EXCLUSIV. Orașele care ucid. Câți oameni ajung în spital în cele mai poluate orașe din România

de
Teodora Iacob
12
October
,
2020

Credem că dacă poluarea atmosferică e invizibilă nu ne poate face rău. Nimic mai greșit. Acest ”ucigaș invizibil”, așa cum îl numește Organizația Mondială a Sănătății, ne dăunează mai mult decât ne putem imagina. Ne provoacă boli respiratorii, care atrag după ele spitalizare și tratamente pe viață. Echipa Nature Talks a vrut să afle care este numărul pacienților internați din cauza bolilor asociate cu poluarea atmosferică în spitalele din cele mai poluate orașe ale României. Analiză este făcută pe anii 2015-2019 și vizează internările persoanelor care suferă de astm bronșic și BPOC. Am discutat despre aceste date cu Radu Țincu, medic ATI – Toxicologie la Spitalul Floreasca din București.

Boli asociate cu poluarea atmosferică

2 dintre cele mai frecvente afecțiuni asociate cu poluarea atmosferică sunt:

  • Astm – o boală a cronică a căilor respiratorii. În mod normal, căile respiratorii permit aerului să intre și să iasă din plămâni. Dacă aveți astm, căile respiratorii sunt întotdeauna inflamate. Simptomele variază de la o persoană la alta și includ: respirație șuierătoare, tuse în timpul nopții, senzație de presiune toracică după efort fizic. Astmul este o boală care nu poate fi vindecată, dar poate fi ținută sub control cu ajutorul medicației.
  • BPOC – (Bronhopneumopatia Obstructivă Cronică) o boală pulmonară frecventă. Când se instalează afecțiunea, plămânii și căile respiratorii suferă modificări importante, de cele mai multe ori ireversibilă. Printre simptome: dificultatea de a respira, tusea prezentă mereu.

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Brașov

La Spitalul din Brașov ajung, în medie, 62 de pacienți cu ASTM pe an. De afecțiunea BPOC suferă de 8 ori mai mulți pacienți: în medie sunt tratați 511 pacienți într-un an. Asta înseamnă că în 5 ani, numărul total este de 2.555 de cazuri.

Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” București

Cele mai mari cifre se găsesc în orașul cel mai afectat de poluare, Capitala. Datele de la Institutul ”Marius Nasta” arată că în 5 ani, numărul pacienților internați din cauza afecțiunilor asociate cu poluarea s-a triplat. Dacă în 2015 erau 1.119 de pacienți cu ASTM, în 2019, numărul a ajuns la 3.407. În cazul BPOC, de la 2.221 de cazuri în 2015 s-a ajuns în trei ani la 6.437.

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași

Orașul Iași este de asemenea în topul celor mai poluate zone din țară. 752 de pacienți cu ASTM s-au internat în medie, pe an, în perioada 2015-2019 la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie. 12.207 de pacienți cu BPOC au fost tratați în 5 ani.*

*Mențiune din partea spitalului: Cifrele pentru pacienții cu diagnostic de Astm bronșic și BPOC cuprind atât pacienții cu diagnostic din cele două categorii, cât și pacienții care au alte diagnostice principale, dar au în comorbidități diagnosticele menționate mai sus.

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello din Cluj-Napoca

15% dintre cazurile care ajung în unitatea spitalicească pentru internare sunt legate de afecțiunea BPOC, afecțiunea care are între cauze principale și poluarea. Doctorul Vasile Mureșan, Directorul Spitalului Clinic ”Leon Daniello” Cluj-Napoca, a declarat pentru naturetalks.ro: Un sfert din activitatea noastră este dată de patologia BPOC la care fumatul este rolul de bază combinat cu poluarea atmosferică. Avem peste 1.000 de internări anual legate de această afecțiune, iar numărul a rămas constant în ultimii ani.

Ce spune dr. Radu Țincu, medic ATI – Toxicologie Spitalul Floreasca

Am analizat datele din acest articol cu Radu Țincu, medic primar la terapie intensivă, secția Toxicologie a Spitalului de Urgență Floreasca.

Datele sunt foarte îngrijorătoare. Sunt foarte multe analize care arată că până în 2050, dacă vom continua în acest ritm al poluării aerului, poluarea va reprezenta principala sursă de mortalitate în bolile asociate expunerii la aceste noxe. Deja știm faptul că foarte multe dintre patologiile actuale, cum ar fi bolile pulmonare cronice, bolile cardiovasculare, sunt asociate cu expunerea la un aer poluat. De asemenea, unele forme de cancer pulmonar au fost raportate cu o incidență crescută în zonele intens poluate din marile aglomerări urbane. Această poluare nu afectează doar persoanele adulte, sunt studii care arată că particulele poluante afectează dezvoltarea copiilor, crește riscul de apariție a bolilor și alergiilor respiratorii, dintre care astmul pulmonar, astmul bronșic, reprezintă principala manifestare. În cazul copiilor, afectarea stării de sănătate este mult mai complexă, pentru că se poate discuta de o afectare a dezvoltării neurocognivitvă, dezvoltare a creierului, pentru că un aer care conține cantități mari de monoxid de carbon duce la disfuncționalități la nivelul sistemului nervos central.

Interviul integal îl puteți urmări mai jos

Subiect principal:
Poluarea mediului

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

Nature Talks a lansat ”Școala mobilă de mediu”, programul de educație de mediu care încape într-o valiză
Educatie de mediu

Nature Talks a lansat ”Școala mobilă de mediu”, programul de educație de mediu care încape într-o valiză

Proiectul-pilot va ajunge la peste 1.000 de elevi de clasele a II-a și a III-a din București

Citește articolul
Ministrul Mediului: Prințul austriac a ucis legal ursul. Nu era cel mai mare urs din România
Ursi

Ministrul Mediului: Prințul austriac a ucis legal ursul. Nu era cel mai mare urs din România

Tanczos Barna a anunțat astăzi că ursul ucis pe domeniul de la Ojdula era un animal periculos și a fost împușcat cu acte în regulă. Ministerul nu poate confirma că este ursul Arthur, dar spune că sunt exemplare și mai mari în România

Citește articolul
Controverse în jurul ursului brun ucis în Covasna. Activiștii de mediu spun că este vorba despre cel mai mare urs brun din țară, iar ministrul Mediului spune ca nu se poate pronunța
Ursi

Controverse în jurul ursului brun ucis în Covasna. Activiștii de mediu spun că este vorba despre cel mai mare urs brun din țară, iar ministrul Mediului spune ca nu se poate pronunța

Sunt 2 anchete în desfășurare după ce un urs brun ar fi fost împușcat de un prinț fără acordul autorităților

Citește articolul
România 2021: pepeni care cresc printre gunoaie
Deseuri

România 2021: pepeni care cresc printre gunoaie

Se întâmplă în județul Dolj, în zonele Bechet și Dăbuleni, unde comisarii Gărzii de Mediu au dat peste depozite ilegale de deșeuri

Citește articolul

Fii la curent cu toate informațiile despre mediul înconjurător.

Abonează-te la newsletter-ul Nature Talks.
Promitem să-ți trimitem doar articole și informații relevante despre poluarea mediului înconjurător, pe care le vei găsi interesante și utile.