dar ce reprezintă schimbările climatice și care sunt cu adevărat riscurile care le survin? Schimbările climatice sunt reprezentate de creșterile foarte mari ale temperaturilor, fapt ce provine în urma intensificării concentrațiilor gazelor cu efect de seră de la nivelul atmosferei.

Efectele schimbărilor climatice sunt deja foarte vizibile atât la scări mari, adică la nivel planetar, cât și la nivelul scărilor mai mici, până la nivel individual. Printre cele mai răspândite și grave efecte se numără: creșterea enormă a temperaturilor medii, topirea ghețarilor, creșterea nivelului mărilor și oceanelor, schimbarea modelelor de precipitații.

grafic efectele schimbarilor climatice

Dacă la nivel planetar, schimbările climatice determină acțiuni negative asupra biodiversității, în ceea ce privește nivelul individual, acestea au un impact la fel de devastator.

Cum influențează schimbările climatice sănătatea oamenilor?

Atunci când spunem „mediu”, ne referim automat și la om. Noi, oamenii, facem parte din mediu, deci tot ceea ce se schimbă sau are efecte asupra mediului, ne influențează și pe noi. Acest aspect pare că nu este de foarte mare interes, pentru că din păcate continuăm în fiecare zi să mai punem o cărămidă în  „construcția deteriorării planetei”.

Relația dintre schimbările climatice și sănătatea umană este una foarte complexă! Temperaturile crescute duc la valuri de căldură care devin insuportabile pentru oameni, fapt ce afectează sistemul cardiovascular, respirator. Pot apărea de asemenea afecțiuni ale rinichilor, în special la persoanele cu problemele de sănătate deja existente. Există dovezi din ce în ce mai mari că schimbările climatice au afectat grav ciclul hidrologic global, de exemplu, prin schimbări ale cursurilor râurilor. Inundațiile și furtunile sunt factori ce pot conduce la vătămări, înec sau răspândirea unor boli infecțioase transportate de vectori și de apă.

Adaptarea la schimbările climatice, cea mai mare provocare

Cel mai comun gaz cu efect de seră este dioxidul de carbon, care e generat de arderea combustibililor fosili: ulei, gaz, cărbune. Aproximativ 30% din dioxidul de carbon eliberat în atmosferă prin activitățile oamenilor este absorbit de oceane.

Studiile și cercetările de specialitate susțin că vulnerabilitatea la impactul schimbărilor climatice asupra sănătății este determinată de trei factori: expunerea la unul sau mai mulți factori de stres biologici, psihosociali, chimici sau fizici; sensibilitatea sau gradul în care sunt oamenii sau comunitățile afectate și capacitatea de adaptare.

În consecință, dacă ne dorim o viață sănătoasă și o dezvoltare durabilă cât mai eficientă trebuie să avem grijă, în primul rând, de viața planetei noastre!

Subiect principal:
Schimbari climatice

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

Nature Talks a lansat ”Școala mobilă de mediu”, programul de educație de mediu care încape într-o valiză
Educatie de mediu

Nature Talks a lansat ”Școala mobilă de mediu”, programul de educație de mediu care încape într-o valiză

Proiectul-pilot va ajunge la peste 1.000 de elevi de clasele a II-a și a III-a din București

Citește articolul
Ministrul Mediului: Prințul austriac a ucis legal ursul. Nu era cel mai mare urs din România
Ursi

Ministrul Mediului: Prințul austriac a ucis legal ursul. Nu era cel mai mare urs din România

Tanczos Barna a anunțat astăzi că ursul ucis pe domeniul de la Ojdula era un animal periculos și a fost împușcat cu acte în regulă. Ministerul nu poate confirma că este ursul Arthur, dar spune că sunt exemplare și mai mari în România

Citește articolul
Controverse în jurul ursului brun ucis în Covasna. Activiștii de mediu spun că este vorba despre cel mai mare urs brun din țară, iar ministrul Mediului spune ca nu se poate pronunța
Ursi

Controverse în jurul ursului brun ucis în Covasna. Activiștii de mediu spun că este vorba despre cel mai mare urs brun din țară, iar ministrul Mediului spune ca nu se poate pronunța

Sunt 2 anchete în desfășurare după ce un urs brun ar fi fost împușcat de un prinț fără acordul autorităților

Citește articolul
România 2021: pepeni care cresc printre gunoaie
Deseuri

România 2021: pepeni care cresc printre gunoaie

Se întâmplă în județul Dolj, în zonele Bechet și Dăbuleni, unde comisarii Gărzii de Mediu au dat peste depozite ilegale de deșeuri

Citește articolul

Fii la curent cu toate informațiile despre mediul înconjurător.

Abonează-te la newsletter-ul Nature Talks.
Promitem să-ți trimitem doar articole și informații relevante despre poluarea mediului înconjurător, pe care le vei găsi interesante și utile.