Cum a arătat poluarea din Capitală în această iarnă. O stație de trafic a înregistrat deja 5 zile de depășiri în 3 luni

de
Teodora Iacob
12
March
,
2021

Sezonul rece ne-a adus și în acest an valori mari de poluare, miros insuportabil în București și alerte de la aplicațiile care monitorizează noxele. Nature Talks a stat de vorbă cu Luminița Mărmureanu, cercetător științific INOE și Bogdan Antonescu, expert fenomene extreme despre poluarea din Capitală de pe timpul iernii, valorile și sursele ei, dar și despre previziunile pentru primăvară.

Depășirile au fost frecvente la stațiile de tip trafic și industrial

Poluarea în timpul iernii a fost întreținută de trafic, dar și de încălzirea rezidențială, fie prin utilizarea centralelor proprii sau a sistemului centralizat. În perioada Decembrie2020 – Februarie 2021 concentrațiile poluanților (ex. PM10, NOx) au fost crescuți, dar nu mai mari în comparație cu anii precedenți. Depășirile în concentrațiile de poluanți[1](ex. 50 µg/m3/24h pentru PM10) au fost frecvente în special la stațiile de tip trafic și industrial (ex., concentrația de PM10/medie la 24h de la stația B6 din Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului, care este o stație de trafic, a fost depășită în 5 zile în perioada Decembrie2010–Februarie 2021).

Decembrie și ianuarie, lunile cu cele mai mari valori de poluare

Datele Centrului Măgurele pentru Studii de Atmosferă și Radiație împreună cu datele de la cele 8 stații ale Ministerului Mediului, care măsoară poluarea din Capitală, au înregistrat maxime medii lunare în lunile decembrie și ianuarie. Din analiza valorilor de PM10 multianuale (2016–2021), valorile cele mai mari sunt înregistrate la B6 (stație de trafic) si B5 (stație industrială), urmată de B4 (stație industrială), B1 (stație de fond urban). O analiză pe stația B1 arată că valorile au fost depășite în iarna 2020–2021 în 3 zile, comparativ cu iarna anterioară (16 zile).  

Una dintre principalele surse de poluare: arderile

În primul rând este cunoscut faptul că temperaturile scăzute sunt asociate cu creșteri în concentrațiile de poluanți. Aceste creșteri sunt cauzate de consumul ridicat de combustibili pentru încălzire, dar și asociat cu sărăcia energetică. Sărăcia energetică (prețul ridicat al energiei, lipsa resurselor) duce la utilizarea unor surse multiple de combustibili cu putere calorică mare (ex: resturi lemnoase de la prelucrarea mobilei, deșeuri pe bază de plastic, cauciuc). Acest lucru este susținut de concentrațiile mari de negru de fum prezent în PM-uri. Negru de fum este un marker pentru procesele de combustie și în general reprezintă cam 20% din totalul particulelor de PM2.5. Pe perioada iernii sunt depășite aceste valori.

Contribuția inversiunii termice

În general, putem spune că atunci când avem o situație inversiune termică (stabilitate), putem avea și o creștere a concentrației de poluanți. În timpul iernii frecvența de apariție a inversiunilor intense crește în comparație lunile de vară. Analiza inversiunilor termice pentru București în perioada decembrie2020-februarie 2021 este în lucru acum la institut.  

Previziuni pentru primăvară

Din analiza concentrațiilor multianuale reiese ca în luna martie sunt creșteri semnificative în concentrațiile de PM10 (aproximativ 10 micro grame comparativ cu luna Februarie), iar procentul de negru de fum provenit din arderile de biomasă în această perioadă poate să ajungă și la 70% la totalul de negru de fum (măsurători de negru de fum efectuate la Magurele, INOE 2000).

Traficul este o sursă constantă și nu putem nega că aglomerația de autovehicule ce circulă zilnic prin oraș contribuie constant la poluare. Cu toate aceasta obiceiurile de a curăța terenurile agricole, grădinile de resturi vegetale și nu numai contribuie la poluarea cu particule și alți compuși extrem de toxici.

[1]  Conform: Directiva2008/50/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 mai 2008privind calitatea aerului înconjurător și un aer mai curat pentru Europa; LEGEAnr. 104 din 15 iunie 2011 (50 µg/m3, a nu se depăși mai mult de 35de ori într-un an calendaristic)

Platforma de cercetare MARS(Centrul Măgurele pentru Studii de Atmosferă și Radiație) este parte a proiectului “Centrul de cercetare a mediului și observare a Terrei/CEO-TERRA”,cofinanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională prin ProgramulOperațional Competivitate 2014-2020.

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

Nature Talks a lansat ”Școala mobilă de mediu”, programul de educație de mediu care încape într-o valiză
Educatie de mediu

Nature Talks a lansat ”Școala mobilă de mediu”, programul de educație de mediu care încape într-o valiză

Proiectul-pilot va ajunge la peste 1.000 de elevi de clasele a II-a și a III-a din București

Citește articolul
Ministrul Mediului: Prințul austriac a ucis legal ursul. Nu era cel mai mare urs din România
Ursi

Ministrul Mediului: Prințul austriac a ucis legal ursul. Nu era cel mai mare urs din România

Tanczos Barna a anunțat astăzi că ursul ucis pe domeniul de la Ojdula era un animal periculos și a fost împușcat cu acte în regulă. Ministerul nu poate confirma că este ursul Arthur, dar spune că sunt exemplare și mai mari în România

Citește articolul
Controverse în jurul ursului brun ucis în Covasna. Activiștii de mediu spun că este vorba despre cel mai mare urs brun din țară, iar ministrul Mediului spune ca nu se poate pronunța
Ursi

Controverse în jurul ursului brun ucis în Covasna. Activiștii de mediu spun că este vorba despre cel mai mare urs brun din țară, iar ministrul Mediului spune ca nu se poate pronunța

Sunt 2 anchete în desfășurare după ce un urs brun ar fi fost împușcat de un prinț fără acordul autorităților

Citește articolul
România 2021: pepeni care cresc printre gunoaie
Deseuri

România 2021: pepeni care cresc printre gunoaie

Se întâmplă în județul Dolj, în zonele Bechet și Dăbuleni, unde comisarii Gărzii de Mediu au dat peste depozite ilegale de deșeuri

Citește articolul

Fii la curent cu toate informațiile despre mediul înconjurător.

Abonează-te la newsletter-ul Nature Talks.
Promitem să-ți trimitem doar articole și informații relevante despre poluarea mediului înconjurător, pe care le vei găsi interesante și utile.