Efectele pandemiei: a redus poluarea, dar a crescut utilizarea produselor din plastic

de
Teodora Iacob
6
November
,
2020

Restricțiile impuse de pandemia de coronavirus au dus în mai toate orașele europene la o scădere semnificativă a poluării. Potrivit Agenției Europene de Mediu, cea mai vizibilă schimbare în bine este în cazul dioxidului de azot. Sunt însă și părți negative, care afectează mediul înconjurător. Cererea de produse din plastic (măști și mănuși în cazul spitalelor, tacâmuri de unică folosință în cazul restaurantelor) a crescut foarte mult.

Pandemia a scăzut emisiile de gaze cu efect de seră

Cererea de transport de călători a scăzut ca urmare a restricțiilor internaționale de călătorie și a reducerii deplasărilor, a turismului și a călătoriilor de afaceri. Uniunea Internațională a Transporturilor Rutiere se așteaptă la o scădere de 57% a cifrei de afaceri din activitatea de transport rutier de  călători în Europa pentru 2020, comparativ cu anul anterior, arată AEM.

În ceea ce privește transportul aerian, cifrele Asociației Internaționale a Transportului Aerian arată o scădere cu 65,2% a kiloemtrilor de pasageri în Europa pentru anul 2020.

În Europa, s-a respirat un aer mai curat

Unul dintre cele mai evidente efecte pe termen scurt ale restricțiilor impuse de Covid-19 este îmbunătățirea dramatică a calității aerului, în special în unele dintre cele mai poluate orașe din lume. Sistemul Agenției Europene de Mediu urmărește concetrațiile medii săptămânale și lunare de dioxid de azot și particule PM10 și PM 2,5. Datele arată cum concentrațiile de NO2, un poluant emis în principal de trasnportul rutier, au scăzut brusc în mai multe țări europene în care au fost implementate restricții în primăvara acestui an.

Și concentrațiile de PM10 au scăzut în Europa în această perioadă, dar scăderile au fost mai puțin pronunțate.

grafic despre poluarea aerului in timpul pandemiei

Restricțiile au redus și poluarea fonică

Pe timpul restricțiilor impuse de pandemie, orașele au fost mai liniștite, iar locuitorii s-au putut bucura de uni nivel mai scăzut al poluării fonice. Mai multe surse au arătat o scădere dramatică a vibrațiilor solului generate de activitatea umană, cum ar fi traficul rutier și activitățile industriale în întreaga Europă. Mai multe despre efectele poluării fonice asupra organismului puteți găsi AICI.

pandemia a redus poluarea fonica

Pandemia a crescut producția și consumul produselor din plastic.

Pandemia a dus la o creștere bruscă a cererii globale de echipamente de protecție personală: măști, mănuși, halate, dezinfectant. Organizația Mondială a Sănătății a estimat că în fiecare lună, la începutul pandemiei,  necesarul de măști era de 89 de milioane de măști medicale la nivel global, 76 de milioane de mănuși și 1,6 milioane de seturi de ochelari.

Deoarece majoritatea restaurantelor din Europa au fost închise în interior, multe au apelat la serviciile de livrare la domiciliu, folosind recipiente de plastic și tacâmuri de unică folosință.

Subiect principal:
Poluarea fonica

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

5 pași pentru un Crăciun sustenabil
Sustenabilitate

5 pași pentru un Crăciun sustenabil

Îți propunem ca în acest an să te gândești și la mediu de sărbători și ți-am pregătit o listă de sfaturi ”verzi” și utile!

Citește articolul
25.800 de români au murit în 2019 din cauza poluării
Poluarea mediului

25.800 de români au murit în 2019 din cauza poluării

Decesele premature au fost înregistrate din cauza particulelor în suspensie, dioxidului de azot și ozonului. Tot în 2019, românii au pierdut 294 de mii de ani din viață

Citește articolul
Rabla pentru Electrocasnice va avea o ediție de Crăciun. Noi reguli pentru televizoare
Eficienta energetica

Rabla pentru Electrocasnice va avea o ediție de Crăciun. Noi reguli pentru televizoare

Programul se lansează la sfârșitul lunii noiembrie. Se pot cumpăra și televizoare care au cel puțin clasa energetică G, au anunțat autoritățile de mediu

Citește articolul
Sistemul garanție-returnare (SGR) ar putea porni în România în octombrie 2022. Garanția va fi de 50 de bani pentru toate ambalajele
Deseuri

Sistemul garanție-returnare (SGR) ar putea porni în România în octombrie 2022. Garanția va fi de 50 de bani pentru toate ambalajele

Sistemul se aplică pentru ambalaje de bere, cidru, sucuri, băuturi răcoritoare, ape minerale și ape de băut, vinuri și spirtoase, cu volume între 0,1 l și 3 l inclusiv.

Citește articolul