Emisiile de dioxid de carbon revin la valorile de dinaintea pandemiei

de
Teodora Iacob
10
March
,
2021

Emisiile globale au scăzut cu aproape 2 miliarde de tone în 2020 pe fondul pandemiei. A fost cea mai mare scădere de la Al Doilea Război Mondial încoace, potrivit Agenției Internaționale de Energie. Spre sfârșitul anului însă, valorile au crescut din nou, depășindu-le pe cele din 2019.

După ce au înregistrat o scădere semnificativă în luna aprilie 2020, când au început și restricțiile mai dure în majoritatea țărilor, emisiile globale de CO2 au crescut la loc spre sfârșitul anului. Așa se facă că în decembrie 2020 nivelul lor era cu 60 de milioane de tone mai mare față de anul precedent, adică o creștere de 2%.

sursa: iea.org
Creșterea emisiilor peste nivelul din 2019 este un semn de alarmă care ne arată că nu nu se face destul pentru tranziția spre energie verde. Anul acesta este esențial pentru acțiuni care să lupte cu schimbările climatice. Am inceput anul cu mari speranțe, dar aceste cifre recente ne amintesc imensa provocare cu care ne confruntăm. — Dr. Fatih Birol, IEA Executive Director

Ce variații de emisii au înregistrat marile puteri economice

sursa: iea.org


În 2020, emisiile din China au crescut cu 75 de milioane de tone față de nivelurile din 2019. China a fost prima economie majoră care a ieșit din pandemie și a ridicat restricțiile, fapt ce a făcut ca activitatea economică să fie reluată la capacitate maximă. În India, emisiile au crescut peste nivelurile din 2019 din septembrie, pe măsură ce activitatea economică s-a îmbunătățit.  În SUA, emisiile au scăzut în total cu 10% în 2020. Dar analiza făcută pe fiecare lună arată că valorile au crescut spre final de an. Acesta a fost rezultatul accelerării activității economice, dar și consumului ridicat de cărbune în timpul sezonului rece.

Subiect principal:
Calitatea aerului

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul