Două carnețele cu notițe ale lui Charles Darwin au dispărut acum 20 de ani. Unul dintre ele conține schița Copacului Vieții

de
Teodora Iacob
25
November
,
2020

Universitatea Cambridge a anunțat că două carnețele cu notițe scrise de celebrul Charles Darwin au dispărut din biblioteca universității acum 20 de ani. Unul dintre carnețele conține schița originală a Copacului Vieții, care arată evoluția în funcție de relațiile dintre specii.

Potrivit BBC, custozii bibliotecii de la Cambridge au anunțat că, cel mai probabil, cele două manuscrise au fost furate și au început o căutare extinsă a lor.

charles darwin manuscris
foto: Cambride University Library

Dispărute după o sesiune foto

Directorul Bibliotecii Universității Cambridge spune că cele două carnețele au fost văzute ultima oară în 2001, atunci când au fost cerute pentru o serie de fotografii ale înscrisurilor celebrului om de știință.

Pentru că sediul bibliotecii era în renovare atunci, carnețele au fost duse într-o clădire apropiată. Ulterior, abia în 2017 responsabilii bibliotecii au dorit să vadă din nou carnețele, dar au constatat că acestea lipsesc. Directorul de atunci al instituției a presupus că ele sunt pe undeva prin bibliotecă și că nu au fost puse înapoi în același loc de unde au fost luate.

foto: Cambride University Library

Angajații bibliotecii au început să caute exemplarele, dar nu au găsit nimic timp de 3 ani! Pare suprinzător că a durat atât de mult, dar biblioteca Universității Cambridge are nu mai puțin de 200 de kilometri de rafturi cu cărți și documente. În total, sunt 10 milioane de hărți, manuscrise, cărți și alte documente stocate acolo!

Carnețele ar fi fost sustrase

La începutul acestui an, custozii au organizat o nouă căutare intensivă. Raionul Darwin înseamnă însă 189 de rafturi care conțin opere ale omului de știință, documente, manuscrise și alte însemne importante. Toate au fost scotocite, dar nici urmă de cele două carnețele.

Directorul bibliotecii spune că cea mai clară ipoteză în acest caz este că cele două carnețele au fost furate. În plus, conducerea universității a anunțat oficial poliția și serviciul Interpol pentru a încerca să dea de urma documentelor.

charles darwin
foto: Cambridge University Library

notitele lui charles darwin
foto: Cambridge University Library

Istoria celor două carnețele cu schițe

Charles Darwin avea 28 de ani și locuia în Londra atunci când într-un carnețel roșu de piele a scris „gândesc” și a desenat un copac al vieții. El revenise recent din Galapagos unde studiase fauna pentru a încerca să determine care este originea speciilor.

La 20 de ani de la acel moment, Darwin publica Copacul Vieții în celebra sa lucrare „Originea Speciilor”, cartea care avea să schimbe radical modul în care oamenii de știință percep natura și istoria umanității.

Multe din cercetările publicate de Charles Darwin în 1859 au fost trecute mai întâi în două carnețele roșii, de piele, cele două dispărute acum 20 de la Cambridge. Unul dintre ele conține schița originală a Copacului Vieții.

Chiar dacă documentele au fost scanate și se găsesc și în format digital, conducerea bibliotecii și istoricii spun că nimic nu poate înlocui cele două manuscrise originale.

Carnețele sunt de dimensiunea unei cărți poștale și erau păstrate într-o cutie de culoare albastră.

istoria celor doua carnetele cu schite ale lui charles darwin
foto: phys.org

Încă 5 ani de căutări

Directorul bibliotecii spune că nu a renunțat la găsirea celor două carnețele. Ele ar putea fi sub patul cuiva, sau ar putea fi ținute secret pentru că valorează câteva milioane de lire.

Totuși, biblioteca va continua să le caute. Doar că va mai dura încă 5 ani până când vor fi cercetate amănunțit toate rafturile de la Cambridge University!

Oamenii simpli sunt rugați, la rândul lor, să ajute la căutarea celor două documente.

Charles Darwin a fost un naturalist britanic, biolog și autor de cărți, iar cea mai importantă lucrare științifică a sa a fost Evoluția Speciilor. El a pus astfel bazele teoriei evoluționiste care spune că speciile au evoluat de-al lungul mileniilor pe baza selecției naturale și adaptabilității la mediu.

Subiect principal:
Poluarea mediului

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

Nature Talks a lansat ”Școala mobilă de mediu”, programul de educație de mediu care încape într-o valiză
Educatie de mediu

Nature Talks a lansat ”Școala mobilă de mediu”, programul de educație de mediu care încape într-o valiză

Proiectul-pilot va ajunge la peste 1.000 de elevi de clasele a II-a și a III-a din București

Citește articolul
Ministrul Mediului: Prințul austriac a ucis legal ursul. Nu era cel mai mare urs din România
Ursi

Ministrul Mediului: Prințul austriac a ucis legal ursul. Nu era cel mai mare urs din România

Tanczos Barna a anunțat astăzi că ursul ucis pe domeniul de la Ojdula era un animal periculos și a fost împușcat cu acte în regulă. Ministerul nu poate confirma că este ursul Arthur, dar spune că sunt exemplare și mai mari în România

Citește articolul
Controverse în jurul ursului brun ucis în Covasna. Activiștii de mediu spun că este vorba despre cel mai mare urs brun din țară, iar ministrul Mediului spune ca nu se poate pronunța
Ursi

Controverse în jurul ursului brun ucis în Covasna. Activiștii de mediu spun că este vorba despre cel mai mare urs brun din țară, iar ministrul Mediului spune ca nu se poate pronunța

Sunt 2 anchete în desfășurare după ce un urs brun ar fi fost împușcat de un prinț fără acordul autorităților

Citește articolul
România 2021: pepeni care cresc printre gunoaie
Deseuri

România 2021: pepeni care cresc printre gunoaie

Se întâmplă în județul Dolj, în zonele Bechet și Dăbuleni, unde comisarii Gărzii de Mediu au dat peste depozite ilegale de deșeuri

Citește articolul

Fii la curent cu toate informațiile despre mediul înconjurător.

Abonează-te la newsletter-ul Nature Talks.
Promitem să-ți trimitem doar articole și informații relevante despre poluarea mediului înconjurător, pe care le vei găsi interesante și utile.