Cum supraviețuiesc liliecii unei pandemii: se izolează de grup

de
27
October
,
2020

Un studiu realizat de cercetătorii din Statele Unite a arătat că în cazul în care o colonie de lilieci vampiri este afectată de o boală, liliecii se autoizolează de grup pentru a-l proteja și a opri răspândirea bolii. În cazul în care nu fac asta voluntar, atunci sunt forțați de grup să se izoleze.

Specialiștii de la Ohio State University au efectuat un studiu în Belize pe 31 de femele de liliac vampir. Aceștia au capturat exemplarele și au injectat jumătate dintre ele cu o endotoxină care a produs o reacție a sistemului imunitar. În același timp, un alt grup dintre cei rămași neinjectați au primit un tratament de tip placebo, informează The Independent.

„Bolnavii” s-au izolat

Toți liliecii injectați cu endotoxine au fost marcați și au fost eliberați apoi înapoi în grup. Cercetătorii au observat că indivizii bolnavi au evitat să intre în contact direct cu restul grupului. Aceștia au stat cu 25 de minute mai puțin, în medie, alături de cei sănătăoși. Acest lucru arată că există un comportament specific unei astfel de situații, spun oamenii de știință. Un astfel de comportament ajută colonia să supraviețuiască pentru că limitează răspândirea bolii.

lilieci injectati cu endotoxide care stau izolati
foto: lilieci.ro

Nu este pentru prima dată când oamenii de știință descoperă astfel de comportamente la lilieci, dar este primul astfel de studiu realizat în laborator.

lilieci experimente izolati
foto: lilieci.ro

Izolarea de grup nu este întâlnită doar la liliecii vampir. Astfel de comportamente sunt prezente la speciile de animale „sociale”. Izolarea benevolă sau fortață este un mijloc de atenuare a infectării. Specialiștii au observat că în unele cazuri, animalele infectate își schimbă radical comportamentul și nu mai „socializează” cu restul grupului.  

Liliecii vampir se ajută mereu la greu

Nature Talks a stat de vorbă cu Szilard Bucs, președinte al Centrului pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor. Acesta spune că nu este o surpriză rezultatul studiului făcut în Ohio.

Liliecii la modul general, sunt animale deosebite, cu o viață socială efervescentă. Formează colonii (iarna pentru hibernare, vara pentru naștere), se înghesuie ca să se țină cald, iar liliecii tineri își urmăresc mamele pe rute de migratie și spre habitatele bune cu insecte, învățând astfel și ei să supraviețuiască puțin mai bine în era Homo sapiens. Iar liliecii vampiri sunt chiar foarte speciali. Pe lângă rezultatele experimentului din partea colegilor de la Universitatea statului Ohio (Ripperger et al. 2020, Behavioral Ecology), se mai știe despre ei că împart hrana obtinuță (da, sângele animalelor) cu acei „colegi” din colonie, care în noaptea respectivă nu au reușit să găsească o sursă de sânge. — Szilard Bucs – președinte CCCL

Simon Ripperger, coordonatorul studiului din SUA spune că rezultatele obținute sunt remarcabile pentru că a observat că liliecii „și-au schimbat comportamentul de la un minut la altul, de la o oră la alta”.

Studiul Universității de Stat din Ohio a fost publicat în jurnalul de științe „Behavioural Ecology”.

Subiect principal:
Poluarea mediului

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

Nature Talks a lansat ”Școala mobilă de mediu”, programul de educație de mediu care încape într-o valiză
Educatie de mediu

Nature Talks a lansat ”Școala mobilă de mediu”, programul de educație de mediu care încape într-o valiză

Proiectul-pilot va ajunge la peste 1.000 de elevi de clasele a II-a și a III-a din București

Citește articolul
Ministrul Mediului: Prințul austriac a ucis legal ursul. Nu era cel mai mare urs din România
Ursi

Ministrul Mediului: Prințul austriac a ucis legal ursul. Nu era cel mai mare urs din România

Tanczos Barna a anunțat astăzi că ursul ucis pe domeniul de la Ojdula era un animal periculos și a fost împușcat cu acte în regulă. Ministerul nu poate confirma că este ursul Arthur, dar spune că sunt exemplare și mai mari în România

Citește articolul
Controverse în jurul ursului brun ucis în Covasna. Activiștii de mediu spun că este vorba despre cel mai mare urs brun din țară, iar ministrul Mediului spune ca nu se poate pronunța
Ursi

Controverse în jurul ursului brun ucis în Covasna. Activiștii de mediu spun că este vorba despre cel mai mare urs brun din țară, iar ministrul Mediului spune ca nu se poate pronunța

Sunt 2 anchete în desfășurare după ce un urs brun ar fi fost împușcat de un prinț fără acordul autorităților

Citește articolul
România 2021: pepeni care cresc printre gunoaie
Deseuri

România 2021: pepeni care cresc printre gunoaie

Se întâmplă în județul Dolj, în zonele Bechet și Dăbuleni, unde comisarii Gărzii de Mediu au dat peste depozite ilegale de deșeuri

Citește articolul

Fii la curent cu toate informațiile despre mediul înconjurător.

Abonează-te la newsletter-ul Nature Talks.
Promitem să-ți trimitem doar articole și informații relevante despre poluarea mediului înconjurător, pe care le vei găsi interesante și utile.