Ce este ruta ecologică din Google Maps și cum funcționează

de
Teodora Iacob
7
October
,
2022

Șoferii din România pot opta, de la începutul lunii septembrie, pentru un traseu prietenos cu mediul, atunci când folosesc Google Maps. După ce introduc destinația, aplicația le arată cu ajutorul unei frunze verzi, care este ruta cu cel mai mic consum de carburant. Acest lucru înseamnă pe de-o parte, un cost redus, iar pe de altă parte, o cantitate mai mică de emisii poluante.

Simulare traseu București-Buzău

PASUL 1. După ce introducem la destinație orașul Buzău, aplicația ne generează 3 trasee: unul cu o durată de 2 ore, altul de 2 ore și 12 minute și încă unul cu o durată de 2 ore și 7 minute, care este însoțit de o frunză, simbol pentru ruta ECO.

PASUL 2. Aplicația ne dă posibilitatea să alegem tipul de motor al mașinii: pe benzină, diesel, electric sau hibrid.

PASUL 3.Am ales motor diesel și Google Maps a afișat mesajul:  „Economisești 4% din motorină dacă mai conduci 7 minute. De obicei, traseele cu consum redus au mai puține dealuri, mai puțin trafic și viteze constante”.

Funcția de rută ecologică a fost lansată și  în Statele Unite, Canada și Germania, iar rezultatele utilizării ei arată că a dus la o reducere (estimată) de jumătate de milion de tone metrice de emisii de carbon - echivalentul a reducerii traficului auto de pe șosele cu 100.000 de mașini cu motor termic.

Impactul mașinilor asupra mediului

Date recente ale Agenției Europene de Mediu arată că mașinile particulare poluează cel mai mult, emițând 60,6% din totalul emisiilor de CO2 provenite din transportul rutier european. În 2018, în Europa, fiecare mașină personală tranporta în medie 1,6 persoane. Cu cât o mașină este mai veche, cu atât mai multe emisii poluante emite, din cauza uzurii. În România, la începutul lui 2021, erau înmatriculate aproape 9 milioane de mașini, 80% dintre ele fiind mai vechi de 10 ani.

Sursa: AEM, 2022

Soluții pentru reducerea poluării provenite din trafic

O variantă ar fi să folosim mai des mijloacele de transport în comun sau să mergem cu bicicleta. Dacă sunt distanțe care ne permit acest lucru, putem face o plimbare pe jos, în loc să ne urcăm în mașină de fiecare dată. Este important totodată să ne asigurăm că mașina noastră are un filtru de particule funcțional, care mai poate reține din noxe.

Subiect principal:
Mobilitate urbana

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

Olympus România și Nature Talks lansează proiectul de educație de mediu ”Meserii de viitor - natura caută al tău ajutor”
Educatie de mediu

Olympus România și Nature Talks lansează proiectul de educație de mediu ”Meserii de viitor - natura caută al tău ajutor”

Proiectul se desfășoară, pentru început, în 12 școli din București și va ajunge la 1.500 de elevi din clasele a II-a, a III-a, a IV-a și a V-a

Citește articolul
3 idei de cadouri eco-friendly pentru Valentine's Day
Sustenabilitate

3 idei de cadouri eco-friendly pentru Valentine's Day

Poți face alegeri eco-friendly chiar și de Ziua Îndrăgostiților. Nature Talks îți vine în ajutor cu 3 idei

Citește articolul
5 pași pentru un Crăciun sustenabil
Sustenabilitate

5 pași pentru un Crăciun sustenabil

Îți propunem ca în acest an să te gândești și la mediu de sărbători și ți-am pregătit o listă de sfaturi ”verzi” și utile!

Citește articolul
25.800 de români au murit în 2019 din cauza poluării
Poluarea mediului

25.800 de români au murit în 2019 din cauza poluării

Decesele premature au fost înregistrate din cauza particulelor în suspensie, dioxidului de azot și ozonului. Tot în 2019, românii au pierdut 294 de mii de ani din viață

Citește articolul