EDITORIAL. Un parc devine un tomberon uriaș plin cu gunoi. Cât e din vina autorităților și cât din vina cetățenilor?

de
Teodora Iacob
26
April
,
2021

Parcul Unirii s-a transformat în weekend într-o mini groapă de gunoi. Spațiile verzi, trotuarele și zonele din jurul coșurilor de gunoi erau pline de resturi de mâncare, ambalaje, PET-uri și chiar saci întregi de gunoi. Imaginile dezastroase au fost surprinse de comisarul general al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, pe pagina sa de Facebook. În postare, dumnealui dă vina pe o companie municipală din subordinea Primăriei Capitalei, care nu s-a ocupat cum trebuie de curățare. Despre cetățenii pe care i-a părăsit cu totul bunul simț nu se aude nimic

Sursă: Facebook / Octavian Berceanu
Companiile municipale nu își fac treaba sub nicio formă. O bătaie de joc, evident și pentru asta vor lua multe amenzi până vor învăța să își facă treaba. Salubrizarea e ultimul lucru probabil care se întâmplă aici. Comisarii Gărzii de Medu vor veni aici dimineață ca să facă curățenie nu aici, ci în visteria acestei companii municipale. Nu pot tolera ce se întâmplă aici, mi-e rușine ca cetățean, ca român, de mizeria ce zace acum în mijlocul Bucureștiului. Amenzile sunt de zeci de mii de lei, pentru că nu e prima dată când ne confruntăm cu asta. — Octavian Berceanu, comisar general al Gărzii de Mediu

Cât de vina autorităților, cât e vina cetățenilor?

Avem tendința să ne uităm în primul rând la ce fac sau ce nu fac alții: autorități, vecini, prieteni, cunoștințe, oameni pe care îi vedem pe stradă. Așa ajungem să uităm să ne gândim și la ce ar trebui să facem noi, în dreptul nostru. Este știut faptul că atunci când vremea este frumoasă, oamenii ies în parc. E normal să facă asta, suntem dornici de momente de relaxare, vrem să mergem în locuri frumoase și eventual să gustăm ceva sau să bem un suc. Când știi că în anumite perioade ai un flux mai mare de oameni care vizitează parcul, tu ca autoritate care te ocupi de curățenia zonei, trebuie să fii pregătit, astfel încât coșurile de gunoi să nu fie umplute până la refuz.

Dincolo de ce fac autoritățile și cât (nu) sunt de prompte, trebuie să intervină bunul simț al fiecărui om. Adică, în momentul în care vezi că un coș de gunoi este plin, nu arunci pe jos deșeul tău. Chiar dacă alții au făcut la fel, dă tu dovadă de educație și schimbă tu ceva! Să ții în mână o pungă, o sticlă, orice tip de ambalaj până la următorul tomberon, până la mașină sau chiar până acasă nu cred că este un lucru atât de greu de făcut.

Sursă: Facebook / Octavian Berceanu

Știți cât costă bunul simț? Zero lei

Pentru cei care spun că ar face ceva pentru mediu dar nu știu ce, replica este una foarte simplă: nu mai aruncați pe jos! Niciodată, indiferent de situație! Doar pentru că unii definesc normalitatea ca fiind ceea ce vedeți în poze, nu înseamnă că este așa. Nu știu cât ține de educație și cât de nepăsare. Nu ai cum să nu știi că strada nu e un loc în care să arunci deșeuri. Știi, dar alegi să nu îți pese! Întrebați-vă doar atât: dacă natura ar alege de mâine să nu îi mai pese de noi, ce s-ar întâmpla oare?

Subiect principal:
Deseuri

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul