Cum va funcționa sistemul de garanție – returnare din 30 noiembrie

de
Emilia Frunzaru
30
November
,
2023

De cele mai multe ori, poate te-ai întrebat ce importanță sau utilitate are colectarea selectivă pentru societatea noastră. Ei bine, un mic efort din partea ta va ajuta un întreg sistem să gestioneze mai bine deșeurile, să le ducă unde trebuie.

De aici înainte nu va mai trebui să îți faci griji despre gestionarea deșeurilor reciclabile, deoarece lucrurile s-au schimbat spre mai bine. Ele vor ajunge în locul potrivit cu minim de efort și implicare, iar acest lucru este un real pas înainte în acest domeniu prin intermediul Sistemului Garanție Returnare, prescurtat SGR.

Ambalajele de bere și sucuri marcate cu sigla „Sistemul Garanție Returnare” (SGR) vor putea fi predate automatelor de colectare a deșeurilor. Comercianții vor avea dreptul de a reține o garanție în valoarea de 50 de bani, iar aceasta va fi returnată în momentul în care vor fi reciclate bidoanele sau dozele de bere și suc.

Materialul ambajelor poate fi realizat din aluminiu, plastic sau sticlă.  În acest program nu se încadrează recipientele de lapte, iaurt sau borcanele. Pe piață se vor găsi atât deșeuri cu sigla oficială SGR, cât și fără aceasta.

Alte băuturi care se încadrează în acest program sunt: apa, vinul, cidrul și spirtoasele, dar trebuie să aibă o cantitate cuprinsă între 0.1L și 3L. Se preconizează faptul că PET-urile de bere și suc vor fi primele care vor purta marca SGR pe etichetă, deoarece data de expirare a produselor este mereu mai mică.

Cum vor fi returnați acei 50 de bani?

La fiecare recipient donat se vor returna 50 de bani sub forma unui cupon disponibil pentru utilizare în magazinul unde are loc reciclarea. În cazul în care nu doriți să vă faceți cumpărăturile la acel magazin, la casa de marcat se poate cere rambursarea sumei.

Pentru locuitorii din mediul rural, unde poate nu sunt instalate sisteme speciale pentru depunerea deșeurilor, clienții se pot duce direct la vânzători și banii le vor fi oferiți pe loc.

În ce condiții trebuie să fie sticlele respective?

Singura condiție pe care participanții în acest program trebuie să o accepte este următoarea: PET-urile nu trebuie să fie deformate, degradate și pline. De asemenea, dacă ambalajele nu sunt inscripționate cu sigla Sistemului Garanție returnare, cei 50 de bani nu vor fi returnați.

Află mai multe despre acest program, vizionând intervenția Teodorei Iacob - fondator Școala de Mediu, în platoul emisiunii Neatza cu Răzvan și Dani:

Câte centre vor fi deschise în următorul an?

RetuRo urmează să inaugureze 17 centre unde vor fi adunate deșeuri de la aproximativ 80,000 de comercianți.

Fabrica de sortare, numărare și pregătire se va localiza în localitatea Bonțida, Cluj Napoca. Ambalajele trimise la fabrica aceasta vor fi transportate către companii de reciclare pentru a fi produsă materia primă reciclată. Aceasta va contribui la realizarea unor ambalaje de băutură noi.

Cine este RetuRO?

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. a fost înființată de ONG-urile reprezentative producătorilor de băuturi, cu scopul de a gestiona sistemul de garanție-returnare ce urmează să fie implementat și în România.

Compania are la bază principiul non-profit, ceea ce înseamnă că orice profit viitor va fi investit în dezvoltarea sistemului românesc. RetuRO își dorește să creeze un mediu cât mai verde în România și să implementeze reciclarea în cât mai multe centre comerciale. În 2024, sistemul de garanție-returnare va fi funcțional pe întreg teritoriul țări..

Subiect principal:
Sustenabilitate

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul