Papa Francisc: Problemele de mediu sunt strâns legate de nevoile umane

de
Teodora Iacob
11
October
,
2020

Papa Francisc ne îndeamnă să avem grijă de natură, să nu mai abuzăm planeta și să ne gândim cum influențează fiecare gest al nostru generațiile viitoare. Îndemnul a fost făcut în cadrul unui eveniment online organizat de TED și gândit ca o inițiativă prin care să se găsească soluții rapide pentru lupta cu schimbările climatice. Discursurile au fost ținute de peste 50 de vorbitori între care activiști, actori și muzicieni.

Papa Francisc: Grija față de pământ e un drept uman

În discursul său, Sfântul Părinte a spus că nu avem cum să ieșim acceași oameni din pandemia la care asistăm și că trebuie să alegem urgent ce vom face pentru natură, cum ne raportăm la ea.

Trăim un moment istoric, marcat de provocări dificile. Lumea întreagă este zguduită de criza cauzată de pandemia de coronavirus, care ne arată o provocare și mai mare, criza legată de mediu, și ne obligă pe toți să facem o alegere. O alegere între ce contează și ce nu. Avem de ales între a continua să abuzăm casa noastră comună, planeta și a ne transforma modul în care acționăm. Știința ne spune în fiecare zi că este nevoie de acțiuni urgente, și nu dramatizez. Ca să evităm schimbările climatice catastrofale, trebuie să acționăm acum!
Scopul nostru este clar: să construim în următorul deceniu, o lume în care să răspundem nevoilor generațiilor prezente, dar să ne gândim și la ce lăsăm pentru generațiile viitoare. Vreau să vă invit pe toți, creștini sau nu, oameni de bună credință, să pornim împreună în această călătorie, fie că veniți mânați de credință, fie că nu aveți credință, dar aveți intenții bune. Fiecare dintre noi, membrii unui grup, ai unei familii, ai unei confesiuni, afaceri, asociații, instituții, putem contribui cu ceva.

Cele 3 sfaturi ale Papei Francisc pentru un mediu mai sănătos

Papa Francisc propune 3 direcții de acțiune: educație bazată pe grija față de mediu, o alimentație adecvată și tranziția de la combustibili fosili la surse de energie care nu distrug mediul înconjurător.

Prima mea sugestie este să promovăm, la orice nivel, o educație bazată pe grija față de casa noastră comună, înțelegând astfel că problemele mediului sunt legate de nevoile umane. Faptul că mulți tineri arată deja un interes și o implicare crescute pentru mediu si mulți dintre ei luptă pentru a apăra mediul și pentru dreptate, mă încurajează.
A doua propunere este să ne concentrăm pe apă și pe alimentație. Accesul la apă potabilă este un drept al omului esențial și universal. Este esențial pentru că îi ajută pe oameni să supraviețuiască. Asigurarea unei alimentații adecvate pentru toți, printr-o agricultură non-destructivă, ar trebui să devină scopul principal al întregului lanț de producție și distribuție a mâncării.
A treia propunere se referă la căutarea unor noi forme de energie, o înlocuire graduală a combustibililor fosili cu alte surse de energie. Mai avem la dispoziție doar câțiva ani. Oamenii de știință estimează că avem mai puțin de 30 de ani ca să reducem drastic emisiile de gaze cu efect de seră care ajung în atmosferă. Nu doar că tranziția trebuie să fie rapidă și să se plieze nevoilor din prezent și din viitor ce țin de energie, dar trebuie să ia în considerare impactul asupra muncitorilor din sectorul energetic.

Subiect principal:
Poluarea mediului

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul