Plantele și animalele din UE sunt în pericol. România, singura țară care nu a raportat date despre protejarea păsărilor

de
Teodora Iacob
19
October
,
2020

Dezvoltarea orașelor, agricultura intensivă, poluarea și vânătoarea ilegală sunt doar câțiva factori care pun în pericol speciile protejate și habitatele din Uniunea Europeană. Previziunile arată că și schimbările climatice vor avea un efect dramatic asupra plantelor și animalelor europene. În multe zone se va ajunge la deșertificare și la pierderea accelerată a biodiversității, arată cea mai recentă evaluare prinvind starea naturii din Uniunea Europeană.

Păsările

Din totalul de 460 de specii de păsări sălbatice de pe teritoriul european al statelor membre, doar 47% sunt într-o stare bună, în scădere cu 5% față de 2015. Ponderea speciilor aflate într-o stare iandecvată și necorespunzătoare a crescut la 39%. România este singura țară care nu a raportat date despre protejarea păsărilor.

Sursa foto: raport Comisia Europeană

Această evaluare privind starea naturii este cel mai complet bilanț de sănătate al naturii efectuat vreodată în UE. Evaluarea arată, din nou, foarte clar că pierdem sistemul nostru vital de susținere a vieții. În UE, 81 % din habitatele protejate se află într-o stare inadecvată. Trebuie să punem de urgență în practică angajamentele asumate în cadrul noii Strategii a UE privind biodiversitatea pentru a inversa acest declin, în beneficiul naturii, al oamenilor, al climei și al economiei. — Virginijus Sinkevičius, comisarul pentru Mediu, Oceane și Pescuit
Virginijus Sinkevičius, comisarul pentru Mediu, Oceane și Pescuit

Habitatele

Doar 15% dintre evaluările habitatelor indică un stadiu de conservare favorabil. Marea majoritate indică o stare nefavorabilă, 45% – inadecvată și 35% necorespunzătoare. Habitatele cele mai afectate sunt: dunele, turbăriile, mlaștinile și pajiștile. Habitatele de apă dulce sunt puse în pericol de instalațiile hidroenergetice, iar pădurile sunt afectate de transformarea terenurilor naturale în locuințe sau zone de agrement.

Despre raportul Comisiei Europene

La fiecare șase ani, statele membre ale UE prezintă un raport cu privire la stadiul de conservare și la tendințele în materie de conservare ale speciilor și ale tipurilor de habitate protejate în temeiul directivelor UE. Actualul ciclu de prezentare a rapoartelor este cel mai amplu și cel mai complet exercițiu de colectare de date realizat vreodată cu privire la starea naturii în Europa. Raportul prezintă o analiză a datelor privind starea și tendințele tuturor speciilor de păsări sălbatice prezente în UE (460 de specii), ale celor 233 de tipuri de habitate și ale celor aproape 1 400 de alte plante și animale sălbatice de interes european.

Subiect principal:
Poluarea mediului

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul
Ce facem cu brazii după sărbători
Sustenabilitate

Ce facem cu brazii după sărbători

Descoperă în acest articol de ce este bine să amplasezi corect brazii pentru a fi ridicați de către autorități și totodată, ce se întâmplă cu pomii după ce sunt preluați de echipele de salubritate.

Citește articolul