DATE OFICIALE. Cât de poluat a fost aerul din România în 2019. Cu cât s-a depășit limita admisă

de
Teodora Iacob
9
October
,
2020

Anual, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor trimite către Comisia Europeană datele legate de poluarea din România. Mai exact sunt măsurați 12 poluanți atmosferici, atât valoarea lor zilnică, dar și valoare anuală. Sunt 148 de stații care fac parte din Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului. Pe baza acestor date, Comisia Europeană stabilește dacă va sancționa țara noastră, pentru neîndeplinirea unor ținte. Vă prezentăm câteva dintre datele raportului făcut de Ministerul Mediului.

Particule în suspensie PM10, depășiri în București, Iași și Sebeș

Sursa: Ministerul Mediului

În anul 2019 nu s-au înregistrat depășiri a valorii limită anuale la nicio stație.

Sursa: Ministerul Mediului

În anul 2019 s-au înregistrat depăşiri ale valorii limită zilnice la 54 stații, iar la 5 staţii au fost înregistrate mai mult de 35 de depășiri: 49 depășiri la AB-2 Sebeș (stație industrială), 46 depăşiri la B-3 București (Mihai Bravu) (stație de trafic), 38 depăşiri la B-6 București (Cercul Militar) (stație de trafic), 54 depăşiri la IS-1 (Podul de Piatra) (stație de trafic) și 36 depăşiri la IS-2 Iași (Decebal) (stație de fond urban).

Poluarea cu particule afecteaza inima și sistemul cardiovascular. Particulele inhalate pot trece din plămâni în fluxul sanguin și astfel afectează sistemul cardiovascular, efectele expunerii pe termen scurt fiind aritmii (bătăi neregulate ale inimii), atacuri de cord non-fatale iar efectele expunerii pe termen lung fiind agravarea bolilor cardiace existente, moartea prematură a persoanelor cu boli de inimă.

Dioxidul de azot  (NO2) și oxizii de azot (NOx)

Sursa: Ministerul Mediului

În anul 2019, au fost înregistrate depășiri ale valorii limită anuale pentru sănătatea umană la 6 stații din Brașov, Cluj, Deva și Timișoara.

Sursa: Ministerul Mediului

Valoarea limită orară a fost depășită la 9 stații, dar nu a fost depășită de 18 ori/an la nicio stație (asta este limita maximă permisă de Comisia Europeană)

Oxizii de azot provin din arderea combustibililor solizi, lichizi și gazoși în diferite instalații industriale, cât și din transportul rutier. Dioxidul de azot este un gaz transportat pe distanțe lungi. Expunerea la concentrații mari determină inflamații ale căilor respiratorii, reduce funcțiile pulmonare și agravează astmul bronșic.

Monoxid de carbon (CO)

Sursa: Ministerul Mediului

Analizând datele obţinute din monitorizarea monoxidului de carbon în anul 2019, se constată că la toate staţiile luate în considerare în prezentul raport valorile maxime zilnice ale mediilor concentraţiilor pe 8 ore, s-au situat sub valoarea maximă zilnică pentru protecţia sănătăţii umane (10 mg/m3 ).

Monoxidul de carbon este un gaz extrem de toxic ce afectează capacitatea organismului de a reţine oxigenul, în concentraţii foarte mari fiind letal. Provine din surse antropice sau naturale, care implică arderi incomplete ale oricărui tip de materie combustibilă: în instalaţii energetice, industriale, în instalaţii rezidenţiale (sobe, centrale termice individuale), din arderi în aer liber (arderea miriştilor, deşeurilor, incendii etc.) şi din trafic.

Concluziile raportului

Raportul Ministerului Mediului concluzionează că față de anii precedenți, în anul 2019 s-a înregistrat o ușoară îmbunătățire a calități aerului, chiar și în marile aglomerări urbane:

– pentru NO2, 6 depășiri ale valorii limită anuale în anul 2019, față de 9 depășiri în anul 2018, respectiv 9 stații cu depășiri ale valorii limită orare în anul 2019, față de 17 stații cu depășiri în anul 2018;

– pentru PM10, zero depășiri ale valorii limită anuale în anul 2019, față de 2 depășiri în anul 2018, respectiv 54 stații cu depășiri ale valorii limită orare în anul 2019, față de 67 stații cu depășiri în anul 2018;

– pentru ozon, 20 stații cu depășiri ale valorii țintă în anul 2019, față de 46 stații cu depășiri în anul 2018;

Pentru aglomerările și zonele la care au fost înregistrate aceste depășiri sunt elaborate/în curs de elaborare planuri de calitate a aerului, cu măsuri de reducere a concentraţiilor poluanților pentru care au fost înregistrate depășiri.

Cum se măsoară calitatea aerului în România

Sunt 148 de stații automate care fac parte din Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului, repartizate pe întreg teritoriul țării, după cum urmează:

  • 30 de stații de tip trafic
  • 58 de stații de tip industrial
  • 37 de stații de tip fond urban
  • 13 stații de tip fond suburban
  • 7 stații de tip fond regional
  • 3 stații de tip EMEP pentru monitorizarea și evaluare poluării aerului în context transfortier de lungă distanță

Potrivit Ministerului Mediului, stațiile sunt dotate cu analizoare automate care măsoară continuu concentrațiile în aerul înconjurător al poluanților.

În luna iulie a acestui an, ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunțat că în România se vor instala încă 60 de stații noi, jumătate dintre ele vor măsura particulele PM10 și PM2.5. De asemenea, ar trebui să apară și o aplicație mobilă, astfel încât cetățenii să fie informați zilnic despre calitatea aerulu pe care îl respiră. Până în acest moment, nu se știe când se vor întâmpla aceste lucruri.


Subiect principal:
Poluarea mediului

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

Nature Talks a lansat ”Școala mobilă de mediu”, programul de educație de mediu care încape într-o valiză
Educatie de mediu

Nature Talks a lansat ”Școala mobilă de mediu”, programul de educație de mediu care încape într-o valiză

Proiectul-pilot va ajunge la peste 1.000 de elevi de clasele a II-a și a III-a din București

Citește articolul
Ministrul Mediului: Prințul austriac a ucis legal ursul. Nu era cel mai mare urs din România
Ursi

Ministrul Mediului: Prințul austriac a ucis legal ursul. Nu era cel mai mare urs din România

Tanczos Barna a anunțat astăzi că ursul ucis pe domeniul de la Ojdula era un animal periculos și a fost împușcat cu acte în regulă. Ministerul nu poate confirma că este ursul Arthur, dar spune că sunt exemplare și mai mari în România

Citește articolul
Controverse în jurul ursului brun ucis în Covasna. Activiștii de mediu spun că este vorba despre cel mai mare urs brun din țară, iar ministrul Mediului spune ca nu se poate pronunța
Ursi

Controverse în jurul ursului brun ucis în Covasna. Activiștii de mediu spun că este vorba despre cel mai mare urs brun din țară, iar ministrul Mediului spune ca nu se poate pronunța

Sunt 2 anchete în desfășurare după ce un urs brun ar fi fost împușcat de un prinț fără acordul autorităților

Citește articolul
România 2021: pepeni care cresc printre gunoaie
Deseuri

România 2021: pepeni care cresc printre gunoaie

Se întâmplă în județul Dolj, în zonele Bechet și Dăbuleni, unde comisarii Gărzii de Mediu au dat peste depozite ilegale de deșeuri

Citește articolul

Fii la curent cu toate informațiile despre mediul înconjurător.

Abonează-te la newsletter-ul Nature Talks.
Promitem să-ți trimitem doar articole și informații relevante despre poluarea mediului înconjurător, pe care le vei găsi interesante și utile.