Ce este ruta ecologică din Google Maps și cum funcționează

de
Teodora Iacob
7
October
,
2022

Șoferii din România pot opta, de la începutul lunii septembrie, pentru un traseu prietenos cu mediul, atunci când folosesc Google Maps. După ce introduc destinația, aplicația le arată cu ajutorul unei frunze verzi, care este ruta cu cel mai mic consum de carburant. Acest lucru înseamnă pe de-o parte, un cost redus, iar pe de altă parte, o cantitate mai mică de emisii poluante.

Simulare traseu București-Buzău

PASUL 1. După ce introducem la destinație orașul Buzău, aplicația ne generează 3 trasee: unul cu o durată de 2 ore, altul de 2 ore și 12 minute și încă unul cu o durată de 2 ore și 7 minute, care este însoțit de o frunză, simbol pentru ruta ECO.

PASUL 2. Aplicația ne dă posibilitatea să alegem tipul de motor al mașinii: pe benzină, diesel, electric sau hibrid.

PASUL 3.Am ales motor diesel și Google Maps a afișat mesajul:  „Economisești 4% din motorină dacă mai conduci 7 minute. De obicei, traseele cu consum redus au mai puține dealuri, mai puțin trafic și viteze constante”.

Funcția de rută ecologică a fost lansată și  în Statele Unite, Canada și Germania, iar rezultatele utilizării ei arată că a dus la o reducere (estimată) de jumătate de milion de tone metrice de emisii de carbon - echivalentul a reducerii traficului auto de pe șosele cu 100.000 de mașini cu motor termic.

Impactul mașinilor asupra mediului

Date recente ale Agenției Europene de Mediu arată că mașinile particulare poluează cel mai mult, emițând 60,6% din totalul emisiilor de CO2 provenite din transportul rutier european. În 2018, în Europa, fiecare mașină personală tranporta în medie 1,6 persoane. Cu cât o mașină este mai veche, cu atât mai multe emisii poluante emite, din cauza uzurii. În România, la începutul lui 2021, erau înmatriculate aproape 9 milioane de mașini, 80% dintre ele fiind mai vechi de 10 ani.

Sursa: AEM, 2022

Soluții pentru reducerea poluării provenite din trafic

O variantă ar fi să folosim mai des mijloacele de transport în comun sau să mergem cu bicicleta. Dacă sunt distanțe care ne permit acest lucru, putem face o plimbare pe jos, în loc să ne urcăm în mașină de fiecare dată. Este important totodată să ne asigurăm că mașina noastră are un filtru de particule funcțional, care mai poate reține din noxe.

Subiect principal:
Mobilitate urbana

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul