Moment istoric în Australia: diavolul tasmanian se întoarce pe continent după 3.000 de ani

de
Teodora Iacob
5
October
,
2020

11 diavoli tasmanieni au fost eliberați în Australia continentală la mai bine de trei milenii de când au dispărut! Marsupialele carnivore fac parte dintr-un ambițios program de regenerare și au fost eliberare într-un sanctuar de 400 de hectare la nord de Sydney.

Diavolul revine acasă

Aussie Ark este un fel de Arca lui Noe, în varianta australiană. Este un program de regenerare a faunei de la Antipozi, iar biologii și specialiștii în conservare spun că momentul eliberării în natură a celor 11 diavoli tasmanieni este unul istoric pentru regenerarea întregului continent australian.

Diavolul tasmanian este, pe lângă cangur, unul dintre simbolurile Australiei. Animalul este extrem de iubit, dar pe continent el a dispărut încă de acum 3.000 de ani, în momentul în care au apărut câinii dingo. Aceștia au transformat marsupialul în hrana lor preferată și au decimat specia până la dispariția de pe continent. Animalul a supraviețuit doar în Tazmania, acolo unde mai trăiesc doar 25.000 de exemplare, dar proiectul DevilArk a reușit să dea o nouă șansă acestor animale.

foto: Aussie Ark
foto: Aussie Ark

Pentru australieni, 11 septembrie va rămâne în istorie, dar dintr-o perspectivă pozitivă. Cele 11 marsupiale au fost eliberate în natură, în sanctuarul de 400 de hectare și s-au alăturat altor 15 care au fost introduse anterior, în cadrul unui proiect pilot. Astfel, în acest moment, 26 de diavoli tasmanieni sunt liberi în natură și au sarcina să își ducă specia mai departe pe continent. Alte 40 de animale urmează să li se alăture.

foto: Aussie Ark

Un nou început

E doar prima eliberare din multe ce vor urma. Este ceva monumental! O adevărată bornă în istorie, reîntoarcerea diavolului pe continent! — Tim Faulkner, director Aussie Ark

Eforturile de reintroducere a speciei pe continent au fost unele uriașe de-a lungul ultimilor 9 ani! În cadrul Aussie Ark, biologii au reușit ca de la 44 de diavoli tasmanieni să ajungă acum la 200. Eliberarea lor în natură era crucială, spun coordonatorii proiectului, pentru că diavolul tasmanian are un rol esențial în păstrarea unui habitat sănătos. În proiect s-a implicat și actorul australian Chris Hemsworth, un mare iubitor al naturii. El a participat inclusiv la momentul mult așteptat al eliberării celor 11.

foto: YouTube/WildArk

Factor cheie în regenerarea întregului continent

Diavolul tasmanian este cel mai mare marsupialul carnivor din lume. Este un prădător înnăscut. Vânează în special pisici sălbătice și vulpi, animale care în Australia provoacă daune imense în rândul unor specii pe cale de dispariție.

Reîntoarcerea diavolului tasmanian va ajuta la reglarea numărului de oposumi și canguri, va împinge înapoi dăunători și va da șansa mamiferelor mici să își revină. Iar pădurile noastre se vor regenera. Acești mici “ingineri” ai ecosistemului țin pădurile sănătoase amestecând material organic în sol în timp ce scormonesc. Pământul este mai bogat, iar semințele sunt împrăștiate. Îngroapă frunze în pământ și formează astfel o pătură în sol, iar asta îl ține mai rece și reduce din intensitatea incendiilor de pădure. — WildArk
foto: YouTube/WildArk

Cele 11 animale eliberate vor fi urmărite permanent de specialiști cu ajutorul unor coliere cu emițător radio, a unor camere video, iar din când în când vor fi recapturate pentru un control veterinar complet. Specialiștii spun că revenirea lor în natură este cea mai bună veste posibilă pentru fauna din Australia, mai ales după ce incendiile devastatoare de anul trecut au ucis aproape 3 miliarde de animale de pe continent!


Subiect principal:
Poluarea mediului

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul
Ce facem cu brazii după sărbători
Sustenabilitate

Ce facem cu brazii după sărbători

Descoperă în acest articol de ce este bine să amplasezi corect brazii pentru a fi ridicați de către autorități și totodată, ce se întâmplă cu pomii după ce sunt preluați de echipele de salubritate.

Citește articolul