Care sunt efectele schimbărilor climatice asupra sănătății

de
Mihaela Bălan
29
March
,
2021

Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari amenințări îndreptate asupra omenirii și întregii vieți pe Pământ. Dar ce reprezintă schimbările climatice și care sunt cu adevărat riscurile care le survin? Schimbările climatice sunt reprezentate de creșterile foarte mari ale temperaturilor, fapt ce provine în urma intensificării concentrațiilor gazelor cu efect de seră de la nivelul atmosferei.

Efectele schimbărilor climatice sunt deja foarte vizibile atât la scări mari, adică la nivel planetar, cât și la nivelul scărilor mai mici, până la nivel individual. Printre cele mai răspândite și grave efecte se numără: creșterea enormă a temperaturilor medii, topirea ghețarilor, creșterea nivelului mărilor și oceanelor, schimbarea modelelor de precipitații.

grafic efectele schimbarilor climatice

Dacă la nivel planetar, schimbările climatice determină acțiuni negative asupra biodiversității, în ceea ce privește nivelul individual, acestea au un impact la fel de devastator.

Cum influențează schimbările climatice sănătatea oamenilor?

Atunci când spunem „mediu”, ne referim automat și la om. Noi, oamenii, facem parte din mediu, deci tot ceea ce se schimbă sau are efecte asupra mediului, ne influențează și pe noi. Acest aspect pare că nu este de foarte mare interes, pentru că din păcate continuăm în fiecare zi să mai punem o cărămidă în  „construcția deteriorării planetei”.

Relația dintre schimbările climatice și sănătatea umană este una foarte complexă! Temperaturile crescute duc la valuri de căldură care devin insuportabile pentru oameni, fapt ce afectează sistemul cardiovascular, respirator. Pot apărea de asemenea afecțiuni ale rinichilor, în special la persoanele cu problemele de sănătate deja existente. Există dovezi din ce în ce mai mari că schimbările climatice au afectat grav ciclul hidrologic global, de exemplu, prin schimbări ale cursurilor râurilor. Inundațiile și furtunile sunt factori ce pot conduce la vătămări, înec sau răspândirea unor boli infecțioase transportate de vectori și de apă.

Adaptarea la schimbările climatice, cea mai mare provocare

Cel mai comun gaz cu efect de seră este dioxidul de carbon, care e generat de arderea combustibililor fosili: ulei, gaz, cărbune. Aproximativ 30% din dioxidul de carbon eliberat în atmosferă prin activitățile oamenilor este absorbit de oceane.

Studiile și cercetările de specialitate susțin că vulnerabilitatea la impactul schimbărilor climatice asupra sănătății este determinată de trei factori: expunerea la unul sau mai mulți factori de stres biologici, psihosociali, chimici sau fizici; sensibilitatea sau gradul în care sunt oamenii sau comunitățile afectate și capacitatea de adaptare.

În consecință, dacă ne dorim o viață sănătoasă și o dezvoltare durabilă cât mai eficientă trebuie să avem grijă, în primul rând, de viața planetei noastre!

Subiect principal:
Schimbari climatice

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul
Ce facem cu brazii după sărbători
Sustenabilitate

Ce facem cu brazii după sărbători

Descoperă în acest articol de ce este bine să amplasezi corect brazii pentru a fi ridicați de către autorități și totodată, ce se întâmplă cu pomii după ce sunt preluați de echipele de salubritate.

Citește articolul