În viitor, plasticul ar putea fi reciclat la nesfârșit

de
Teodora Iacob
24
April
,
2021

Plasticul este un tip de material pe care oamenii îl folosesc în fiecare zi. În medie, o persoană din SUA produce 100 de kilograme de plastic într-un an, din care mare parte ajunge la groapa de gunoi. O echipă de la Lawrence Berkeley National Laboratory și-a propus să schimbe asta. Plasticul tradițional, spun cercetătorii, poate fi înlocuit cu un alt tip de material numit ”poly/PDK”, un polimer care poate fi reciclat la nesfârșit.

Plasticul nu a fost niciodată făcut pentru reciclare. Nevoia de a face acest lucru a venit după o lungă perioadă de timp. Tema proiectului este de fapt sustenabilitatea. Echipa noastră a lucrat încă de la început pentru ca PDK să poată fi reciclat uoșor, să fie ieftin și să poată fi folosit atât ca ambalaje, dar și la componența mașinilor — Coriine Scow, co-autor studiu

O mică parte din materialele plsatice sunt trimise la reciclarea ”mecanică”, unde sunt topite și transformate în produse noi. Tehnica are însă niște limitări. La bază, plasticul este format din mai multe molecule identice legate între ele. Pentru ca plasticul să aibă o anumită textură, culoare sau capacitate, se adaugă aditivi precum pigmenți sau stabilizatori de căldură. Când toate materialele din componența unui ambalaj de plastic sunt topite împreună, noul produs care rezultă are o calitate mai proastă decât un produs făcut din materie primă.

Credit: Peter Christensen/Berkeley Lab


Materialul PDK elimină această problemă a calității plastice. Aditivii pot fi separați foarte simplu de elementele care vor fi folosite pentru fabricarea unui produs nou. Cercetările echipei arată  că acest proces de ”reciclare chimică” emite o cantitate redusă de dioxid de carbon și poate fi repetat la nesfârșit. Echipa de cercetori discută acum cu cei mai mari comercianți, astfel încât trecerea la un material reciclabil să poată fi făcută cât mai rapid.

Subiect principal:
Reciclare

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul