Efectele pandemiei: a redus poluarea, dar a crescut utilizarea produselor din plastic

de
Teodora Iacob
6
November
,
2020

Restricțiile impuse de pandemia de coronavirus au dus în mai toate orașele europene la o scădere semnificativă a poluării. Potrivit Agenției Europene de Mediu, cea mai vizibilă schimbare în bine este în cazul dioxidului de azot. Sunt însă și părți negative, care afectează mediul înconjurător. Cererea de produse din plastic (măști și mănuși în cazul spitalelor, tacâmuri de unică folosință în cazul restaurantelor) a crescut foarte mult.

Pandemia a scăzut emisiile de gaze cu efect de seră

Cererea de transport de călători a scăzut ca urmare a restricțiilor internaționale de călătorie și a reducerii deplasărilor, a turismului și a călătoriilor de afaceri. Uniunea Internațională a Transporturilor Rutiere se așteaptă la o scădere de 57% a cifrei de afaceri din activitatea de transport rutier de  călători în Europa pentru 2020, comparativ cu anul anterior, arată AEM.

În ceea ce privește transportul aerian, cifrele Asociației Internaționale a Transportului Aerian arată o scădere cu 65,2% a kiloemtrilor de pasageri în Europa pentru anul 2020.

În Europa, s-a respirat un aer mai curat

Unul dintre cele mai evidente efecte pe termen scurt ale restricțiilor impuse de Covid-19 este îmbunătățirea dramatică a calității aerului, în special în unele dintre cele mai poluate orașe din lume. Sistemul Agenției Europene de Mediu urmărește concetrațiile medii săptămânale și lunare de dioxid de azot și particule PM10 și PM 2,5. Datele arată cum concentrațiile de NO2, un poluant emis în principal de trasnportul rutier, au scăzut brusc în mai multe țări europene în care au fost implementate restricții în primăvara acestui an.

Și concentrațiile de PM10 au scăzut în Europa în această perioadă, dar scăderile au fost mai puțin pronunțate.

grafic despre poluarea aerului in timpul pandemiei

Restricțiile au redus și poluarea fonică

Pe timpul restricțiilor impuse de pandemie, orașele au fost mai liniștite, iar locuitorii s-au putut bucura de uni nivel mai scăzut al poluării fonice. Mai multe surse au arătat o scădere dramatică a vibrațiilor solului generate de activitatea umană, cum ar fi traficul rutier și activitățile industriale în întreaga Europă. Mai multe despre efectele poluării fonice asupra organismului puteți găsi AICI.

pandemia a redus poluarea fonica

Pandemia a crescut producția și consumul produselor din plastic.

Pandemia a dus la o creștere bruscă a cererii globale de echipamente de protecție personală: măști, mănuși, halate, dezinfectant. Organizația Mondială a Sănătății a estimat că în fiecare lună, la începutul pandemiei,  necesarul de măști era de 89 de milioane de măști medicale la nivel global, 76 de milioane de mănuși și 1,6 milioane de seturi de ochelari.

Deoarece majoritatea restaurantelor din Europa au fost închise în interior, multe au apelat la serviciile de livrare la domiciliu, folosind recipiente de plastic și tacâmuri de unică folosință.

Subiect principal:
Poluarea fonica

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

Nature Talks a lansat ”Școala mobilă de mediu”, programul de educație de mediu care încape într-o valiză
Educatie de mediu

Nature Talks a lansat ”Școala mobilă de mediu”, programul de educație de mediu care încape într-o valiză

Proiectul-pilot va ajunge la peste 1.000 de elevi de clasele a II-a și a III-a din București

Citește articolul
Ministrul Mediului: Prințul austriac a ucis legal ursul. Nu era cel mai mare urs din România
Ursi

Ministrul Mediului: Prințul austriac a ucis legal ursul. Nu era cel mai mare urs din România

Tanczos Barna a anunțat astăzi că ursul ucis pe domeniul de la Ojdula era un animal periculos și a fost împușcat cu acte în regulă. Ministerul nu poate confirma că este ursul Arthur, dar spune că sunt exemplare și mai mari în România

Citește articolul
Controverse în jurul ursului brun ucis în Covasna. Activiștii de mediu spun că este vorba despre cel mai mare urs brun din țară, iar ministrul Mediului spune ca nu se poate pronunța
Ursi

Controverse în jurul ursului brun ucis în Covasna. Activiștii de mediu spun că este vorba despre cel mai mare urs brun din țară, iar ministrul Mediului spune ca nu se poate pronunța

Sunt 2 anchete în desfășurare după ce un urs brun ar fi fost împușcat de un prinț fără acordul autorităților

Citește articolul
România 2021: pepeni care cresc printre gunoaie
Deseuri

România 2021: pepeni care cresc printre gunoaie

Se întâmplă în județul Dolj, în zonele Bechet și Dăbuleni, unde comisarii Gărzii de Mediu au dat peste depozite ilegale de deșeuri

Citește articolul

Fii la curent cu toate informațiile despre mediul înconjurător.

Abonează-te la newsletter-ul Nature Talks.
Promitem să-ți trimitem doar articole și informații relevante despre poluarea mediului înconjurător, pe care le vei găsi interesante și utile.