Klaus Iohannis, reacție după criticile UE referitoare la poluare: ”Este îngrijorător. După alegeri, voi discuta cu miniștrii”

de
Teodora Iacob
3
November
,
2020

La doar câteva zile după ce Comisia Europeană i-a reamintit României că are grave probleme în ceea ce privește poluarea și gestionarea deșeurilor, președintele Klaus Iohannis a dat prima declarație pe această temă. Șeful statului spune că poluarea este o problemă îngrijorătoare și că vor fi implementate măsuri imediat după alegerile parlamentare.

Toate aceste proceduri de infringement se referă în special la legislație, deci legislația trebuie să fie transpusă și măsurile care urmează legislația. Este îngrijorător, iar chestiunile legate de mediu, de poluare sunt chestiuni pe care eu le iau foarte în serios. Imediat după alegeri voi avea discuții foarte foarte aprofundate cu miniștrii care vor conduce atunci aceste ministere, pentru a vedea foarte rapid ce măsuri pot fi implementate, ce schimbări legislative sunt solicitate de Uniunea Europeană, pentru ca să intrăm cu cât mai repede cu atât mai bine în rând cu lumea. Nu acesta este obiectivul: să ne conformăm. Obectivul este să avem un mediu sănătos pentru români, să reducem poluarea și să ducem cu toții o viață mai sănătoasă.

Comisia Europeană a analizat felul în care țările membre se raportează la anumite teme ce țin de natură, investiții sau politică. Multe state au fost notificate să ia măsuri urgente. Și România este pe listă, cele mai multe nereguli se înregistrează la capitolul mediul înconjurător. Avem probleme cu poluarea, cu deșeurile și cu protejarea habitatelor.

Atunci când Comisia Europeană constată că un stat membru nu respectă legislația, trimite o scrisoare de punere în întârziere, solicitând informații suplimentare de la țara în cauză. Aceasta trebuie să trimită un răspuns, un raport pe acea problemă în cel mult 2 luni. Dacă după acest pas, se ajunge la concluzia că țara nu și-a îndeplinit obligațiile, Comisia poate să trimită un aviz motivat, adică o solicitară oficială către țara respectivă de a se conforma legislației UE. De asemenea, statul respectiv trebuie să și arate ce măsuri concrete a luat. Ulterior, dacă nu se schimbă nimic, Comisia poate decide să înainteze cazul Curții de Justiție, care poate aplica amenzi.

Subiect principal:
Poluarea mediului

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul
Ce facem cu brazii după sărbători
Sustenabilitate

Ce facem cu brazii după sărbători

Descoperă în acest articol de ce este bine să amplasezi corect brazii pentru a fi ridicați de către autorități și totodată, ce se întâmplă cu pomii după ce sunt preluați de echipele de salubritate.

Citește articolul