Ce puteți face dacă vedeți arderi de deșeuri? Un ghid complet a fost realizat de Greenpeace România și Zero Waste

de
Teodora Iacob
11
November
,
2020

Atunci când sunt arse, deșeurile eliberează substanțe chimice sub forma unor compuși extrem de toxici pentru organismul uman și natură. De exexmplu, plasticul ars emană, între altele, dioxine, unele dintre cele mai periculoase substanțe generate de om prin activități precum arderea deșeurilor din PVC. Potrivit studiilor de specialitate, cauzează cancer, probleme de imunitate și reproductive, dar și alte afecțiuni, arată ghidul făcut de Greenpeace și Zero Waste România.

Ce spune legea?

Atât oamenii și companiile, cât și autoritățile publice, precum primăriile, pot fi amendate pentru încălcarea regulilor când vine vorba de deșeuri. Incendierea lor este interzisă și pedepsită, potrivit legii 211/2011, principala lege cu privire la gestionarea deșeurilor, cu modificările și completările ulterioare. În cazul în care sunt arse deșeuri periculoase, fapta se poate încadra la infracțiune și pedeapsa este închisoare de la 3 la 5 ani, arată ghidul.

Cum vă puteți implica

În teorie, orice foc în aer liber sau ardere necontrolată poate fi reclamat autorităților. Când vedeți sau suspectați că se ard deșeuri, pașii sunt:

  1. Părăsiți cât mai curând perimetrul în care ajunge fumul. Dacă aveți posibilitatea și nu presupune riscuri, faceți o poză pentru a surprinde situația.
  2. Sunați la 112 și spuneți că doriți să reclamați un caz de poluare generat de ceea ce pare a fi un incendiu de deșeuri. Potrivit Gărzii de Mediu, echipele acestora de permanență pot fi sesizate prin dispeceratul 112
  3. O alternativă la apelarea 112 este să sunați la poliția locală și să explcați cazul.
  4. Raportați la Garda de Mediu – aceștia nu au competențe pentru a stinge focul, dar pot evalua impactul de mediu și aplica amenzi
  5. Raportați la Primărie, dacă incidentul s-a petrecut pe raza unei primării.

Mai multe despre sesizări puteți citi în GHID.

Subiect principal:
Deseuri

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul