Marea Mediterană se transformă într-o ”mare de gunoi”. 230 de mii de tone de deșeuri de plastic ajung în apă în fiecare an

de
Teodora Iacob
28
October
,
2020

Aproape 230 de mii de tone de plastic ajung anual în Marea Mediterană. Asta înseamnă o cantitate de gunoi care ar umple 500 de containere de trasnport. Enorm! Fără măsuri concrete și urgente, numărul s-ar putea dubla până în 2040, anunță Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii.

Până acum, Marea Mediterană a strâns un milion de tone de plastic

Studiul IUCN estimează că plasticul din apă provine din 33 de țări din apropierea bazinului mediteranean. Odată ce ajunge în mare, plasticul se poate descompune în particule mici, numite microplastice, care rămân pe fundul mării. Raportul estimează că în Marea Mediterană s-au acumulat până acum 1 milion de tone de plastic.

Poluarea cu plastic poate cauza distrugeri pe termen lung ecosistemelor terestre și marine. Animalele din apă pot să se blocheze în deșeurile din plastic sau să le înghită și ulterior să moară din cauza efortului depus și a înfometării. — Minna Epps, directorul în cadrul Programului marin şi polar IUCN
harta poluarea cu plastic marea mediterana
Sursa foto: captura raport IUCN

De unde provin cele mai multe deșeuri

Egiptul este țara care aruncă cea mai mare cantitate de obiecte de plastic în Mediterană, în jur de 74 de mii de tone pe an, urmează Italia cu 34 de mii de tone pe an și Turcia cu 24 de mii de tone pe an. În ceea ce privește cantitatea de plastic pe cap de locuitor, Muntenegru este în top cu 8 kilograme de persoană pe an, urmează Albania, Bosnia și Herțegovina și Macedonia de Nord, unde se aruncă 3 kilograme pe an pe cap de locuitor.

Subiect principal:
Poluarea apei

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul