Nature Talks a lansat ”Școala mobilă de mediu”, programul de educație de mediu care încape într-o valiză

de
Teodora Iacob
12
May
,
2021

Pe 11 mai, Asociația Nature Talks a lansat proiectul ”Școala mobilă de mediu”, realizat cu sprijinul finanțării obținute prin programul Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Programul se va derula în perioada 11 mai  - 11 iunie 2021 și se va desfășura astfel: în fiecare săptămână, Nature Talks va ține ore de mediu în școli din Sectoarele 2, 3, 5 și 6 din București, la toate clasele de a II-a și a III-a, pe rând. Estimăm că proiectul nostru va ajunge la aproximativ 1.000 de elevi.

Proiectul nostru a început la Școala Gimnazială Ferdinand I, din sectorul 2. Copiii ne-au primit cu bucurie și am fost surprinși să vedem că deja știu foarte multe lucruri despre mediu și înțeleg de ce e important să aibă grijă de natură. Un elev de clasa a II-a ne-a pus următoarea întrebare: ”Dacă natura se supără pe noi și nu mai are grijă de noi, ce se va întâmpla?”

Ora de mediu este una interactivă, pentru care am construit machete speciale, care arată cum funcționează mediul înconjurător, care este impactul acțiunilor noastre. Principalele teme pe care le prezentăm copiilor sunt:

  • ce este mediul înconjurător
  • ce înseamnă poluarea atmosferică, cauze – efecte, dar și soluții pentru reducerea ei
  • ce înseamnă reciclarea și cum colectăm selectiv corect
  • ce înseamnă schimbările climatice

Orele de mediu sunt ținute de Teodora Iacob, jurnalist, activist de mediu și fondatorul Asociației Nature Talks.

Educația de mediu ar trebui să devină o prioritate în România. Ca să înțelegem de ce este important să avem grijă de natură, trebuie să avem informațiile necesare. Când vorbim despre schimbarea unei societăți, ne gândim prima dată la copii, ei trebuie să știe de mici că au puterea să lase o amprentă verde asupra mediului și că îi pot convinge și pe alții să facă la fel. — Teodora Iacob, președinte Nature Talks

De ce este necesar un astfel de proiect?

‍Fenomenele legate de mediu: poluarea atmosferică, schimbările climatice, îi afectează și pe cei mici. Ultimele date ale Organizației Mondiale a Sănătății arată că într-un singur an, la nivel global, 600.000 de copii au murit din cauza afecțiunilor respiratorii cauzate atât de poluarea din interior cât și de cea din exterior. Un alt studiu realizat în 2020 de The Southern California Health a arătat efectele pe termen lung pe care le are poluarea asupra copiilor și adolescenților. 2.000 de copii au fost monitorizați pe o perioadă de 8 ani, iar cercetătorii au observat că cei care au crescut în zone mai poluate, se confruntau cu un risc ridicat de subdezvoltare a plămânilor.

Un alt studiu UNICEF din 2017 vorbește despre faptul că poluarea aerului afectează creierul copilului prin mai multe mecanisme. În primul rând, pulberile în suspensie (PM-uri) pot cauza inflamații, făcând rău astfel membranei care protejează creierul de substanțe toxice. Particulele de 2.5 microni sau chiar mai mici pătrund cu ușurință în organism și ajung astfel la creier.

În acest moment, nu există un program național de educație de mediu, sunt anumite opționale pe această temă, dar nu există o centralizare care să ne arate în câte școli din România sunt prezentate noțiuni legate de mediu.


*Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/de inițiativă.

Subiect principal:
Educatie de mediu

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

Ce este ruta ecologică din Google Maps și cum funcționează
Mobilitate urbana

Ce este ruta ecologică din Google Maps și cum funcționează

Șoferii din România pot alege din aplicație ruta care îi duce la destinație cu cel mai mic consum de carburant. Traseul prietenos cu mediul este marcat cu o frunză verde.

Citește articolul
Olympus România și Nature Talks lansează proiectul de educație de mediu ”Meserii de viitor - natura caută al tău ajutor”
Educatie de mediu

Olympus România și Nature Talks lansează proiectul de educație de mediu ”Meserii de viitor - natura caută al tău ajutor”

Proiectul se desfășoară, pentru început, în 12 școli din București și va ajunge la 1.500 de elevi din clasele a II-a, a III-a, a IV-a și a V-a

Citește articolul
3 idei de cadouri eco-friendly pentru Valentine's Day
Sustenabilitate

3 idei de cadouri eco-friendly pentru Valentine's Day

Poți face alegeri eco-friendly chiar și de Ziua Îndrăgostiților. Nature Talks îți vine în ajutor cu 3 idei

Citește articolul
5 pași pentru un Crăciun sustenabil
Sustenabilitate

5 pași pentru un Crăciun sustenabil

Îți propunem ca în acest an să te gândești și la mediu de sărbători și ți-am pregătit o listă de sfaturi ”verzi” și utile!

Citește articolul