Promisiune. Garda de Mediu va ajunge la orice incendiu de deșeuri în cel mult 30 de minute

de
Teodora Iacob
12
November
,
2020

După ce în ultima perioadă comisarii Gărzii de Mediu au aflat de pe rețele de socializare că limita maximă admisă pentru poluanți a fost depășită, ministrul Mediului promite că lucrurile se vor schimba. Mircea Fechet spune că în viitorul apropiat comisarii Gărzii vor ajunge „în cel mult 30 de minute” în locul unde senzorii oficiali sau cei ai rețelelor independente se vor „înroși”.

Întrebat de ce comisarii se bazează pe sesizările venite de la cetățeni pe Facebook și nu pe datele oficiale din rețeaua de senzori din București, ministrul Mediului spune că angajații Gărzii de Mediu pot lua în considerare ambele rețele de măsurare, dar precizează că rețeaua oficială a ministerului înregistrează cu mare precizie poluarea din București. Problemele apar atunci când sunt arderi de deșeuri sau incendii la periferia orașului, acolo unde senzorii ministerului nu ajung cu raza de acțiune.

Rețeaua oficială cu care facem raportările la Comisia Europeană este o rețea cu acuratețe de 100%. Nu există nicio eroare, decât 1-2%, care e dată de producător. Rețelele independente au o extindere mult mai largă. Noi avem 5 stații în București. Un incendiu la Sintești nu poate fi simțit de un senzor de-al nostru, dar poate fi simțit de un senzor independent. Vom achiziționa încă 50 de senzori pe care îi vom monta în București și în zona limitrofă.

Mircea Fechet nu neagă importanța datelor care sunt înregistrate de senzorii rețelelor independente de monitorizare și spune că în viitorul apropiat comisarii Gărzii de Mediu vor reacționa mult mai rapid atunci când senzorii indică depășiri mari ale limitelor maxime admise, indiferent că este vorba de cei din rețeaua oficială a ministerului sau cei independenți.

Vă asigur că ori de câte ori se înroșeste un senzor Garda de Mediu este la fața locului în maximum 30 de minute și investighează dacă avem un episod de poluare necontrolată. — Mircea Fechet, ministrul Mediului

Problema principală este numărul mic de oameni de la Garda de Mediu. La instituția din București sunt doar 10 angajați și doar 2 oameni sunt permanent la serviciu în weekend, atunci când au loc cel mai frecvent episoade de poluare masivă în București. Situația este similară și la Garda de Mediu Ilfov, care are doar 11 angajați.

Despre acest subiect, Mircea Fechet a vorbit pe larg într-un interviu acordat Nature Talks pe care îl puteți urmări AICI.

Subiect principal:
Deseuri

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul