Metanul, al doilea factor care contribuie la schimbările climatice. De unde provine și ce e de făcut

de
Teodora Iacob
19
October
,
2020

După dioxidul de carbon (CO2), metanul se află pe locul al doilea, ca factor ce contribuie la schimbările climatice. În Europa, este responsabil de 10% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră. Mai mult, este și un poluator periculos, atrage atenția Comisia Europeană.

De unde provine metanul

La nivel mondial aproximativ 95% dintre emisiile de metan sunt rezultatul activităților umane. În Uniunea Europeană, 53% din emisiile de metan provin din sectorul agricol, 26 % din deșeuri și 19 % din sectorul energetic.

Dacă în următorii 30 de ani, emisiile de metan s-ar reduce la jumătate, temperatura globală ar putea scădea cu 0.18 grade Celsius până în 2050, mai spune Comisia Europeană.

Kadri Simson, comisarul european pentru energie
Astăzi am adoptat prima noastră strategie de combatere a emisiilor de metan din 1996 încoace. Deși sectorul energetic, sectorul agricol și cel al deșeurilor joacă fiecare un rol în acest sens, sectorul energetic se pretează cel mai bine la reducerea rapidă și puțin costisitoare a emisiilor. Europa va fi o deschizătoare de drumuri în această privință, dar nu poate să reușească de una singură. Trebuie să colaborăm cu partenerii noștri internaționali pentru a aborda problema emisiilor de metan generate de energia pe care o importăm. — Kadri Simson, comisarul european pentru energie

Soluții pentru reducerea emisiilor de metan

Comisia Europeană vrea ca aceste emisii să fie mai bine măsurate și raportate. De asemenea, are propuneri pentru fiecare sector în parte:

  • Pentru a reduce emisiile de metan în sectorul energetic, se va propune introducerea obligației de a îmbunătăți depistarea scăpărilor și eliminarea lor în infrastructura de gaze și se va lua în considerare elaborarea unei legislații menite să interzică practicile sistematice de ardere la faclă și de evacuare în atmosferă.
  • Comisia va îmbunătăți raportarea emisiilor din agricultură printr-o mai bună colectare a datelor și va promova oportunități de reducere a emisiilor, cu sprijin din partea politicii agricole comune. Accentul principal va fi pus pe schimbul de bune practici în ceea ce privește tehnologiile inovatoare de reducere a emisiilor de metan, alimentația animalelor și managementul reproducției.
  • În sectorul deșeurilor, Comisia va avea în vedere măsuri suplimentare de îmbunătățire a gestionării gazelor de depozit, valorificând potențialul energetic al acestora cu reducerea simultană a emisiilor, și va reexamina legislația relevantă privind depozitele de deșeuri în 2024. Reducerea la minimum a eliminării deșeurilor biodegradabile în depozitele de deșeuri este esențială pentru a evita formarea de metan.  


Subiect principal:
Poluarea mediului

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul
Ce facem cu brazii după sărbători
Sustenabilitate

Ce facem cu brazii după sărbători

Descoperă în acest articol de ce este bine să amplasezi corect brazii pentru a fi ridicați de către autorități și totodată, ce se întâmplă cu pomii după ce sunt preluați de echipele de salubritate.

Citește articolul