Mircea Fechet: ”Românii vor plăti garanție pentru PET-uri, sticle și doze începând cu 2022”. Cum va fi implementat sistemul garanție-returnare și în magazinele mici?

de
Teodora Iacob
6
November
,
2020

Sistemul garanție-returnare, care presupune plata a 50 de bani la cumpărarea unei sticle din sticlă, PET sau doză și recuperarea sumei la returnarea ambalajului, va fi pus la punct până la 1 ianuarie 2021, a anunțat ministrul Mediului, Mircea Fechet, pentru naturetalks.ro. Perioada de implementare însă va dura până în 2022.

6 miliarde de recipiente vor fi gestionate anual

După ce hotărârea va fi publicată în Monitorul Oficial, urmează mai multe etape. Producătorii trebuie să selecteze entitatea care va opera sistemul pe o perioadă de cel puțin 10 ani. Apoi, entitatea respectivă trebuies să construiască logistica și centre de numărare pentru recipiente.

Este vorba de 6 miliarde de recipiente care vor fi gestionate anual: intră aici și sticlele de sticlă, dozele și PET-urile. Va trebui să fie suficient timp pentru ca toți comercianții să se adapteze. Vorbim aici și de comercianții mici, care vor face această activitate manual. Aici recipientele vor fi colectate în saci și transmise către un centru de colectare, unde vor fi numărate și decontate ulterior către comerciant — Mircea Fechet, ministrul Medului, Apelor și Pădurilor

În magazinele mari vor fi amplasate RVM-uri (reverse vending machine), acele aparate în care puteți introduce ambalajul și veți primi garanția de 50 de bani înapoi. Aparatul respectiv va distruge imediat respectivele recipiente. Sistemul va ști în timp real câte produse a gestionat.

La ce produse s-ar putea mări în timp garanția de 50 de bani

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a spus că valoarea garanției este în acest moment stabilită la 50 de bani. Dacă în timp însă, după ce programul este implementat, se va constata că anumite recipiente nu au o rată bună de colectare, pentru acelea garanția se poate mări

Garanția trebuie să fie suficient de mare, astfel încât persoana să se întoarcă cu recipientul la magazin, dar suficient de mică astfel cât să nu împovăreze cetățeanul. Dacă vom observa însă că pe anumite segmente, poate la sticle de șampanie sau vin, un grad de colectare nesatisfăcător, putem să modificăm garanția, dar este prematur să discutăm acum. — Mircea Fechet, ministrul Mediului

Sistemul funcționează deja și în alte state, între care: Finlanda, Suedia sau Germania.

Subiect principal:
Surse de poluare

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul