Noul "Everest", cel mai înalt munte din lume care nu a fost cucerit niciodată

de
Teodora Iacob
14
November
,
2020

Un masiv de de 7.453 de metri care poate deveni noul „Everest” pentru pasionații de alpinism din întreaga lume! În acest moment este cel mai înalt munte de pe planetă care nu a fost cucerit încă, potrivit CNN! Au trecut 37 de ani la prima tentativă!

Despre Everest nu mai este aproape nimic de spus! De la Sir Edmund Hillary și șerpașul său Terzing Norgay încoace, cel mai înalt vârf al lumii a fost cucerit în aproape toate felurile posibile. Cu și fără șerpași, cu și fără oxigen, pe rute noi, pe rutele clasice. E greu în acest moment să mai stabilești ceva „nou” pe Everest. Din 1953 și până acum aproape 5.300 de oameni au urcat în vârf, în timp ce 295 au murit încercând să îl cucerească.

lantul muntos batura din Pakistan
foto: lanțul muntos Batura, din Pakistan / sursa: Wikipedia

Optmiarii au fost cuceriți

Everest este cei mai faimos vârf al Terrei, dar nu este cel mai dificil de urcat. Așa că alpiniștii și-au îndreptat atenția către celelalte piscuri de peste 8.000 m, iar unele dintre ele s-au dovedit adevărate capcane mortale. K2 este una dintre ele.

Al doilea cel mai înalt din lume, K2 a fost cucerit un an după Everest. Lotse sau Kanchenjunga sunt și ele adevărate provocări chiar și pentru cei mai experimentați.

Dar atenția alpiniștilor se îndreaptă mereu către munții care sunt greu de cucerit sau nu au fost urcați de nimeni. Iar unul dintre ei este în Pakistan, în subgama Batura Muztagh din Karakoram.

Noua „stea” a alpinismului

E abia al 61-lea pe lista celor mai înalți, dar în acest moment, este necucerit. Iar asta îl face să intre în lumina reflectoarelor. Muchu Chhrish are 7.453 de metri și este localizat într-o zonă extrem de greu accesibilă. Au fost câteva încercări de cucerire, dar toate au eșuat până acum.  

foto: tribune.com.pk

Primii care au încercat să ajungă în vârf au fost niște polonezi, în 1983, dar au cucerit doar un vârf alăturat. În 1999, cea mai ambițioasă expediție a fost una spaniolă, dar alpiniștii s-au oprit la 6.650 de metri. A mai fost o încercare a unor cehi, chiar anul acesta, în august, dar și ei au eșuat.

Muchu Chhish este cunoscut și ca Batura V.

foto: rab.equipment

Singuri cu muntele

Dincolo de faptul că este într-o zonă izolată din Pakistan, Muchu Chhish este dificil de escaladat din cauza condițiilor meteo. Vântul bate mereu cu putere, temperaturile sunt destul de scăzute, dar dincolo de toate, nu există ajutor în zonă.

Spre deosebire de Himalaya, alpiniștii nu pot apela la șerpași. Așa că efortul este unul 100% individual. Și poate asta face și mai dificilă misiunea.

Fiind foarte puțini oameni care l-au urcat până acum nu există rute pre-stabilite, așa că fiecare echipă trebuie să își croiască un nou drum. În plus, zona este extrem de stâncoasă și nu prea oferă posibilitatea stabilirii unei tabere de bază suficient de mare. Iar în drumul spre vârf, alpiniștii sunt nevoiți să doarmă pe bucăți late de rocă nu mai mari de 1 metru, cu prăpastii de 1.000 de metri sub ei, ceea ce crește extrem de mult gradul de pericol.

Astfel, Muchu Chhish rămâne deocamdată o piatră extrem de tare de încercare pentru orice pasionat de alpinism din lume. Cei care au încercat să îl cucerească spun că acest lucru va fi posibil până la urmă, mai devreme sau mai târziu. Până atunci, rămâne cel mai înalt vârf din lume care nu a fost cucerit încă!


Subiect principal:
Poluarea mediului

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

25.800 de români au murit în 2019 din cauza poluării
Poluarea mediului

25.800 de români au murit în 2019 din cauza poluării

Decesele premature au fost înregistrate din cauza particulelor în suspensie, dioxidului de azot și ozonului. Tot în 2019, românii au pierdut 294 de mii de ani din viață

Citește articolul
Rabla pentru Electrocasnice va avea o ediție de Crăciun. Noi reguli pentru televizoare
Eficienta energetica

Rabla pentru Electrocasnice va avea o ediție de Crăciun. Noi reguli pentru televizoare

Programul se lansează la sfârșitul lunii noiembrie. Se pot cumpăra și televizoare care au cel puțin clasa energetică G, au anunțat autoritățile de mediu

Citește articolul
Sistemul garanție-returnare (SGR) ar putea porni în România în octombrie 2022. Garanția va fi de 50 de bani pentru toate ambalajele
Deseuri

Sistemul garanție-returnare (SGR) ar putea porni în România în octombrie 2022. Garanția va fi de 50 de bani pentru toate ambalajele

Sistemul se aplică pentru ambalaje de bere, cidru, sucuri, băuturi răcoritoare, ape minerale și ape de băut, vinuri și spirtoase, cu volume între 0,1 l și 3 l inclusiv.

Citește articolul
Octavian Berceanu pleacă de la șefia Gărzii Naționale de Mediu. Cine a decis eliberarea din funcție
Autorități de mediu

Octavian Berceanu pleacă de la șefia Gărzii Naționale de Mediu. Cine a decis eliberarea din funcție

În Monitorul Oficial a apărut decizia premierului Florin Cîțu de a-l elibera pe Octavian Berceanu din funcția de comisar general cu rang de secretar de stat, al Gărzii Naționale de Medu

Citește articolul