Doar 1% din clădirile Europei sunt renovate eficient din punct de vedere energetic pe an. Ce se întâmplă în România

de
Teodora Iacob
15
October
,
2020

36% dintre emisiile de gaze cu efect de seră din Europa provin de la clădirile vechi. Cu toate acestea, numai 1% dintre clădiri sunt renovate eficient din punct de vedere energetic. Este nevoie urgent de o schimbare, avertizează Comisia Europeană. Fiecare țară membră a Uniunii Europene trebuie să învețe să folosească resursele naturale fără a face rău Planetei și fără a polua. Membrii Comisiei fac mai multe recomandări pentru ca statele să scape de emisii nocive.

Ce înseamnă o casă eficientă?

Casa eficientă din punct de vedere energetic este locuința care consumă cât mai puțină energie pentru iluminare, încălzire și răcire. Astfel de locuințe care consumă puțin produc automat mai puține gaze cu efect de seră și duc la costuri semnificativ mai mici. Dacă o locuință este construită de la zero, lucrurile sunt mai simple, în sensul în care casa poate fi orientată într-un anumit fel, astfel încât să atragă cât mai multă energie naturală. Printre elementele care pot aduce mai multă energie se numără: izolarea pereților cu polistiren sau vatămireală; izolarea acoperișului; panouri solare; surse de iluminat LED;

Comisia Europeană propune construirea unor cartiere cu consum de energie zero

Comisia Europeană propune să se intervină în cazul școlilor și spitalelor. De asemenea, se are în vedere decarbonizarea sistemelor de încălzire și de răcire. O altă recomandare este dezvoltarea unor abordări bazate pe vecinătate, astfel încât comunitățile locale să apeleze la soluții regenerabile și să se creeze consum de energie zero. Totodată, consumatorii devin ”prosumatori” care vând energie în rețea.  

Dorim ca orice persoană din Europa să aibă o locuință pe care să o poată ilumina, încălzi sau răci fără a intra în datorii sau fără a dăuna planetei. Valul de renovări ale clădirilor va îmbunătăți locurile în care muncim, trăim și studiem, reducând în același timp impactul nostru asupra mediului și asigurând locuri de muncă pentru mii de europeni. Avem nevoie de clădiri mai bune dacă vrem să reconstruim într-un mod mai temeinic. — Frans Timmermans – Vicepreședinte executiv pentru Pactul Verde European
Frans Timmermans

85 % din clădirile din UE au fost construite cu peste 20 de ani în urmă și se preconizează că 85-95 % dintre ele vor exista și în 2050, mai precizează Comisia Europeană.

10.800 de români cer fonduri pentru o casă eficientă

În urmă cu o lună, în România s-a dat startul înscrierilor în programul ”Casa Eficientă Energetic”. Cei care aplică primesc 15 mii de euro de la stat pentru a-și transforma locuințele în case eficiente. Banii pot fi folosiți pentru izolarea acoperișului, panouri solare, sisteme de ventilație sau corpuri de iluminat de tip LED. Până în acest moment s-au înscris în program 10.800 de persoane, potrivit datelor de la Ministerul Mediului.

Subiect principal:
Poluarea mediului

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

ANALIZĂ NATURE TALKS. Cât costă transportul public în București VS alte orașe din Europa
Transport

ANALIZĂ NATURE TALKS. Cât costă transportul public în București VS alte orașe din Europa

Nature Talks a analizat tarifele și tipurile de tichete din mai multe orașe europene și a făcut comparații

Citește articolul
Transportul în comun din București se scumpește de la 1 august. Vor apărea bilete comune pentru metrou, autobuz și tramvai, valabile 90 de minute.
Transport

Transportul în comun din București se scumpește de la 1 august. Vor apărea bilete comune pentru metrou, autobuz și tramvai, valabile 90 de minute.

O călătorie cu metroul sau transportul în comun terestru va costa 3 lei, iar un bilet comun STB / Metrorex va fi 5 lei. Pentru suma de 5 lei, un călător va beneficia de o călătorie cu metroul și 90 de minute în transportul în comun terestru.

Citește articolul
Regiunea Bruxelles interzice mașinile diesel începând cu 2030 și cele pe benzină, din 2035
Mobilitate urbana

Regiunea Bruxelles interzice mașinile diesel începând cu 2030 și cele pe benzină, din 2035

Decizie radicală luată astăzi de autoritățile din capitala Belgiei în vederea atingerii obiectivului de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon în 2050

Citește articolul
Nature Talks, partenerul programului City Air, prima platformă națională de monitorizare a poluării din școli
Calitatea aerului

Nature Talks, partenerul programului City Air, prima platformă națională de monitorizare a poluării din școli

Proiectul-pilot a demarat în Capitală pe 8 iunie, când au fost instalate stații de monitorizare a calității aerului în 30 de școli din București. Stațiile măsoară calitatea aerului din interior și din exterior.

Citește articolul

Fii la curent cu toate informațiile despre mediul înconjurător.

Abonează-te la newsletter-ul Nature Talks.
Promitem să-ți trimitem doar articole și informații relevante despre poluarea mediului înconjurător, pe care le vei găsi interesante și utile.