Exclusiv Nature Talks! ”Au fost identificate deficiențe grave în ceea ce privește rețeaua de monitorizare a calității aerului din România”

de
Teodora Iacob
16
December
,
2020

Echipa Nature Talks a stat de vorbă cu Virginijus Sinkevicius, comisarul european pentru mediu, despre poluarea din România. Oficialii europeni sunt îngrijorați de lipsa acțiunilor concrete și spun că nu este exclus să ajungem din nou în fața Curții Europene de Justiție. De data aceasta, procesul s-ar putea încheia și cu amenzi.

România nu are un program național de combatere a poluării

Cel mai recent raport al Agenției Europene de Mediu arată că un român moare cu 11 ani mai devreme din cauza poluării. Aproape 30 de mii de oameni mor anual în România din cauza afecțiunilor asociate cu poluarea. Cu toate astea, pare că batem pasul pe loc. Cel puțin așa se văd lucrurile la Comisia Europeană.

România nu a reușit să adopte și să prezinte un Program Național de Control al Poluării Aerului prin care să se asigure că angajamentele de reducere a emisiilor pentru 2020 și 2030 sunt îndeplinite. Un astfel de program trebuia trimis pana la 1 aprilie 2019. Sunt îngrijorat de întârzieri. — Virginijus Sinkevicius, comisarul european pentru mediu

Un nou proces la Curtea Europeană de Justiție pentru România?

România a ajuns la Curtea Europeană de Justiție pentru calitatea proastă a aerului din București și pentru lipsa unor măsuri concrete pentru combaterea acestui fenomen. În final, România a primit o listă lungă cu ce are de făcut, au fost analizate de asemenea măsurile luate până în acel punct. Pe mai departe, autoritățile trebuie să pună în practică indicațiile pe care le-au primit. Oficialii europeni nu sunt însă mulțumiți de situația României și nu exclus un nou proces.

Ne așteptăm ca autoritățile române să ia toate măsurile necesare pentru a respecta hotărârea Curții și obligațiile acesteia în temeiul legislației UE. În această etapă a primei sesizări a Curții, nu au fost aplicate sancțiuni. Doar dacă autoritățile române nu pun rapid în aplicare măsuri eficiente, România riscă să fie trimisă a doua oară Curții. Dacă se întâmplă acest lucru, pot fi impuse penalități financiare. — Virginijus Sinkevicius, comisarul european pentru mediu

Mai multe detalii despre efectele poluării asupra sănătății aflați de AICI.

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul