Poluarea ucide jumătate de milion de bebeluși într-un an, la nivel global.

de
Teodora Iacob
22
October
,
2020

Noi date sumbre referitoare la poluare arată că anul trecut, poluarea a dus la 500 de mii de decese premature înregistrate la copii cu vârsta de până într-o lună. Raportul făcute de State of Global Air și citat de The Guardian mai arată că aerul toxic le face rău bebelușilor încă de când se află în pântec.

Poluarea din case, unul dintre cei mai nocivi factori

Aproape două treimi din cele 500 de mii decese înregistrate în rândul bebelușilor au fost asociate cu poluarea din case, cauzată în special de arderea combustibililor fosili, cărbune și lemn. Aerul toxic le face rău copiilor încă de când se află în pântec și poate cauza o naștere prematură sau o greutate mică la naștere. Ambii factori sunt asociați cu mortalitatea infantilă, arată raportul State of Global Air. Dacă cei mici nu se dezvoltă așa cum trebuie, automat plămânii lor nu vor mai putea lupta.

Nu înțelegem în totalitate care sunt mecanismele în acest moment, dar este ceva ce îi oprește pe bebeluși să ia în greutate. Este o legătură epidemiologică, dovedită în mai multe țări, prin mai multe studii.  — Katherine Walker, Health Effects Institute

Influența pandemiei asupra poluării

Cercetătorii care au participat la acest studiu nu au luat în calcul și anul 2020. Spun totuși că perioadele de carantină în care nu s-a circulat au adus la îmbunătățirea calității aerului. Mai mult, oamenii și-au schimbat percepția despre poluare. Au realizat dintr-o dată cât de important e să respiri un aer curat și chiar dacă nu a durat mult, au văzut măcar că se poate și altfel.

Subiect principal:
Poluarea mediului

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul