Măștile și mănușile folosite în pandemie au crescut emisiile de carbon cu peste 100 de mii de tone

de
Teodora Iacob
17
March
,
2021

Echipamentele de protecție folosite în primele 6 luni de pandemie au crescut emisiile de carbon din Marea Britanie cu 1%, arată o analiză recentă, citată de The Guardian. În perioada februarie-august 2020 au fost folosite în jur de 3 miliarde de echipamente de protecție, ceea ce înseamnă că au fost generate peste 100 de mii de tone de dioxid de carbon, adică 591 de tone pe zi.

În analiza lor, cercetătorii au inclus măștile de unică folosință, mănuși, viziere, halate. Emisiile pentru fiecare tip de produs au fost calculate în funcție de:

  • extragerea materiilor prime folosite în procesul de fabricație
  • transportul echipamentelor
  • eliminarea lor prin incinerare

Specialiștii spun că impactul asupra mediului ar putea fi redus cu 75% dacă unele produse ar fi făcute acasă și ar fi reutilizate, dar și dacă managementul deșeurilor s-ar îmbunătăți.

Din studiu reiese că mănușile sunt responsabile de cele mai multe emisii. În 6 luni au fost folosite aproape 2 miliarde de astfel de produse, cam 45% din totalul echipamentelor de protecție. În primele 6 luni de pandemie, majoritatea materialelor au fost aduse din alte țări, între care China, Thailanda, Malaysa. Dacă multe dintre echipamente ar putea fi făcute în casă, emisiile de carbon s-ar reduce cu 12%.

Primul lucru pe care îl putem face este să reducem cantitatea de produse de acest tip. De exemplu, să ne spălăm pe mâini cât mai des în loc să apelăm la mănuși. Nu folosiți halatele de unică folosință, decât dacă este necesar. Și dacă trebuie totuși să le folosiți, apelați la cele pot fi reutilizate. — Rachel Stancliffe, founder Centre for Sustainable Healtcare

Ultimele date ale Organizației Mondiale a Sănătății arată că în fiecare lună, de la începutul pandemiei, necesarul de măști a fost de 89 de milioane la nivel global. Aceste produse fac rău mediului înconjurător și atunci când sunt aruncate la întâmplare.

Subiect principal:
Poluarea mediului

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul
Ce facem cu brazii după sărbători
Sustenabilitate

Ce facem cu brazii după sărbători

Descoperă în acest articol de ce este bine să amplasezi corect brazii pentru a fi ridicați de către autorități și totodată, ce se întâmplă cu pomii după ce sunt preluați de echipele de salubritate.

Citește articolul