De ce nu reciclează românii? Nu au coșuri speciale la locul de muncă sau pubelele sunt fie prea departe de casă, fie pline ochi

de
Teodora Iacob
9
December
,
2020

Lipsa infrastructurii este principalul obstacol atunci când vine vorba de reciclare. Un studiu recent (realizat în 14 țări europene de compania de cercetare LUCID, în asociere cu programul Every Can Counts) arată că 93% dintre europeni ar vrea să vadă mai multe pubele de reciclare pe stradă, în locuri publice, parcuri, pe plajă, în jurul punctelor de atracție și al traseelor.

Dacă vorbim despre impactul pandemiei de coronavirus, 86% dintre europeni consideră că acum este mai important decât înainte să reciclăm și să avem grijă de natură. Cu toate astea, doar jumătate dintre respondenți știu că, de exemplu, aluminiul este reciclabil la infinit. Mai mult, atunci când vine vorba de ceea ce se întâmplă cu materialele reciclabile după părăsirea casei sau a biroului, unde vor fi reciclate, ce se întâmplă cu materialele de reciclare și, mai ales, cât din deșeuri sunt de fapt reciclate, respondenții au recunoscut că nu sunt bine informați și că ar dori să afle mai multe.

Cum a răspuns România la studiu

În ceea ce privește rezultatele disponibile pentru România, 69% dintre respondenți au declarat că nu sunt suficiente pubele de reciclare, iar principalele motive pentru care nu reciclează sunt asociate cu faptul că la locul de muncă nu există coșuri de reciclare, pubelele de reciclare sunt prea departe de casă sau sunt pline.

studiu romanii care recicleaza
Sursa: everycancounts.eu

5 din 10 români spun că reciclează întotdeauna dozele de băuturi când sunt acasă și doar 19% reciclează când sunt în deplasare, 35% când sunt la birou și 26% în locuri precum parcuri și etaje.

Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 13.793 de persoane cu vârste peste 16 ani, în 14 țări în care Every Can Counts are o inițiativă locală (Belgia, Serbia, Austria, Ungaria, Grecia, România, Polonia, Republica Cehă, Irlanda, Olanda, Marea Britanie, Spania, Italia, Franța), în perioada 5 august – 14 septembrie 2020.

Subiect principal:
Deseuri

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul