Controverse în jurul ursului brun ucis în Covasna. Activiștii de mediu spun că este vorba despre cel mai mare urs brun din țară, iar ministrul Mediului spune ca nu se poate pronunța

de
Teodora Iacob
5
May
,
2021

Ministerul Mediului anunță că sunt în derulare două anchete, una realizată de Garda de Mediu, cealaltă de Garda Forestieră, după ce un urs brun ar fi fost împușcat în Covasna, fără acordul autorităților. Organizațiile de mediu spun că cel care a împușcat ursul și anume Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, folosise drept pretext un ordin de derogare emis pentru un alt urs.

Pe 17 februarie, ministerul Mediului a emis un ordin de derogare care permite extragerea unui exemplar de urs din fondul respectiv de vânătoare. Acest ordin a fost publicat în Monitorul Oficial, iar executarea este în sarcina Asociației de Vânătoare. Trebuie stabilit dacă s-a respectat legea cu privire la derularea operațiunii de extragere și trebuie clarificat totodată dacă ursul recoltat este cel pentru care s-a emis ordinul de extragere — Barna Tánczos, ministrul Mediului

Au fost depuse 3 solicitări pentru urșii din acea zonă, a mai precizat ministrul Mediului, iar autoritățile și-au dat acordul pentru un singur exemplar, care venise foarte aproape de gospodării, reprezentând astfel un pericol. În timp ce activiștii de mediu spun că ursul ucis este cel mai mare urs din România, ministrul Mediului spune că nu are astfel de informații.

Nu știu dacă este vorba despre ursul Arthur, nu știu dacă extragerea s-a făcut conform legii, aștept până mâine să se finalizeze ancheta. În momentul în care se emite o derogare, extragerea este permisă și este legală, de aceea am cerut anchete. Nu știu cine este persoana în țara asta care poată să spună despre un urs sau mistreț că este cel mai mare din țară. Eu nu m-aș hazarda să spun că acest urs este cel mai mare. — Barna Tánczos, ministrul Mediului

Mesajul activiștilor de mediu

Organizațiile Agent Green și VGT (Austria) condamnă uciderea ursului brun Arthur de către vânătorul de trofee, Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, care a venit în România în luna martie pentru a-l împușca.

Prințul și-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de ministerul Mediului din România acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna. Dar în realitate, Prințul nu a omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților. Ursul Arthur a fost observat multă vreme de mai mulți ani de rangerul Agent Green din zona respectiv și era recunoscut ca fiind un exemplar sălbatic și neobișnuit cu prezența omului. Habitatul său era arie protejată Natura 2000.

Ursul brun este o specie strict protejată de legislația UE și de Convenția de la Berna. Derogările sunt excepții care se dau în cazuri extreme, după o evaluare amănunțită a situației, iar metoda letală este ultima soluție atunci când alternativele (inclusiv relocarea) au eșuat, iar ursul problemă pune în pericol vieți omenești și gospodării, mai precizează reprezentanții Agent Green.

Subiect principal:
Ursi

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

Nature Talks, partenerul programului City Air, prima platformă națională de monitorizare a poluării din școli
Calitatea aerului

Nature Talks, partenerul programului City Air, prima platformă națională de monitorizare a poluării din școli

Proiectul-pilot a demarat în Capitală pe 8 iunie, când au fost instalate stații de monitorizare a calității aerului în 30 de școli din București. Stațiile măsoară calitatea aerului din interior și din exterior.

Citește articolul
VIDEO. Cascada Bigăr s-a prăbușit. Monumentul natural a fost considerat "cea mai frumoasă cascadă din lume"
Destinatii turistice

VIDEO. Cascada Bigăr s-a prăbușit. Monumentul natural a fost considerat "cea mai frumoasă cascadă din lume"

Vizitată de peste 100.000 de oameni anual, Cascada Bigăr a cedat sub propria greutate

Citește articolul
Mai multe străzi din București devin pietonale de pe 29 mai
Mobilitate urbana

Mai multe străzi din București devin pietonale de pe 29 mai

Străzile vor fi deschise pentru pietoni de sâmbăta, de la ora 11.00, până duminică la ora 21.00

Citește articolul
”S-a găsit soluția minune!” La un an de pandemie, îngropăm măștile chirurgicale în pământ.
Deseuri

”S-a găsit soluția minune!” La un an de pandemie, îngropăm măștile chirurgicale în pământ.

Măștile ar trebui incinerate, însă în lipsa unor spații de colectare, ele ajung la groapa de gunoi, unde sunt acoperite cu pământ

Citește articolul

Fii la curent cu toate informațiile despre mediul înconjurător.

Abonează-te la newsletter-ul Nature Talks.
Promitem să-ți trimitem doar articole și informații relevante despre poluarea mediului înconjurător, pe care le vei găsi interesante și utile.