EXCLUSIV. Povestea din spatele fotografiei cu elefanții care se hrănesc cu gunoaie

de
Teodora Iacob
11
October
,
2020

O imagine cu o turmă de elefanți care caută mâncare în vârful unei uriașe gropi de gunoi a devenit imaginea săptămânii în domeniul mediului înconjurător. Fotografia a fost desemnată câștigătoarea premiului Societății Regale de Biologie și a fost preluată de presa din întreaga lume. Nature Talks a stat de vorbă cu autorul fotografiei, în exclusivitate pentru România!

foto: Tharmapalan Tilaxan

15 elefanți înfometați care înghit resturi de tot felul din vârful unui maldăr de gunoaie. Cu această imagine din categoria “Lumea noastră se schimbă” a reușit Tharmapalan Tilaxan, un fotograf freelancer din Sri Lanka, să impresioneze juriul Royal Society of Biology. Fotografia sfâșietoare a fost făcută în regiunea Oluvil, din districtul Ampara, acolo unde gropile de gunoi ilegale aproape că au acaparat zonele de protecție ale elefanților. Din această cauză, zeci de elefanți mor după ce ingerează deșeurile aruncate de oameni.

Povestea elefanților din Oluvil-Pallakadu

Nature Talks a stat de vorbă, în exclusivitate pentru România, cu Tharmapalan Tilaxan, fotograful care a surprins imaginile șocante. Acesta spune că, din păcate, astfel de imagini devin o realitate sumbră în Sri Lanka.

În fotografie am reușit să surprins turma de elefanți în timp ce căuta mâncare într-o groapă uriașă de gunoi din Oluvil. Cel mai simplu mod de a scăpa de gunoi în Sri Lanka este să îl arunci pur și simplu undeva într-o pădure. Mirosurile resturilor alimentare aruncate la groapa de gunoi i-au făcut pe elefanți să își schimbe complet modul de viață și să se hrănească în mod constant cu gunoi… — Tharmapalan Tilaxan, fotograf

foto: Tharmapalan Tilaxan

foto: Tharmapalan Tilaxan

Gunoiul, ultima masă e elefanților…

Din păcate acest obicei devine fatal pentru uriașele mamifere. Anual, sute de elefanți sfârșesc tragic din cauza tonelor de gunoi aruncate inclusiv în rezervațiile naturale unde ar trebui să fie protejați.

Atunci când simt mirosul resturilor alimentare nu mai țin cont că acestea sunt înconjurate în plastic, în ambalaj sau că sunt aruncate cu tot cu caserole. Ei pur și simplu înghit totul! Din păcate, toate deșeurile ajung în stomacul elefanților, care au un sistem digestiv foarte sensibil, iar animalele mor în chinuri groaznice. În Sri Lanka peste 300 de elefanți mor anual, iar o parte însemnată dintre ei sfârșesc tragic din cauza resturilor pe care le mănâncă. — Tharmapalan Tilaxan, fotograf
foto: Tharmapalan Tilaxan, în timp ce face fotografiile câștigătoare

În Sri Lanka, autoritățile nu pot controla acest fenomen, al gropilor ilegale. Tharmapalan Tilaxan spune că este nevoie de un efort comun pentru a schimba situația, dar, din păcate nici oamenii nu sunt interesați de asta. Ba mai mult, sunt oameni care mor în aceleași gropi de gunoi. Cei care vin să caute printre resturi sunt surprinși uneori de cantitățile mari de deșeuri care se răstoarnă peste ei și nu mai au nicio șansă să scape.

foto: Tharmapalan Tilaxan

Gunoiul ucide și oameni…

Elefanții nu sunt o grijă pentru cei care conduc țara, deși inclusiv oamenii au murit după ce munții de gunoaie au căzut peste ei. Este nevoie de o soluție permanentă pentru a elimina acești munți de gunoaie și obiceiul animalelor de a se hrăni cu ele. Nu este doar o problemă care afectează elefanții ci întreg ecosistemul. De aceea fotografia a fost preluată de presa din întrega lume. — Tharmapalan Tilaxan, fotograf

În final, Tharmapalan Tilaxan a ținut să transmită un mesaj pentru toți cei care au văzut imaginile sfâșietoare surprinse de el.

Un apel către oameni

Priviți aceste imagini! Vă veți simți triști și rușinați, la fel ca noi, când vedeți acești giganți printre gunoaie! — Tharmapalan Tilaxan, fotograf
foto: Facebook/Tharmapalan Tilaxan

Fotografia lui Tharmapalan Tilaxan a fost preluată de CNN, BBC, The Guardian, The Washington Post, People, National Geographic Polonia, Metro, Mail Online, New York Post, LAD Bible, Unilad, Daily Mail, The Telegraph, Sky News Arabia și alte câteva zeci de publicații online din întreaga lume.

Subiect principal:
Poluarea mediului

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul
Ce facem cu brazii după sărbători
Sustenabilitate

Ce facem cu brazii după sărbători

Descoperă în acest articol de ce este bine să amplasezi corect brazii pentru a fi ridicați de către autorități și totodată, ce se întâmplă cu pomii după ce sunt preluați de echipele de salubritate.

Citește articolul