Finding Fungie. Delfinul solitar al Irlandei, dat dispărut după 37 de ani

de
Teodora Iacob
23
October
,
2020

O adevărată operațiune de căutare a fost pornită în Irlanda pentru găsirea celui mai iubit delfin din insulă! Fungie, un exemplar solitar care trăia în apropierea portului Dingle din sud-vestul țării, a fost dat dispărut de localnici.

Fungie a apărut prima dată în portul Dingle din Comitatul Kerry în 1983 și a devenit rapid foarte iubit de localnici. Este un exemplar de delfin cu botul gros care a atras atenția nu doar oamenilor din zonă, ci și turiștilor.

Din mascotă în dispărut

De câteva zile, localnicii nu l-au mai văzut însă pe Fungie. Un pescar din port spune că mamiferul nu obișnuia să lipsească mai mult de câteva ore. El își făcea mereu apariția, spre deliciul turiștilor irlandezi, dar și străini. Mulți vizitau zona doar pentru a avea ocazia să îl vadă.

Pentru găsirea lui, oamenii au pus la cale o operațiune de căutare cu vase de navigat, sonare și scafandri care să caute în toată zona portului Dingle.

Unii dintre cei care participă la căutarea lui spun că au crescut cu mamiferul și că au înotat alături de el în ultimii 30 de ani, relatează Sky News.

foto: Sky News

foto: Twitter/Dingle Peninsula Tourism

Delfinul a intrat în Cartea Recordurilor drept cel mai în vârstă delfin solitar cu bot gros din lume. Specialiștii estimează că ar avea aproximativ 40 de ani, în timp ce speranța de viață pentru mamiferele din specia lui este de aproximativ 50 de ani.

foto: Twitter/Dingle Peninsula Tourism

Dispărut din cauze naturale

Specialiștii iau în calcul și varinta în care Fungie să fi dispărut din cauze naturale. Animalul ar fi putut muri, spune biologul marin Kevin Flannery, citat de Sky News.

Aș putea spune că în acest moment luăm în calcul și vârsta sa. Delfinii bătrâni nu mai reușesc să se hrănească și mor de foame.

Kevin Flannery – biolog marin

Vocile ceva mai optimiste spun că Fungie ar fi putut pleca în largul Oceanului Atlantic pentru a căuta hrană sau chiar să își fi găsit, în sfârșit, un partener.

Erou local

Una dintre persoanele care a interacționat des cu mamiferul este Nuala Moore, o irlandeză pasionată de înot extrem care a reușit adesea să fie în preajma delfinului.

Când oamenii îl observă se aud râsete, chicoteli și sunete de bucurie. Într-o lume în care nu mai zâmbim așa ușor, tot ceea ce te face să te oprești și să apreciezi natura este special. Lui Fungie îi plăcea să stea la poze. Înainte să apăs butonul aparatului avea un moment când se oprea și mă privea. Cred că îi plăcea să fie fotografiat. — Nuala Moore – localnic
foto: BBC/Nuala Moore

foto: Twitter/Dingle Peninsula Tourism

Fungie nu era doar o mascotă locală! Datorită lui, 50 de oameni aveau un loc de muncă. Nu mai puțin de 12 companii au fost înființate în zona portului și ofereau tururi pe apă turiștilor care doreau să vadă delfinul care a devenit un simbol național.

Subiect principal:
Poluarea apei

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

Containere încărcate cu deșeuri, depistate în Portul Constanţa Sud Agigea
Deseuri

Containere încărcate cu deșeuri, depistate în Portul Constanţa Sud Agigea

În loc de materiale de plastic, în containere s-au găsit acumulatori, componente metalice și scule electrice

Citește articolul
Propuneri Greenpeace: gară nouă în București și 500 de km de piste de biciclete
Mobilitate urbana

Propuneri Greenpeace: gară nouă în București și 500 de km de piste de biciclete

Propunerile vin în contextul elaborării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR)

Citește articolul
Primăriile din București au fost amendate cu 2 milioane de lei pentru calitatea aerului și gestiunea deșeurilor
Poluarea aerului in Bucuresti

Primăriile din București au fost amendate cu 2 milioane de lei pentru calitatea aerului și gestiunea deșeurilor

Primăria Capitalei a primit 3 amenzi în valoarea de 115.000 de lei, pentru că nu a realizat un plan de combatere a poluării

Citește articolul
Alergiile la polen apar mai devreme din cauza schimbărilor climatice
Alergii

Alergiile la polen apar mai devreme din cauza schimbărilor climatice

Nu doar că alergiile durează mai mult, însă cei afectați se confruntă cu reacții alergice mai puternice, arată un nou studiu

Citește articolul

Fii la curent cu toate informațiile despre mediul înconjurător.

Abonează-te la newsletter-ul Nature Talks.
Promitem să-ți trimitem doar articole și informații relevante despre poluarea mediului înconjurător, pe care le vei găsi interesante și utile.